Hockey på riktigt
A-lag

Stor dramatik när "BK" tog andra raka segern
2022-11-15 23:15
Jordan Caballero-Lindberg var på spelhumör i segermatchen mot Hallstahammar. Arkivfoto: Per Lindgren.

HALLSTAHAMMAR. Efter en kraftansamling och ett uppoffrande spel lyckades vi vinna bortamötet mot tabellfyran Hallstahammar med 4-5 (0-2, 3-3, 1-0).

-Grabbarna gör det j-a bra, säger en mycket nöjd Avestatränare Henrik Lantz en stund efter slutsignalen.

En av Avestas matchhjältar var Jordan Caballero-Lindberg som stod för ett mål och två assists.

-Som helhet kanske det här var bästa matchen jag varit med om för säsongen, säger Caballero Lindberg som fanns med i förstafemman som fick mycket förtroende i både box- och powerplay och fem mot fem.

-Klart det är jobbigt, men det är också roligt med så mycket speltid.

Vad säger du om din egen insats?

-Man kan alltid bättre, men det är skönt att producera poängmässigt.

I och med segern har Avesta skaffat sig ett sexpoängs avstånd till både Guldsmedshyttan och Smedjebacken.

-Väldigt skönt med två raka segrar. Det är viktiga poäng vi slåss om, och kul att vi är på rätt spår, säger Jordan.

ABK fick bästa tänkbara start på matchen och hade en 2-0-ledning efter första perioden. Två snabba hemmamål i andra betydde 2-2, men vi kom tillbaka och skaffade oss en tvåmålsledning inför tredje. Där kom mycket att handla om Hallstahammar som direkt fick in ett reduceringsmål till 4-5. Men trots vi var hårt ansatta lyckades vi behålla lugnet, även om det blev dramatiskt i slutet när Jordan Caballero Lindberg åkte ut med knappa två minuter kvar och Hallsta fick spela fem mot tre efter plockat målvakten.

-Det är ruggigt starkt att gjort att ta tre poäng borta mot Hallstahammar, säger Lantz efter andra raka segern.

-Vi har spöat två topplag, stor eloge till killarna.

Till skillnad från matchen senast mot Kumla, saknades trion Olle Westlund (sjuk), Jerry Tornberg (oklart om han blir kvar) och Filip Carlsson (sjuk), medans backen Samuel Bjurling tog plats i andrafemman.

Hallstahammar hade det mesta av spelet och chanser första tio. Gästerna var dock inte ofarliga och både Jakob Karlsson, Lucas Salo och Filip Ström hade bra möjligheter. Efter en tempostark inledning bedarrade tempot i mitten av perioden, innan Avesta med två snabba mål efter 13-minuters strecket inom loppet av 46 sekunder gick ifrån till en 2-0-ledning.

-Vi sa innan att vi skulle vara mer desperata framåt, och spela enkelt och rakt, säger Lantz.

Först var det lite turligt som pucken gick ut till Jesper Gustafsson, efter Tony Nyström Eriksson först träffat målramen och Arwid Forsman passat Gustafsson som satte 1-0. Kort efter kom Avesta i en snabb spelvändning och i ett 2-1-läge passade Jakob Karlsson pucken till Jordan Caballero-Lindberg som med en enkel dragning lurade Christoffer Hanning i Hallstakassen och dubblerade ledningen till 2-0.

-Vi började bra i första, säger Jordan Caballero-Lindberg som menade man till stora delar hade matchen i sina händer.

Men Avesta var stundtals hårt ansatta när Hallstahammar tryckte på, men Lucas Johansson var omutlig i kassen och på returerna fick han bra hjälp av backarna.

-2-0 efter första var helt enligt plan, säger Henrik som tyckte man lyckades fullt ut med taktiken att spela enkelt.

Avesta fick sedan en dåligt start av andra perioden när Jakob Forslund, som för ett par matcher sedan anslöt från division 1-laget Surahammar, reducerade till 1-2 i powerplay efter dryga tre minuter när Niclas Hero satt i utvisningsbåset. Knappa tre minuter senare var det också kvitterat till 2-2, där Hallstahammars målfarligaste spelare Ludwig Månegarm i spel fyra mot fem gjorde sitt elfte mål för säsongen. ABK uppträdde desorienterat i egen zon, men var hela tiden farliga framåt och Jakob Karlsson kunde ge ABK ledningen på nytt till 3-2 precis när västmanlänningarna klarat av ett boxplay.

Matchen bjöd på chanser åt båda håll och vi hade jättelägen i mitten av perioden till att gå ifrån i målprotokollet när Caballero Lindberg kom fri, och kort efter kom Avesta i ett tre-mot-noll läge där Oliver Ahlberg som siste man inte lyckades överlista Hanning i Hallstakassen.

Avesta skulle ändå ta ledningen med 4-2 genom backen Jesper Gustafsson som hittade rätt med sitt andra mål i matchen.

En snabb replik från Hallsta betydde dock reducering till 3-4. På nytt visade HHK sin styrka i powerplay när Hagborg Olsson var sista man på pucken.

Avesta, som har förbättrat sitt pp i de senaste matcherna, hittade också rätt med en man mer när Edvin Karlsson psykologiskt viktigt med sitt första mål för säsongen ökade på till 5-3 med dryga minuten kvar av mellanronden.

-Alla gör jobbet och tar blåmärken, säger Lantz mäkta imponerad över hur spelarna slängde sig och täckte skott.

-Blåmärkena försvinner, men poängen är kvar.

Som i andra perioden fick bortalaget en mardrömsstart i tredje när en omarkerad Kevin Jansson reducerade till 4-5 redan efter 39 sekunder. Avesta agerade darrigt i egen zon och det var också ytterst nära en kvittering när Lucas Johansson var på väg slå in pucken bakom sig. Förstafemman fick slita ont och hade inte lika lätt att komma till målchanser som i de två första perioderna. Jakob Karlsson var närmast med en puck i utsidan av stolpen efter åtta minuter. Även om hemmalagets press avtog en aning i mitten av perioden var frågan om Avesta skulle hålla stången. När Arwid Forsman åkte ut drygt halvvägs in i perioden osade det hett, där Ludwig Månegarm var närmast utdelning, men Lucas Johansson kunde hålla tätt.

Oscar Rogersson hade sedan ett jätteläge med fem minuter kvar av tillställningen när på nytt Avestakeepern stod i vägen.

Med knappa två minuter kvar av matchen åkte Jordan Caballero Lindberg ut, samtidigt som Hallstahammar tog ut målvakten och spelade fem mot tre. Trots anstormningen lyckades vi tack vare ett uppoffrande spel ta hem andra raka segern.

-Vi kommer ihop oss och ger oss f-n på att ta det, säger Henrik Lantz.

Jordan Caballero-Lindberg var märkbart sansad efteråt, trots han fick sätta sig i utvisningsbåset i slutet, men trivs när det hettar till.

-Det var tight i slutet, men det är det som är roligt, när det är jämna matcher.

Tony Nyström Eriksson hade att läge skicka in pucken i det öppna målet från halva plan men missade, men revanscherade sig kort efter när han i hemjobbet stod för en avgörande brytning vid blå.

-Han offrar sig och gör det bra som flera idag, konstaterade Henrik Lantz.

I tredje perioden blev Avesta tillbakatryckta och hade därför inte så mycket framåt, men Lantz var ändå nöjd hur man kunde knyta ihop säcken och spelade disciplinerat.

-Vi är ändå noga och löser det bra. Vi tar röd linje och lägger ner den (pucken). Vi blir inte fega utan kör.

Avesta kom till spel med bara fem backar och där de två första femmorna fick mycket istid.

-Vi orkar hur mycket som helst, säger en mäkta nöjd Avestatränare nöjd hur spelarna tog sig an matchen.

-Vi går för det. Grymt starkt att vinna på bortaplan, och grabbarna visar att de vill.

Nu väntar säsongens andra bruksderby på fredag när Fagersta AIK kommer till Avestahallen. Och då har Jordan Caballero-Lindberg siktet inställt på tredje raka.

-Det är bara att ladda om och krossa de.

Hallstahammars HK-Avesta BK 4-5 (0-2, 3-3, 1-0)

Första perioden: 0-1 (13.00) Jesper Gustafsson (Arwid Forsman, Tony Nyström Eriksson), 0-2 (13.46) Jordan Caballero-Lindberg (Jakob Karlsson).

Andra perioden: 1-2 (3.40) Jakob Forslund (Filip Nilsson, Kevin Jjansson) spel fem mot fyra, 2-2 (6.15) Ludwig Månegarm (Robin Larsson Ström) spel fyra mot fem, 2-3 (6.48) Jakob Karlsson (Jordan Caballero Lindberg, Niclas Hero), 2-4 (12.06) Jesper Gustafsson (Jakob Karlsson, Jordan Callero Lindberg), 3-4 (13.36) Oscar Hagborg Olsson (Anton Kaskikallio, Christoffer Pihl) spel fem mot fyra, 3-5 (18.22) Edvin Karlsson (Jakob Karlsson, Jesper Gustafsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4-5 (:39) Kevin Jansson (Ludwig Månegarm, Jesper Hedman).

Skott: 47-34 (15-15, 17-12, 15-7).

Utv, Hallstahammar: Christoffer Pihl 2, Oscar Hagborg Olsson 2. Avesta:  Arwid Forsman 2+2, Jakob Karlsson 2 Niclas Hero 2, Jordan Caballero Lindberg 2.

Domare: Felix Brask. Linjemän: Emil Johansson, Johan Svensson.

Publik: 132 (Swetex Arena).

Hallstahammars HK: Christoffer Hanning (Viktor Sundqvist)-Kevin Jansson, Marcus Johansson, Jesper Hedman, Jakob Forslund, Ludwig Månegarm-Robin Larsson Ström, Herman Ärlevik, Oscar Rogersson, Oscar Hagborg Olsson, Christoffer Pihl-William Andersson, Linus Karlsson, Gustav Dahlstedt, Alexander Larsson, Anton Kaskikallio-Hampus Karlsson, Filip Nilsson, Andreas Stridh, Melker Eriksson.

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Filip Ström, Jesper Gustafsson, Jordan Caballero-Lindberg, Niclas Hero, Jakob Karlsson-Samuel Bjurling, Oliver Ahlberg, Robin Andersson, Arwid Forsman, Tony Nyström-Erisson-Hampus Wiklund, Lucas Salo, Edvin Karlsson, Julian Winlöf Palm-Viggo Meerits, Erik Lindgren.