A-lag

Uddamålsseger mot SkedviSäters IF
2022-09-13 22:47
Forwarden Robin Andersson visade fina intentioner mot Skedvi/Säter. Foto: Per Lindgren

Avesta BK har tagit sin första seger på försäsongen. SkedviSäters IF besegrades med 5-4, efter två mål av Hampus Mattsson, och varsitt från Tony Nyström-Eriksson, Robin Andersson och Filip Ström.

-Jag tycker vi spelar mycket fram och tillbaks i första perioden, sedan återhämtar vi oss i andra, och gör en bra tredje. Då är vi noggranna med linjerna, och förlorar inte lika mycket puck i försvarszon, inte heller på våran blå linje, sammanfattar Robin Andersson matchen.

I den första perioden som slutade 2-1, var det Avesta som var det något bättre laget, även om SSIF vann skotten med 11-9. Efter det att Säter tog ledningen efter dryga fyra minuter, växte Avesta sedan in i matchen när man fick ett powerplay efter 6.45. Även om laget visade upp ett bra pp, blev det inga mål. Avesta visade upp bra skridskoåkning, och inom tre minuter hade vi vänt till 2-1, efter mål från Tony Nyström-Eriksson och Robin Andersson. Båda målen var snarlika, där vi kom fram i två mot ett lägen, med kliniska avslut.

-Jag behövde inte göra så mycket, jag behövde bara slå till flippen jag fick, säger Robin Andersson om sin ”balja”. Han gjorde sin första match i ABK tröjan sedan säsongen 2019-20.

-Det kändes helt okej. Jag är ovan med matchspelet, men jag hoppas det kommer, säger Robin.

Säter hade en del anfall, men Hampus Nordgren i målet tog det mesta.

Avesta gjorde en minst lika bra andra period, och Arwid Forsman, Hampus Mattsson och Lucas Salo hade möjligheter att näta första tio. Därför var det ologiskt när SSIF kvitterade till 2-2 efter fjorton minuter. Men repliken kom bara halvminuten senare när Hampus Mattsson från nära håll, tryckte in 3-2. Avesta visade med eftertryck att man börjar växa in i ett högre tempo, och stundtals såg spelet lovande ut inför seriespelet.

-Vi fick till mycket bra spel i anfallszon idag och vi tog oss ur egen zon på ett enkelt och fint sätt, tyckte Robin Andersson.

Den tredje perioden fortsatte med att BK var det drivande laget. Vi producerade en del chanser, innan Filip Ström i powerplay fick se sitt avslut sakta rulla in vid Emil Sohls stolpe, fram till 4-2 efter 9.49. När sedan Hampus Mattsson från nära håll utökade till 5-2, såg segern kassaskåpssäker ut. Allrahelst som Hampus Nordgren spelade bra i målet, och gjorde ett par grymma ingripanden. Där trodde nog publiken att matchen var klar, men det skulle komma mer.

För när Joel Hedin drog på sig en crosschecking och fick 5+20, med dryga tre minuter kvar, blev det en dramatiskt avslutning.

Efter 18.38 reducerade SSIF till 5-3, och efter plockat ut målvakten och spelat sex mot fyra, med 33 sekunder före slutsignalen reducerade bortalaget igen. Stormen kunde dock redas ut även om Säter i slutsekunderna var centimeter att få in en kvittering.

ABK-tränaren Ola Nordin, tyckte att matchen var den bästa för säsongen.

-Det funkar bättre idag över tre perioder. Vi håller ihop spelet bättre, och gör det vi tränat på. Vi har nött på försvarsspelet, det funkar bra. Det är ännu inte hundra försvarsspelet, och det ska vi träna på.

Hur viktigt var det med en vinst?

-Superbra med seger för alla. En seger är alltid en seger, fast det bara är en träningsmatch. Vi tar med oss det som var bra från den här matchen, och jobbar vidare på det framöver. Det var mycket som var ganska bra idag. Många gör det bra, och vi kommer in i det mer och mer, säger Nordin som vill framhålla laget, utan att plocka fram någon enskild spelare.

Nästa träningsmatch spelas på fredag, hemma mot Hofors HC.

Avesta BK -Skedvi Säters IF 5-4 (2-1, 1-1, 2-2)

Första perioden: 0-1 (4.37) Adam Liss, 1-1 (12.47) Tony Nyström-Eriksson (Lucas Salo), 2-1 (15.53) Robin Andersson (Julian Winlöf Palm)

Andra perioden: 2-2 (14.21) Filip Erlandsson (Hannes Andersson, Elias Johansson), 3-2 (14.57) Hampus Mattsson (Arwid Forsman, Jakob Karlsson)

Tredje perioden: 4-2 5/4 (9.49) Filip Ström (Oliver Ahlberg), 5-2 (11.21) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Viktor Lyckman), 5-3 6/5 (18.38) Anton Nilsson (Joakim Norman, Emil Eriksson), 5-4 6/4 (19.27) Rikky Hanspers (Joakim Norman, Emil Eriksson).

Skott: 30-37 ( 9-11, 12-12, 9-14)

Domare: Anders Eldebäck

Publik: Ca 60 (Avestahallen)

Avesta BK: Hampus Nordgren (William Anderstedt)-Joel Hedin, Jesper Gustafsson,Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Arwid Forsman-Oliver Ahlberg, Simon Dalén, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Lucas Salo-Filip Ström, Viktor Lyckman, Isac Ihrfors, Julian Winlöf Palm, Robin Andersson-Olle Westlund, Viggo Meerits, Erik Lindgren.