A-lag

Förlust mot serieledarna
2022-12-06 22:33
Simon Nylén Perssons Avesta BK lyckades inte få med sig några poäng mot Arboga. Foto: Lena Hallström.

Avesta BK gjorde en klart godkänd insats i hemmamötet mot serieledarna IFK Arboga men fick ge sig med 1-5. Hemmalaget höll jämna steg både spel- och målmässigt i tjugofem minuter.

-Vi tar med oss första perioden, då hade vi kunnat leda med ett eller två mål, säger Avestas tränare Henrik Lantz, efter slutsignalen.

Efter Arboga tagit ledningen med 0-1 i andra perioden gled initiativet över till gästerna som till slut kunde vinna tämligen bekvämt. ABK skall ändå ha all heder av insatsen och gjorde en bra match så länge man orkade.

-De visade att de leder serien välförtjänt, säger Henrik Lantz.

Till skillnad från matchen mot Hallsberg senast var Filip Carlsson och Robin Andersson tillbaka från sjukdom. Dessutom hade backen Simon Nyhlén-Persson och forwarden Isac Hammar lånats in från Mora IK:s J20.

Inledningsvis skapade Arboga några målchanser, men då Lucas Johansson i kassen hade fri sikt blev det aldrig riktigt farligt. Vi stod upp bra och efter tre minuter kom Isac Hammar och Lucas Salo i en två mot etta, men Arbogabacken Philippe Caron kunde bryta. Isac Hammar visade tidigt att han fortfarande har skridskoåkningen och sitt intensiva spel som sina främsta styrkor. Avesta jämnade efterhand ut spelet, och gick hårt men schysst in i närkamperna. Hemmalagets Tony Nyström Eriksson hade ett bra läge från ”slottet” efter nio minuter men sköt rakt på Helmrich i Arbogakassen.

När Robin Andersson åkte ut efter 13 minuter fick gästerna matchens första powerplay. Avesta försvarade sig strålande, och förhindrade Arboga att kom inte till några vassa målchanser. Med tre minuter kvar av perioden hade Hampus Mattsson två chanser ge Avesta ledningen, först efter Filip Carlsson stått för ett konstnummer och serverat Mattsson pucken, sedan med ett avslut från nära håll som Arbogas keeper avstyrde. Vi avslutade perioden strålande och några gånger brände det till. Simon Nylén-Persson, Niclas Hero och Hampus Mattsson kunde med bättre effektivitet gjort mål.

-Vi hade kunnat leda med ett par mål. Vi genomförde perioden precis som vi sa innan. Synd att vi inte göra likadant i de andra två perioderna, säger ABK tränaren som var märkbart irriterad över att Arboga sedan nästan körde över Avesta i de två avslutande perioderna.

I en mycket väl genomförd period där Avesta höll jämna steg med serieledarna, åkte Tony Nyström Eriksson ut efter 20.00, vilket gjorde vi fick inleda andra andra perioden med en spelare mindre. Vi fortsatte vårt perfekta försvarsspel och tack vare uppoffrande spel av bland annat Jesper Gustafsson och Isac Hammar lyckades vi hålla tätt.

-Vi får vara glada att det står 0-0 efter första perioden, säger Arbogas tränare Sebastian Varjomaa och fortsätter:

-Vi spelar inte som vi ska och Avesta var bra och kunde haft ledningen med både 1-0 och 2-0.

Avesta BK, som i de två tidigare mötena mot Arboga inte varit nära ta poäng, fortsatte stå emot Arbogas offensiv.

Dock lyckades man inte stå emot Arboga som efter ett långt anfall tog ledningen med 0-1 efter fem minuter i andra perioden när backen Eddie Gustavsson fick tid att sikta och kunde skicka in sitt första mål för säsongen, där inte ens Lucas Johansson hann med i en sidledsförflyttning. Avesta fick strida hårt för att försvara sig, mot ett Arboga som började visa varför man leder serien.

Halvvägs in i perioden hade Linus Ageborg ett friläge som Lucas Johansson räddade. 26-åringen skulle dock få sin revansch när han i powerplay, med sitt trettonde mål för säsongen, tryckte in 0-2 efter 12.14.

Efter målet avtog gästernas press för en stund, och vi kunde flytta upp spelet, och fick till några ströanfall, där Hampus Mattsson kom till ett par ”nästanlägen”. Andra perioderna har genomgående varit en akilleshäl under säsongen, där vi bara vunnit en, vilket är sämst av alla lag i serien. Henke Lantz har svårt att säga varför man ofta tappat i de andra perioderna.

-Nu har vi på slutet gjort en del bra andra perioder, men jag vet inte varför det blivit så. Idag tappade vi det mesta och tar inte fighten, och gör jobbet. Vi gör ofta en dålig period, men idag gjorde vi två dåliga. Vi visade i alla fall i första perioden hur vi vill spela.

Psykologiskt tungt kunde Arboga i slutet av perioden utöka till 0-3, när backen Chase Leslie ”nätade” efter förarbete från Linus Nilsson.

-Vi spottar upp oss i andra och efter 0-1 är det inget snack om saken, säger Sebastian Varjomaa.

Både Isac Hammar och Simon Nylén Persson visade varför man under säsongen spelat i samtliga matcher i Moras J20-lag nationell. Medans Hammar är ett energiknippe, så står Nylén-Persson för ett stabilt backspel, och bra spelförståelse. Utan att ha gjort en enda träning med Avesta, visade han upp ett moget spel tillsammans med jämnåriga Oliver Ahlberg.

-Det var inga större problem komma in direkt i ett nytt lag.

När blev du tillfrågad att vara med?

-Det var jag som hörde av mig, och sa att jag ville lira några matcher, säger Simon som under tiden i Mora har bra koll på Avesta BK.

-Jag följer ganska mycket hur det går, med resultat och så. Jag har kontakt med Oliver (Ahlberg), Hampus (Wiklund), men även de äldre som Jakob Karlsson och ”Jerre”.

Vad säger du om laget?

-Det finns många som brinner för hockeyn, och de kämpar på, säger Simon Nylén Persson, som inte kommer vara med på fredag, när vi möter Kumla.

-Då har vi en julshow med laget. Men jag kommer att vara med nästa vecka mot Hallstahammar.

Den tredje perioden blev mer eller mindre en transportsträcka för Arboga, som fortsatte vara det lag som såg vassast ut. Avesta hade behövt ett mål första tio för att om möjligt skaka om Arboga. Istället var det Arbogas Anton Ekström som satte spiken i kistan genom att utöka ledningen till 0-4 halvvägs in i perioden. Gästerna hann också med att öka på till 0-5 genom Anton Nordlander, innan Hampus Mattsson med sitt femte mål för säsongen reducerade till 1-5 i spel fem mot fyra när Max Orrsten satt utvisad.

Sebastian Varjomaa tycker man gjorde en stabil match, förutom den första perioden.

Vad säger du om Avesta idag jämfört med de två tidigare matcherna?

-Det var stor skillnad. De tävlar mer och var mer tydliga i vad de vill. Jag är positiv överraskad över de idag jämfört med de två första matcherna.

Arboga befäster serieledningen efter lagets fjortonde seger och är fyra poäng före Fagersta, som dock har en match mindre spelad.

-Om vi spelar på den nivå som vi kan så ser det bra ut inför fortsättningen, avslutar Varjomaa.

I Avesta fick alltså Isac Hammar och Simon Nylén Persson som lånats in från Moras J20-lag visa upp sig.

-Isac visade hur man ska göra, och är rejäl i sitt spel. Och Simon är kall med pucken och har bra koll på spelet, kommenterar Henrik Lantz de tidigare Avestaspelarnas insats.

Är det några andra spelare du vill lyfta fram efter den här matchen?

-Nej, säger Henrik ”Henke” Lantz, krasst.

Trots förlusten ligger vi kvar på sjätte plats, tre poäng före Smedjebacken som förlorade mot Fagersta. Framför oss i tabellen har vi Hallstahammar fyra poäng före, och Kumla på fjärde plats har fem "pinnar" mer än ABK.

Avesta möter i nästa omgång på fredag Kumla Hockey på bortaplan.

Avesta BK-IFK Arboga 1-5 (0-0, 0-3, 1-2)

Andra perioden: 0-1 (5:37) Eddie Gustavsson (Linus Nilsson, Oscar Anderberg), 0-2 (12.14) Linus Ageborg (Philippe Caron, Anton Ekström) spel fem mot fyra, 0-3 (18.49) Chase Leslie (Linus Ageborg, Linus Nilsson).

Tredje perioden: 0-4 (9.48) Anton Ekström (Richard Sundlöv, Emil Johansson), 0-5 (13.20) Anton Norlander (Oscar Onsmar, Gabriel Pettersson Askling), 1-5 (14.22) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson) spel fem mot fyra.

Skott: 21-48 (7-9, 4-18, 10-21)

Utv, Avesta: 4x2. Arboga: 1x2.

Domare: Felix Brask, Västerås. Linjemän: Isac Manner, Tommy Rickard Andersson.

Publik: Ca 100 (Avestahallen).

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Jesper Gustafsson, Filip Ström, Jakob Karlsson, Niclas Hero, Hampus Mattsson-Simon-Nyhlén Persson, Olover Ahlberg, Robin Andersson, Arwid Forsman, Tony Nyström-Eriksson-Filip Carlsson, Hampus Wiklund, Isac Hammar, Viggo Meerits, Lucas Salo-Olle Westlund, Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Villiam Lederud.

IFK Arboga: Rasmus Helmrich (Hampus Andersson)-Oscar Anderberg, Philippe Caron, Linus Nilsson, Linus Ageborg, Anton Ekström-Eddie Gustavsson, Chase Leslie, Anton Nordlander, Gabriel Pettersson Askling, Melvin Blomberg-Calle Haglind, Oscar Onsmar, Ville Fält, Erik Lindberg, Max Orrsten-Emil Johansson, Rickard Sundlöv