A-lag

Bragdseger mot Lindefallets SK efter stark upphämtning
2022-03-25 23:15
Lucas Johansson hade all anledning att visa upp ett stort leende efter segern mot Lindefallets SK. Foto: Sebastian Olander

AVESTA. Efter stor dramatik vann Avesta BK med 5-4 efter straffar mot Lindefallets SK och närmar sig Fagersta AIK i kampen om förstaplatsen i kvalserien till HockeyTvåan.

Det såg länge ut som det skulle bli förlust då gästerna ledde med 1-4 med elva minuter kvar av tredje perioden. Men en kraftansamling gjorde att ABK kunde hämta in tremålsunderläget och ta matchen till straffar där Hampus Mattsson blev ende målskytt samtidigt som Lucas Johansson spikade igen och ordnade bonuspoängen till hemmalaget.

-Jag tyckte det kändes lugnt ändå och jag vet vad jag ska göra, säger Johansson som förhindrade Ted Åström, Petter Kjellin och Edwin Mann hitta nätet i straffavgörandet.

De två poängen betyder Avesta närmade sig Fagersta i tabellen, som förlorade efter straffar mot Häradsbygden, och är en poäng bakom. Samtidigt ökade avståndet till Häradsbygden och Lindefallet som är fyra respektive fem poäng bakom med två omgångar kvar.

-Med tanke på hur långt ner vi var, så var det jävligt viktiga poäng, säger Lucas Johansson.

Avesta fick bästa tänkbara start på tillställningen när Niclas Hero direktsköt in 1-0 redan efter 1.06, fint framspelad av Jordan Caballero-Lindberg.

-Vi sa innan att vi skulle gå ut och spela vårt spel, med full fart från början, säger ABK-backen Jesper Gustafsson som tyckte man inte hittade tillbaka sitt fina spel från inledningen förrän sista tio av tredje perioden.

Hemmalagets glädje blev dock inte långvarig då Alex Koopmeiners dryga tre minuter senare utjämnade till 1-1 med en isare som gick mellan benen på Lucas Johansson. Avesta kom av sig efter Lindefallets kvittering och slarvade i passningsspelet. Spelkvaliteten var låg med ett hafsigt spel från båda lagen. ABK fick till ett par långa anfall drygt halvvägs in i perioden och Tony Nyström-Eriksson och Jordan Caballero-Lindberg hade fina lägen.

-Vi börjar jävligt svagt i första, säger Lucas Johansson som inte var nöjd hur man uppträdde i de två första perioderna.

Lindefallet var inte ofarliga i en jämn första period där andrakedjans Ted Åström hade flera bra lägen, där ett skott i utsidan av stolpen var närmast.

Andra perioden öppnade med fortsatt ostrukturerat spel från båda lagen. ABK stod inte att känna igen där spelet sällan synkade och passningarna ofta missade bladet på medspelarna.

-Vi dippar i slutet av första perioden och i andra, konstaterar Jesper Gustafsson.

Halvvägs in i perioden hade båda lagen fina chanser till ett ledningsmål. Jakob Karlsson sköt mitt på målvakten och Tony Nyström Eriksson hade ett skott utanför, medan Axel Svensson träffade stolpen och Breydon Hemminger ett avslut som Lucas Johansson räddade.

Gästerna tog ledningen med 1-2 efter 11.39 i andra perioden när Edwin Mann på Lindfallets tredje powerplay skickade in pucken bakom Lucas Johansson.

Avesta fick sitt första numerära överläge 14.54 in i andra perioden när Petter Kjellin åkte ut för tripping. Men i stället för kvittering ökade LSK på till 1-3 genom Ted Åström, efter Avesta missat ett uppspel. Som i tidigare matcher visade ABK upp ett svagt spel i andra perioden och gästernas ledning var motiverad om än något mål för stort.

-Andra perioden var riktigt dålig, säger Lucas som egentligen inte hade någon chans på målen.

ABK lyfte upp spelet i tredje perioden på jakt efter en reducering, samtidigt som Lindefallet hade en tvåmålsledning att gå på. Hälsingarna hade både bättre effektivitet och marginalerna med sig vilket visade sig när Ted Åström distinkt satte 1-4 efter 6.43 till vänster om Lucas Johansson, efter backen Joel Hedin prickat stolpen i anfallet före. Då såg det riktigt mörkt ut. Men ABK visade på nytt styrka, vilja och moral. Martin Hällströmer gav ett litet hopp när han lyfte in en backhand till 2-4 knappt halvvägs in i perioden. Men fortfarande såg det tufft få med sig några poäng även om Avesta tog över spelet.

-Vi mosade ner de i egen zon sista tio och då började målen också trilla in, säger Jesper Gustafsson och fortsättter:

-Vi skulle bara fortsätta mata på och hålla oss till vår spelidé. Det gav också resultat.

Med dryga tre minuter kvar reducerade Jordan Caballero-Lindberg, tillbaka efter halsont, till 3-4 och ABK var riktigt med i matchen. En timeout med 1,24 minuter kvar gav tydliga order hur man skulle få till en kvittering.

-Vi gick igenom hur vi ville göra och om vi skulle plocka målvakten, säger Jesper Gustafsson.

Lucas Johansson lämnade kassen kort efter timeouten och med 54 sekunder kvar av tredje perioden utjämnade backen Jesper Gustafsson till 4-4 när hans skott gick i plexit bakom målet, ramlade ner på ribban och via Gustav Hellbergs plockhandske i nät.

Själv hade målskytten ingen aning hur målet kom till.

-Jag sköt hårt och högt och så studsade det med oss idag, säger Jesper efter sitt första mål i kvalserien.

I början av förlängningen hade Jakob Karlsson och Hampus Mattsson bra chanser för hemmalaget. Men i slutet var Lindfallet närmast där Alex Koopmeiners hade den bästa möjligheten men utan överlista Lucas Johansson.

-Han håller oss kvar i övertiden och räddar poängen, säger Jesper Gustafsson.

Avestakeepern, som har övertygat hela säsongen, var förstås nöjd att att man lyckades resa sig på ”nio” efter varit mer eller mindre varit uträknade med dryga tio minuter kvar av tredje akten.

-Kul att se vi krigar på så bra som vi gör. Vi ger aldrig upp, säger Lucas som var tilfreds över sin egna insats trots fyra insläppta.

-Jag är ändå helt okay nöjd och vi avslutade bra med straffarna.

Första straffomgången slutade mållös efter Isak Rundblad och Ted Åström missat. När Hampus Mattsson kyligt satte sin i andra omgången och Petter Kjellin brände sin kunde Jakob Karlsson avgöra i tredje. Den chansen missade dock Karlsson, men vad gjorde det när Lucas Johansson knep Edwin Manns straff.

Med två matcher kvar har ABK allt i egna händer. Lucas Johansson känner vittring på något riktigt bra i slutändan.

-Vi kör ända in i kaklet, säger han och hoppas man kan bryta bortatrenden på söndag mot Häradsbygden.

-Jag känner mig inte så orolig och tycker jag vet vart vi har de. Vi vet hur vi ska spela för att vinna mot de.

Också Jesper Gustafsson är optimistisk inför söndagens match i Tegera Arena.

-Det är bara att ladda om för tre poäng.

Hur ska ni göra för att vinna borta mot de?

-Det gäller hålla oss till det vi sagt i sextio minuter, då är vi det bättre laget. Men det gäller göra det också, och inte bara säga det.

ABK har skaffat sig en bra möjlighet att kunna knipa en av de två första platserna efter fredagens två poäng.

-Det gäller ta en match i taget. Ta tre poäng på söndag och sedan ladda om för FAIK på onsdag, säger Jesper Gustafsson inför avslutningen.

Avesta BK-Lindefallets SK 5-4 e. str (1-1, 0-2, 3-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (1.06) Niclas Hero (Jordan Caballero-Lindberg, Tony Nyström-Eriksson), 1-1 (4.42) Alex Koopmeiners (Ted Åström)

Andra perioden: 1-2 (11.39) Edwin Mann (Per Eriksson), spel fem mot fyra, 1-3 (15.31) Ted Åström (Per Eriksson), spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1-4 (6.43) Ted Åström (Andreas Zetterman, Axel Svensson), 2-4 (9.02) Martin Hällströmer (Jakob Karlsson, Hampus Mattsson), 3-4 (16.55) Jordan Caballero Lindberg (Gustav Åman), 4-4 (19.06) Jesper Gustafsson.

Straffar: 5-4 Hampus Mattsson.

Skott: 37-37 (9-11, 15-12, 12-11, 1-3)

Utv, Avesta: 4x2 Lindefallet: 2x2.

Domare: Andreas Eldebäck. Linjemän: Robert Palmberg, Pontus Persson.

Publik: 155 (Avestahallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafson, Gustav Åman, Martin Hällströmer, Jakob Karlsson, Hampus Mattsson-Joel Hedin, Oliver Ahlberg, Jordan Caballero-Lindberg, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Viggo Meerits, Edvin Karlsson, Isak Rundblad-Erik Lindgren, Arwid Forsman, Isac Ihrfors.

Lindefallets SK: Gustav Hellberg (Bryan Canter)-Gabriel Fridh, Andreas Zetterman, Felix Dahlström, Petter Kjellin, Edwin Mann-Per Eriksson, David Thelin-Pesämaa, Alex Koopmeiner, Elias Eriksson, Ted Åström-Michael Stenklyft, Axel Svensson, Raffaele Maietta, Breydon Hemminger.

Seger2024-01-05 22:34