Johan Anderstedt glädjs också över att Patrik Sjöström har möjlighet att vara med på träningarna, som uteslutande hålls på måndagar.
-Han har många års erfarenhet av hockey. Han är också ett bollplank för mig, och så brukar han även vara med på hockeygymnasiet i Avesta, och sedan kan man bygga vidare på det, till målvaktsträningarna.
Patrik Sjöström kommer ursprungligen från Borlänge, men är sedan en tid är bosatt i Västerås, där han också är allsvenska Västerås IK:s målvaktstränare och ansvarig för stadens hockeygymnasium. Han berättar vidare mer om upplägget i Avesta:
-I det här formatet har vi kört i sex år. Senaste fyra åren har Johan (Anderstedt) tillsammans med mig haft målvaktsträning varje vecka. Johan har haft hand träningarna när jag inte varit här, och jag varit här fem, sex gånger innan jul, och några gånger efter jul. Då har det blivit en helt annan kontinuitet, skyttarna är väldigt duktiga och de ställer upp här. De är mer vana att köra målvaktsträning, de tycker att det är roligt och det märks och det har utvecklat målvakterna mycket. Man märker att tekniken har förbättrats och sättet att tänka taktiskt har de lärt sig mer utav, tack vare att det finns en kontinuitet med träning varje vecka.
Tycker du man kan se i slutet av säsongerna att killarna tagit stora steg framåt?
-Ja, både tekniskt och taktiskt händer det saker. Det vill jag påstå. Det ser jag varje gång jag är här på målvaktsträning varannan vecka, det sker utveckling på varje målvakt hela tiden.
Under sina år som målvaktstränare, har Patrik Sjöström, utbildat några som sedan både spelat i Tre Kronor och NHL. En av de är Avesta BK fostrade Lars Johansson (nu i Västra Frölunda), som han tränade i Västerås, efter han lämnat Mora.
-Lasse Johansson har jag haft förmånen jobba med två år i Västerås. En av de absolut bästa målvakterna jag tränat. Väldigt bra människa också.
Patrik vill inte sticka ut hakan och säga att Johansson är den allra främsta han tränat.
-Nja, jag har fått jobba med många väldigt bra målvakter, men ska man titta merit meritmässigt är det Samuel (Ersson) (Brynäs IF, Philadelphia Flyers) och Lasse som i slutändan varit bäst. Jag har fått jobba med Johan Gustafsson (Luleå, Västra Frölunda, Rögle, Västerås) ett par år. Han jobbade jag också med på ungdomssidan innan han blev så stor som han blev.
Vilken målvaktsstil är vanligast idag?
-Den moderna stilen idag, är att man försöker skapa sig förutsättningar för att kunna rädda så enkelt som möjligt och då blir det att jobba med ett täckande spel i de lägen som det hjälper till. Det gäller att fortfarande vara akrobatisk och klara av ytterläges räddningar. Det moderna målvaktsspelet är både stående och knästående, att man gör rätt val av räddning och agerade utifrån hur situationen ser ut, säger Sjöström, som också poängterar att betydelsen att också kunna behärska spelat bakom och på sida om målet.
-Det jobbar ju vi också med även här i Avesta med ut och stoppa puckar, att målvakterna bli aktiva och hjälper laget att få laget fler kontrollerade urspel ur egen zon. Kan en målvakt gå ut och stoppa pucken när motståndarna spelar ifrån sig den på ett dåligt sätt bakom mål och passar den vidare till en medspelare då kommer Avestas lag att komma ur egen zon på ett bättre sätt, och att komma till anfall mer kontrollerat och oftare.
Hur pass fysiskt krävande är det att vara målvakt om man jämför med vara utespelare?
-Ha, ha. Svår fråga. Det är jobbigare än vad många tror att bara stå i mål. En målvakt kan i genomsnitt tappa fyra till sex liter vatten under en match, det gör aldrig en utespelare, de tappar runt två liter per match. Ur det perspektivet, en målvakt behöver bättre förberedelser innan match och ha en bra vätskebalans, och se till att fylla på med vätska under matcherna. Och att sedan återhämta sig efter matcherna genom att både samma kväll och dagen efter jobba med att återfå vätskebalansen. Det som är krävande för en målvakt är att de behöver vara explosiva, snabba och uthålliga, akrobatiska och rörliga. De behöver alla fem grundfysiska egenskaper som finns. Så att att vara akrobatisk och lära sig teknik och ny teknik och omsätta den träningen till vanliga träningar och matchspel, det är också en förmåga att kunna klara av att få feedback, träna på den feedback som man har fått och att göra om någonting från något man varit van med tidigare.
Det går inte ta miste på Patriks engagemang och driv när är på isen. Inte konstigt att han tycker det är en glädje att bidra med sin expertis.
-Det roligaste med mitt jobb är att få träffa alla härliga målvakter, målskyttar och ledare som tycker att det här är det roligaste som finns.
Vad säger du om gruppen målvakter i ABK?
-De är härliga för att de tycker det är det roligaste som finns.
BILDEN. Övre raden från vänster; Lucas Johansson, Patrik Sjöström, Adam Sandberg, Casper Nilsmats, Bob Wadhagen, Johan Anderstedt, Johan Wadhagen, Rasmus Hellberg. Nedre raden från vänster: Markus Mattsson, Emil Rautsila, Felix Vannfält och William Anderstedt.
Text & foto: Per Lindgren.