A-lag

Skön bortaseger mot Lindefallet
2022-03-23 23:06
Martin Hällströmer på knä jublar efter sitt mål som betydde ledning 1-4. Foto: Per Lindgren.

LINDEFALLET. Avesta tog andra raka segern i kvalserien till HockeyTvåan, efter bortabesegrat Lindefallet med 2-6 (1-2, 0-1, 1-3). Bland Avestas målskyttar, fanns det sena nyförvärvet från Smedjebacken, Martin Hällströmer, som fick göra sitt första mål i Avesta BK tröjan.

-Jag tycker att formkurvan pekar uppåt för mig. Jag har ju bara spelat en månad, säger ABK-forwarden, efter matchen.

Avesta var förutom vid ställningen 1-1 i första perioden, hela tiden i förarsätet. Segern var inte lika klar som siffrorna tyder. Men tack vare effektivitet och ett bra målvaktsspel, kunde ABK resa hem med tre blytunga poäng. I och med att Fagersta besegrade Häradsbygden med 5-3, toppar FAIK serien med åtta poäng, medans ABK har sex pinnar. Lindefallet och Häradsbygden har halkat efter lite, med två poäng.

Avesta kom till spel med ett par förändringar sedan senast. Jordan Caballero Lindberg saknades (halsont). Vilket i sin tur betydde att Martin Hällströmer tog plats i första femmans kedja tillsammans med Jakob Karlsson och Hampus Mattsson. Dessutom fick 16-årige Arwid Forsman debutera i A-laget, när han gick in i andra femman bredvid Tony Nyström-Eriksson och Niclas Hero.

ABK-lagledaren Jonas Blomqvist, tyckte spelarna som fick spela på nya positioner, skötte sig galant.

-Han (Arwid Forsman) gör det bra. Han tränade igår. Sedan Martin som går in i första, och Rundblad som forward, gör det väldigt bra.

I den första perioden som slutade 1-2, var det Avesta som var det lag som på ett bättre sätt än Lindefallet, utnyttjade sina målchanser. ABK inledde bäst, innan Lindefallet skapade ett par vassa chanser från Ted Åström och Andreas Zetterman. När Arwid Forsman visades ut för Avesta, gjorde Lucas Johansson några bra ingripanden. Avestakeepern som under hela säsongen stått för ett magnifikt målvaktsspel. Jakob Karlsson kunde på egen hand vända runt och göra 0-1 i boxplay efter dryga åtta minuter, bakom en överrumplad Bryan Canter. LSK kunde tämligen snabbt kvittera till 1-1 när Alex Koopmeiners hittade rätt från blå i trafiken framför en skymd Lucas Johansson. Lindefallet kom ofta in i anfallszon, och sysselsatte Avestas backar. Hemmalaget hade något mer av spelet, men Avesta gavs också målchanser. Bland annat träffade Martin Hällström stolpen, och Isac Ihrfors brände ett friläge. När Lindefallet i slutet av perioden tappade lite av sitt tryck mot ABK kassen, utnyttjade Edvin Karlsson det med att ge Avesta ledningen med 1-2 efter dryga 18 minuter. Avestaledningen efter två perioder, kanske inte helt rättvist, men det gäller att utnyttja målchanserna, och det gjorde bortalaget bäst.

-Det svänger mycket, och är jämt som i hela kvalserien, säger Martin Hällströmer, om första tjugo.

Avesta har i de senaste två matcherna haft problem i andra perioderna. Men inte ikväll. Efter det att Tony Nyström Eriksson efter knappa två minuter testat Lindefallets målvakt med ett slagskott, hade sedan Lindefallet två långa anfall efter fyra, fem minuter. Avesta lyckades dock reda ut stormen. I båda lagen var det första femmorna som var klart lysande på isen. Petter Kjellin, Ted Åström och Alex Koopmeiners i LSK, och Mattsson, Jakob Karlsson och Hällströmer i ABK. Lucas Johansson gjorde några svettiga räddningar, som efter dryga åtta minuter, när Ted Åström från nära håll gick bet att få pucken i mål. Avesta hade två powerplay i perioden, utan resultat. Perioden bjöd inte på lika många målchanser som i första. Hampus Mattsson som haft några matchers måltorka, klev fram och satte vackert 1-3 i krysset med knappa fyra minuter kvar.

-Det var skönt. Jesper (Gustafsson) och Martin (Hällströmer) var med i förarbetet, säger Avestas #22, som var på spelhumör.

Hade du trott på seger med 6-2 mot Lindefallet, före matchen?

-Nej, men jag vet att vi är ett bra lag. När vi gör det vi ska, och visar bra struktur, är vi ett bra lag. De spelade i ett högt tempo, och det var en hård match, och fysiskt. Men vi var beredda, säger han.

I slutet av perioden blottade sig LSK, men Avesta förmådde inte att spä på ledningen.

Jonas Blomqvist, menade att man inte spelade på topp i de två första perioderna, men att man sedan avslutade bra i tredje.

-Det är starkt att vi leder, fast spelet inte funkar. Vi spelar riktigt bra i sista perioden. Det ser bra ut inför fortsättningen, men det gäller ta en match i taget. Nu kommer vi vila imorgon (torsdag).

Lindefallet fick inleda tredje perioden, i nästan två minuters powerplay. Vilket också blev fem mot tre i 47 sekunder. Således ett gyllene läge för hemmalaget att ta sig in i matchen. Avesta kunde enkelt försvara sig och Lindefallet skapade nästan ingenting. Joel Hedin, Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, och sedan Hedin och Oliver Ahlberg och Niclas Hero var det som stod för ett fantatsiskt "penalty killing".

Mycket viktigt är att man visade att man inte står och faller med första kedjan, och Tony Nyström Eriksson när det gäller målskyttet. För i tredje perioden, premiärnätade två spelare för säsongen.

Först Martin Hällströmer, i sin elfte match, som med sitt första mål i ABK tröjan kunde utöka ledningen till 1-4 efter sex minuter, och sedan Isak Rundblad, som visade kyla, när han ställdes ensam mot inbytte Gustav Hellberg i LSK-kassen, och fixade matchavgörande 2-5, åtta minuter in i tredje perioden.

Martin Hällströmer, gjorde en stark match, i sin ovana omgivning, och målet var betydelsefullt.

-Åman sköt, och jag slog in returen. Det var skönt. Jag tycker det gick bra spela med Hampus och Jakob. Jag tycker vi flyttade pucken bra i anfallzon. Sedan har vi en bra målvakt som räddar oss. Det var lite synd att Fagersta tog tre poäng. Men vi har chansen att vinna serien, säger Hällströmer, som kände sig pigg i kroppen, trots det täta matchandet.

I slutet av matchen kunde Hampus Mattsson sätta pucken i öppet mål, 2-6, efter det att Lindefallet plockat ut målvakten.

-I den tredje perioden framförallt, tycker jag vi spelar efter vår spelidé, säger han.

Kan ni vinna serien?

-Givetvis, jag tror att vi kan ta tre poängare i de matcher som återstår, avslutar Avestas tvåmålskytt som går för serieseger.

Nu väntar returmöte på fredag, hemma mot Lindefallet. Då siktar vi på säsongens bästa publiksiffra i Avestahallen.

Lindefallet SK-Avesta BK 2-6 (1-2, 0-1, 1-3)

Första perioden: 0-1 4/5 (8.07) Jakob Karlsson, 1-1 (9.16) Alex Koopmeiners (Petter Kjellin, Ted Åström), 1-2 (18.27) Edvin Karlsson (Isak Rundblad, Hampus Wiklund).

Andra perioden: 1-3 (16.44) Hampus Mattsson (Oliver Ahlberg, Martin Hällströmer)

Tredje perioden: 1-4 (6.06) Martin Hällströmer (Gustav Åman), 2-4 (7.28) Per Eriksson (Axel Svensson), 2-5 (8.58) Isak Rundblad, 2-6 (17.31) Hampus Mattson (Oliver Ahlberg) ENG

Skott: 41-45 (17-12, 15-14, 9-19)

Domare: Michael Vikström

Publik: Ca 100 (PF Arena).

Avesta i PF Arena: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Martin Hällströmer, Jakob Karlsson, Hampus Mattsson-Joel Hedin, Oliver Ahlberg, Tony Nyström-Eriksson, Niclas Hero, Arwid Forsman-Hampus Wiklund, Viggo Meerits, Edvin Karlsson, Isak Rundblad, Erik Lindgren-Viktor Eliasson, Isac Ihrfors.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10