A-lag

Seger i Tegera Arena - nu väntar avgörande match mot Fagersta AIK
2022-03-27 19:42
Gustav Åman, Jakob Karlsson och Hampus Mattsson gjorde målen mot Häradsbygden i Tegera Arena. Foto: Olov Lindgren

LEKSAND. Avesta BK vann borta mot Häradsbygdens SS med 6-4 och får nu spela en helt avgörande match på onsdag mot Fagersta AIK om förstaplatsen i kvalserien och en direktbiljett till HockeyTvåan.

Bakom segern fanns stor dramatik. ABK låg länge i förarsätet och hade en till synes trygg 4-2-ledning inför tredje perioden. Men hemmalaget satsade allt framåt och med mindre än fem minuter kvar av ordinarie tid kvitterade Petter Ödegaard till 4-4 och ABK var illa ute.

Men som så många tidigare under säsongen visade "BK" upp moral och styrka i slutet av matchen och varsitt mål från Jakob Karlsson och Hampus Mattsson säkrade segern med 6-4.

-Det är starkt att komma tillbaka efter vi tappat till 4-4, säger tremålsskytten Jakob Karlsson kort efter slutsignalen.

Samtidigt vann FAIK med 5-2 mot Lindefallet vilket betyder Avesta måste vinna under ordinarie tid mot västmanlänningarna på onsdag för att vinna kvalserien. Avestatränaren Stefan Lundqvist ser med tillförsikt an den helt avgörande matchen.

-Det ska bli jätteroligt. Det är kul för killarna att få spela en sådan match, det har de kämpat ihop för att få spela.

-Det är bara gå ut och köra och se möjligheterna. Det kommer bli en jättetuff match som alla matcher har varit i den här serien. Det är bara att släppa tyglarna och se möjligheterna.

Avesta har revansch att kräva från mötet på Fagerliden som slutade med en 0-4-förlust. Men Lundqvist vet vad man ska göra för att vinna.

-Vi vet vad vi gjorde för fel och ska hitta tillbaka till vårt spel.

Som i senaste matchen mot Lindefallet rivstartade Avesta matchen i Tegera Arena och redan efter 38 sekunder låg pucken bakom Pontus Johnsson i HSS-kassen. Det var efter ett mönsteranfall med klapp-klapp-spel från Martin Hällströmer, Jakob Karlsson och Hampus Mattsson som resulterade till bortaledning 0-1. Matchen inleddes i ett högt tempo med chanser för båda lagen. Men ju längre perioden pågick tog Avesta över spelet med en hög forechecking.

Avesta BK ökade på till 0-2 efter dryga sex minuter och åter var det förstafemman som gjorde mål. Jakob Karlsson kunde enkelt skicka in en målvaktsretur efter skott från Hampus Mattsson.

-Vi kommer ut bra och dominerar första tio. Sedan blir vi bekväma och gör inte jobbet, så de tar över mer och mer, säger Jakob Karlsson.

Chanser fanns för fler Avestamål där bland annat Oliver Ahlberg var farligt framme. Efter den fina inledningen tappade Avesta spelet och bjöd in ”Bygda” i matchen.

Avestatränaren Stefan Lundqvist tycker att man började matchen bra och har sina funderingar varför Häradsbygden sedan tog över.

-De sköljer över oss och vi har problem med våra linjer i spelet. Jag tror det var många nervösa killar i laget.

Hemmalaget som inledningsvis hade svårt få igång något eget spel, bjöds in i matchen när Jesper Gustafsson åkte ut för en slashing efter tolv minuter. När det var 13 sekunder kvar av utvisningen fick backen Markus Bergkvist tid att sikta från högra tekningscirkeln och fick se skottet sitta högt vid Lucas Johanssons första stolpe. Målet gav energi till HSS som lyfte upp spelet i slutet av perioden. Filip Hahne och Mattias Karlsson hade bra lägen men utan att hitta nätet.

Historien upprepade sig från första perioden när ABK gjorde mål i första spelminuten av andra akten. Backen Gustav Åman prickade rätt bakom Johnsson med ett hårt slagskott som betydde 1-3. Efter målet lyfte HSS upp spelet och hade några långa anfall.

-Vi är påkopplade direkt men sedan slår vi av och låter de ta över spelet mer och mer, säger Jakob Karlsson.

Halvvägs in i perioden fick ABK tillfälle spela fem mot tre, när först Max Collander och sedan Marcus Bringsén åkte ut, men utan skapa någonting. I stället kunde hemmalaget reducera till 2-3 genom Collander som hade kommit in från utvisningsbänken 24 sekunder tidigare. ABK uppträdde virrigt i det fortsatta powerplayspelet och Marcus Åberg hade ett friläge som dock Lucas Johansson räddade.

-Vi spelar horribelt och gör inte det vi säger, säger Jakob Karlsson om powerplayspelet.

-Där har vi saker att slipa på till onsdag.

Psykologiskt viktigt när spelet såg hafsigt ut ökade Jakob Karlsson på till 2-4 när han helt fri inte gjorde något misstag. Tempot gick ner en aning i slutet av perioden. ABK gjorde ingen bra period trots man vann den med 2-1 och man ska tacka Lucas Johansson, som också stod i vägen när Collander kom fri i slutet av perioden, att det inte såg värre ut.

Stefan Lundqvist tyckte man hade svårt få stopp på motståndarna som lättvindigt kom in i anfallszon.

-Vi spelar krampaktigt. Vi tappar pucken på fel ställen och de få vända på oss väldigt mycket, och sköljer över oss. De hittar sitt inspel i mitten som de gör bra. De hittar hål inne i oss, så de får komma och gå.

Inför tredjeperioden hade Avesta en tvåmålsledning att gå på. Hemmalaget flyttade upp spelet och satte tryck på Avesta. Ändå såg det lugnt ut innan Lucas Blomdahl reducerade till 3-4 i ett två mot ett läge efter dryga sju minuter.. Båda lagen hade sedan lägen till mål. Bland annat var Hampus Mattsson farligt framme och Petter Ödegaard hade ett friläge. Häradsbygden skulle kvittera till 4-4 i powerplay när Jakob Karlsson åkt ut för interference med mindre än fem minuter kvar.

-De rinner igenom väldigt lätt. Vi har matchen, men sedan kastar vi den men tar tillbaka den igen, säger Jakob Karlsson som 25 sekunder efter kvitteringen tog revansch från nära håll och gav Avesta ledningen på nytt med 5-4.

-Där behöver vi steppa upp om vi ska slå Fagersta på onsdag, säger Karlsson när man onödigt släppte in HSS i matchen.

Det finns saker att jobba med till onsdagens avgörande match.

Stefan Lundqvist var nöjd hur man kunde komma tillbaka i matchen när det såg som mörkast ut i tredje.

-Det är jättestarkt av killarna att vända efter de (Häradsbygden) gjort 4-4 och vända tillbaka. Det gör de jättebra.

Vad tänkte ni när de hade kvitterat till 4-4?

-Det var bara att försöka spela vidare. Skönt att vi fick göra 5-4 snabbt efter kvitteringen.

Jakob Karlsson ser fram emot onsdagens tillställning som kommer avgöra vem som vinner serien.

-Jag hoppas att det blir en riktigt bra hockeymatch och att det kommer lite publik och att det blir en bra inramning.

Avesta förlorade borta mot Fagersta med 4-0 efter en svag andra period. Nu menar Jakob att det måste till tre bra perioder för att kunna utmana om segern.

-Ja, det gäller att vi spelar vårt spel i sextio minuter. Jag tycker vi spelar ut de första tio i Fagersta och håller oss till vår gameplan. Sedan fallerar vi och då rinner det snabbt iväg.

Vad betyder hemmaplan?

-Vi har 25 raka vinster så jag hoppas att vi förlänger den sviten.

Häradsbygdens SS-Avesta BK 4-6 (1-2, 1-2, 2-2)

Första perioden: 0-1 (:38) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Martin Hällströmer), 0-2 (6.19) Jakob Karlsson (Hampus Mattsson, Isac Rundblad), 1-2 (13.51) Markus Bergkvist (Marcus Åberg, Filip Hahne) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-3 (:33) Gustav Åman (Hampus Mattsson, Jakob Karlsson), 2-3 (10.08) Max Collander (Marcus Åberg) spel fyra mot fem, 2-4 (11.39) Jakob Karlsson (Martin Hällströmer, Erik Lindgren)

Tredje perioden: 3-4 (7.17) Lucas Blomdahl (Markus Bergkvist), 4-4 (15.16) Petter Ödegaard (Filip Hane, Markus Bergkvist) spel fem mot fyra, 4-5 (15.41) Jakob Karlsson (Hampus Mattsson, Martin Hällströmer), 4-6 (16.29) Hampus Mattsson (Martin Hällströmer).

Skott: 33-36 (9-9, 11-13, 13-14)

Utv, HSS: 3x2. ABK: 3x2.

Domare: Joakim Engström. Linjemän: Melvin Jonasson, Lucas Karlsson

Publik: ca 100 (Tegera Arena)

Häradsbygdens SS: Pontus Johnsson (Simon Wulcan)-Mattias Karlsson, Oscar Björk, Max Collander, Henrik Persson, John Gullbrandsson-Markus Bergkvist, Olle Tägt, Filip Hahne, Petter Ödegaard, Marcus Åberg-Viggo Kedén, Markus Karlsson, Marcus Bringsén, Jacob Palmborg, Lucas Blomdahl-Filip Hultgren, Pontus Åberg, Magnus Bräck.

Avesta BK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Martin Hällströmer, Jakob Karlsson, Hmpus Mattsson-Joel Hedin, Oliver Ahlberg, Jordan Caballero-Lindberg, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Viggo Meerits, Edvin Karlsson, Isak Rundblad-Erik Lindgren, Arwid Forsman, Isac Ihrfors.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02