A-lag

Henke Lantz efter det förnyande kontraktet: "Att nå ett mål är alltid en härlig känsla"
2023-02-17 22:55
Avesta räckte inte till i fredagens hemmamatch mot Guldsmedshytte SK. Foto: Per Lindgren.

Säsongens sista match för Avesta BK spelades i Avestahallen mot Guldsmedshyttan och det blev till slut GSK som drog det längsta strået och vann med 3-7 (1-0, 1-2, 1-4).

Avesta gjorde en bra första period, och ledde rättvist med 1-0. Sedan tog Guldsmedshyttan alltmer över spelet, och kunde till slut vinna matchen med klara 7-3, efter det att man på ett bättre sätt utnyttjat sina målchanser.

Den första perioden bjöd på ett mål, och det var isens yngste spelare, ABK:s Elias Malmberg som gjorde det. Det var dessutom 16-åringens första mål i A-laget. Avesta visade lovande takter från start och spelade bra i egen zon, och även visade man bra intentioner framåt.

-I den här matchen kommer vi ut bättre än vad vi gjorde mot Smedjebacken i alla fall. Det pratade vi innan att vi skulle göra. Även om det är svårt att spela sådana här matcher, som inte betyder något, så gjorde vi det bra från början. Då är det kul, säger Avestas tränare Henrik Lantz.

För vi spelade oftast disciplinerat i egen zon framför Hampus Nordgren i kassen. Och de gånger GSK kom fram till skottlägen var Nordgren på sin vakt, och gjorde några vassa ingripanden. Ledningsmålet, 1-0, kom efter 17.03, när Niclas Hero placerad bakom Emil Fjellstedt, hittade bladet på Elias Malmberg, som direktsköt pucken i nät.

-Jag fick en bra pass, och det var bara att skjuta direkt så gick den in, säger Salasonen som gjorde sin andra match i A-laget.

Avesta startade den andra perioden starkt och skapade flera chanser. Både Hampus Mattsson och Erik Lindgren, testade GSK keepern. Sett till spelet, kom det ologiskt när gästerna kvitterade till 1-1 efter en spelvändning, där Jesper Arvidsson fick tid att sikta, och pricka in kvittering med ett handledsskott, efter 3.53. ABK drog sedan på sig två utvisningar i tätt följd. Där spelade vi 1-1. Först gav Oliver Ahlberg Avesta ledningen på nytt efter ett vackert anfall, men med bara tio sekunder kvar på Erik Lindgrens utvisning, utjämnade Guldsmedshyttan, till 2-2. Bortalaget kunde sedan också ta ledningen med 3-2 efter dryga elva minuter. Avesta tappade sitt spel, samtidigt som GSK höjde sig.

-Det började dala ju längre matchen led. Det känns som vi efter vårt 2-1 mål, tagit sommarledigt. Vi hade en del lägen, men vi har inte varit några målskyttar under säsongen, och det får vi jobba med, säger Lantz.

Vi var illa ute sista fem minuterna, då bortalaget låg närmare 4-2, än vi 3-3. Men då kunde Hampus Nordgren med tur och skicklighet rädda målet från påhälsning.

Publiken bjöds på en chansrik inledning av den tredje perioden. Lucas Salo var närmast för Avesta men fick se sitt avslut gå i stolproten. Istället var det Guldsmedshyttan som på ett bättre sätt utnyttjade sina målchanser. Och när vi glömde vad försvarsspel är, och ställde Nordgren ensam mot GSK forwards, kunde bortalaget göra tre mål på lika många minuter fram till 2-6 innan ens halva perioden var spelad.

Elias Malmberg har svårt att förklara hur laget kunde tappa sitt spel, ju längre matchen fortsked.

-Vi gör väl inte jobbet. Jag har ingen vad det beror på, säger Elias, som fick spela i en kedja tillsammans med Niclas Hero och Peter Ehn (som gjorde sin första match för säsongen).

-Jag tycker det gick ganska bra för mig, och det funkade spela bra med de.

Hur tycker du ditt spel, passar mot lite äldre spelare?

-Det är lite svårt, men det är bara att försöka spela som man brukar göra, säger Malmberg som har tre, fyra juniormatcher kvar, innan säsongen är över.

Resten av matchen blev en väntan på slutsignalen, där lagen gjorde varsitt mål fram till slutresultatet 3-7. För Avestas del är alltså säsongen över, medans för Guldsmedshyttan väntar negativt kval, med start på fredag nästa vecka.

-Vi har fått mer kontinuitet efter jul, och mer folk på träningarna. Det är svårt att säga hur det kommer att gå i kvalet, säger assisterande GSK tränaren Niklas Bernström, som tyckte man var det bättre laget i 40 minuter mot Avesta.

Trots förlusten, så får vi vara glada att vi även nästa säsong får spela division 2 hockey.

Vad är det som gjort att ni efter den tunga säsongsstarten, med sex raka förluster, lyckats klara er kvar?

-Det var nytt med division 2 för det här laget. Det var division 3 förra året, och det är stor, stor skillnad på motståndet. Vi växte in i det, och vi pratade om att spela så enkelt och rakt som möjligt. När vi köpte det, och gjorde det, hade vi stunder under säsongen när vi var riktigt bra, och slog de flesta lagen. Det får vi vara nöjda med. Sedan efter jul...laget är för dåligt tränat. Man brukar säga att efter jul syns det, och det gjorde det verkligen. Men målet var att klara oss kvar i division 2, och det det gjorde vi, säger ”Henke” Lantz.

Hur säker var du att ni skulle greja det?

-Ett tag såg det bra ut, när vi låg fjorton poäng före botten. Sedan har vi lyckats efter jul att trappa ned ett steg, och det räcker för att det skulle bli nära ett tag. Det hängde på när det var två matcher kvar. Målet är samtidigt att bara hålla oss kvar.

Så här i efterhand får vi tacka Smedjebacken som förra fredagen besegrade Guldsmedshyttan.

-Ha, ha, vi får tacka oss själva, att vi tog de poäng vi behövde för att hålla oss kvar, säger ABK-bossen.

Avesta har i de senaste två matcherna matchat ett ungt lag, då flera mer etablerade spelare av olika orsaker har fått stå åt sidan, i och med att kontraktet vart klart förra fredagen.

-Det hade inte skett om det fortfarande gällde. Jag är stolt över hur laget tagit sig an division 2, i stort sett. Att nå ett mål är alltid en härlig känsla.

Laget kommer resten av säsongen inte ha några organiserade träningar.

-Grabbarna får komma hit som de vill, eller träna med juniorerna.

Kommer du, Peter (Ehn), Ola (Nordin) och Philip Andersson att fortsätta träna laget kommande säsong?

-Jag vet inte.

Men vill du fortsätta?

-Kanske. Vi får se. Vi ska väl snart ha möte, så vi får se, skrattar Henrik Lantz.

ABK vill samtidigt passa på att tacka alla våra fans, alla våra sponsorer och alla andra som stöttat oss genom den här säsongen. Nu ser vi redan fram emot att ha er på läktarna igen, när vi tar nya tag kommande säsong. Då kommer vi sikta på att bli ett lag på den övre halvan. Minst.

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-Guldsmedshytte SK 3-7 (1-0, 1-2, 1-4)

Första perioden: 1-0 (17.03) Elias Malmberg (Niclas Hero, Peter Ehn)

Andra perioden: 1-1 (3.53) Jesper Arvidsson (Filip Ullgren, Niclas Eklöw), 2-1 (8.07) Oliver Ahlberg (Lucas Salo, Hampus Mattsson) spel fyra mot fem, 2-2 (8.28) Rasmus Ohlsson Fromell, Andreas Arvidsson) spel fem mot fyra, 2-3 (11.38) Rasmus Lundwall (Wilhelm Ekblom, Rasmus Ohlsson Fromell)

Tredje perioden: 2-4 (5.05) Andreas Arvidsson (Wilhelm Ekblom, Rasmus Ohlsson Fromell), 2-5 (7.48) Jesper Arvidsson (Alexander Arvidsson), 2-6 (8.04) Wilhelm Ekblom ( Rasmus Ristiharju, Andreas Arvidsson), 3-6 (17.26) Arwid Forsman (Lucas Salo), 3-7 (17.50) Niclas Eklöw (Jesper Arvidsson, Alexander Arvidsson)

Utv: ABK: 2x2 GSK: 1x2

Skott: 32-28 (8-9,12-10,12-9)

Domare: Oliwer Östh, Gävle.

Publik: Ca 90 (Avestahallen)

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10