Hockey på riktigt
A-lag

Upp som en sol, ner som en pannkaka - förlust mot Hofors
2022-09-09 23:56
Det var mycket upp och ner i matchen mot Hofors. Här drar ABK:s Lucas Salo på sig en utvisning. Foto: Per Lindgren.

Säsongens andra träningsmatch slutade med förlust 5-3 (0-1, 1-2, 4-0) efter att Hofors HC gjort fyra mål i tredje perioden. Länge såg det ut som Avesta skulle vinna, men man orkade inte stå emot HHC som pulvriserade "BK" i tredje.

-I sista glömmer vi huvudena i omklädningsrummet, och då blev det så här. Det var inte mycket tanke på någonting. Jag vet inte om de blev trötta. Det var ingenting som funkade, säger Avestatränaren Henrik Lantz, om sista tjugo som blev lagets fall.

[HOFORS]. I Avesta saknades flera spelare. Bland annat var Roman Kizlo, Viggo Meerits, Robin Anderson, Oliver Ahlberg, Filip Ström, Sebastian Lindqvist och Jordan Caballero Lindberg (blir borta minst två månader efter brutit båtbenet mot Malung) indisponibla. Det gjorde att Avesta kom med flera yngre som Pontus Bergström, 16, Robin Leijd, 17 och Olle Westlund, 18, killar som vanligtvis spelar i J18 ochJ20-lagen.

För Hofors som spelade sin första träningsmatch, hade man tre ordinarie spelare på frånvarolistan.

Matchen inleddes med att båda lagen bjöd på böljande hockey, med Hofors som det lag som skapade flest målchanser första fem minuterna. Men Lucas Johansson som gjorde sin första match för säsongen, agerade säkert mellan stolparna. Efterhand tog Avesta över initiativet, samtidigt som Hofors verkade ha ”lekt rommen av sig”. Både Jakob Karlsson, och Hampus Mattsson hade några vassa chanser, som emellertid Viktor Sohlberg tog hand om. Rättvist kunde Joel Hedin ge ABK ledningen 0-1, efter elva minuter, när han på egen hand gjort en uppåkning. Nyförvärvet Lucas Salo kom allt mer in i spelet, och utgjorde ett bra komplement till Karlsson och Mattsson i första femmans kedja. Hofors hade svårt ta sig fram till målchanser, mot ett Avesta som spelade samlat i försvaret. Det var inte förrän under de två, tre sista minuterna som man testade Lucas Johansson.

-Vi är bättre i den första perioden. Vi kommer bra in i det, och inför andra ”perren” såg det ännu bättre ut. Vi började slå passningarna ordentligt och börja åka skridsko. Då har vi matchen och 3-1, säger Lantz.

”BK” fortsatte att spela disciplinerat i egen zon, när HHC hade mycket puck tack vare ett ”pp”i början av andra. Julian Winlöf-Palm fick öppet mål, när han utökade ledningen till 0-2, efter förarbete från Niclas Hero.

”Julle” Palm som fick förra säsongen spolierad efter haft problem med hjärtat. Men nu mår han bra, och har kunnat träna i fyra veckor.

-Jag tycker vi gör två bra perioder, som var bättre än mot Malung, säger han.

Avesta uppträdde inte lika homogent som i den första perioden, och hemmalaget fick ganska mycket tid i anfallszon. Efter nio minuter kunde Hofors reducera till 1-2. Men ABK visade effektivitet, och när man hade sitt första powerplay, visade man prov på bra spel, när Arwid Forsman kunde stöta in pucken, till Avestaledning 1-3.

-Det är viktigt med special teams. Det blir något att nöta med, säger Henrik Lantz. Vi är nöjd med första och andra perioden.

Lucas Johansson visade att han inte har tappat fjolårsformen, och gjorde flera bra ingripanden. Den räddning som utmärkte sig allra mest kom efter 16 minuter när han han gjorde en osannolik räddning när Robert Vorona fick öppet mål. Men Avesta saknade inte heller chanser, bland annat hade Arwid Forsman ett friläge i sista minuten.

Den 16-årige FAIK fostrade forwarden, bär tröja #23 som tidigare Philip Andersson hade. Så klart tufft att fylla ”Filles” kvaliteter, men Forsman kan bli en publikfavorit med sitt respektlösa spel.

-Vi kämpar i första, sedan går vi ner oss lite i andra och tredje, säger Arwid, och fortsätter:

-Orken tar slut och vi hänger inte med. De hade ett bättre spel.

Kan du berätta om ditt mål?

-Jag fick en passning och stog framför mål och slog in den.

Vad tror du om säsongen för egen del?

-Det kan bi roligt. Mycket speltid, och mycket matcher med både juniorerna och A-laget.

I den tredje perioden, var det nästan enbart Hofors. Ett tröttkört Avesta kunde inte stå emot ett hemmalag som åkte sönder ABK. Ändå var vi i ledningen fram till det var mindre än sju minuter kvar. Då kunde Gustav Nordström kvittera till 3-3. Hofors främste spelare Roberts Vorona visade klass när han dominerade den tredje perioden då han stod för två mål och ett assist. Med mindre än fem minuter kvar gjorde lettländaren inget misstag fri med Lucas Johansson, 4-3.

Det målet föranledde en timeout.

-Vi var tvugna att göra någonting, för allt falerade.

I slutminuten fick Avesta lite tryck, men utan få iväg något avslut på mål.

Inför matchen låg fokus på att förbättra försvarsspelet från premiären mot Malung. Det tyckte Henke Lantz, man gjorde med eftertryck.

-Det såg mycket bättre ut. Det är bara försäsong men det har hänt mycket från första till andra matchen. Den tredje perioden vill vi bara glömma. Det är många som gör det bra idag. Det är bara synd att den sista perioden blir som den blir. Jag vill ta fram kollektivet i de två första perioderna. Det blev kollaps i sista, då är det är inte tanke på någonting därute.

Redan på tisdag, är det ny match, då vi hemmamöter Skedvi/Säters IF.

-Nu blir det hem och vila. Mot Säter måste vi hålla igång fötterna, och hålla igång passningarna., säger Arwid Forsman, om vad han hoppas man kan slipa på.

Hofors HC-Avesta BK 5-3 (0-1, 1-2, 4-0)

Första perioden: 0-1 (11.08) Joel Hedin (Tony Nyström Eriksson)

Andra perioden: 0-2 (3.02) Julian Winlöf Palm (Niclas Hero), 1-2 (9.32) Marcus Nyqvist Jallow (Oscar Björk), 1-3 5/4 (13.21) Arwid Forsman (Joel Hedin, Tony Nyström Eriksson)

Tredje perioden: 2-3 (5.06) Roberts Vorona (Oscar Björk, Gustav Nordström), 3-3 5/4 (13.43) Gustav Nordström (Janis Karklins, Roberts Vorona), 4-3 (15.17) Roberts Vorona (Janis Karklins), 5-3 (19.59) (ENG) Isak Hansson Johansson.

Utv: HHC: 2x2 ABK: 5x2

Skott: 40-25 (8-11, 15-8, 17-6)