Hockey på riktigt
A-lag

Förlust mot Fagersta AIK
2022-03-18 23:05

FAGERSTA. En dålig andra period förstörde ABK:s förhoppningar om poäng i bortamötet mot Fagersta AIK i första omgången av kvalserien till HockeyTvåan. Då avgjorde hemmalaget när man efter en mållös första period, skaffade sig en 3-0-ledning som ”BK” aldrig lyckades hämta igen. Slutsiffrorna skrevs till slut till 4-0 för Fagersta AIK som vann rättvist.

-Det är en tuff match, säger Avestas kapten backen Joel Hedin.

Janne Hammar, tränare i Avesta, var samlad efteråt och tycker att Fagersta var lite bättre på de flesta punkter.

Att komma ihåg är att detta bara var första matchen sv sex. När samtidigt Häradsbygden och Lindefallet båda tappade poäng (4-3-seger för HSS efter förlängning) finns fortfarande alla möjligheter klättra i tabellen.

-Bara att ta nya tag på söndag då vi har Häradsbygden. Det är femte gången vi möter de. Det kommer bli en jämn match, det har varit jämna matcher tidigare mot de, säger Hammar.

Avesta gjorde en bra första period på ett välbesökt Fagerliden (576 åskådare) och hade flera vassa målchanser men utan att kunna spräcka målnollan. Efter att FAIK fick ett mål bortdömt efter tre minuter (hög klubba) hade Jakob Karlsson två bra chanser. Först ett friläge som han sköt rakt på målvakten Ryan Bontorin i Fagerstakassen och sedan ett avslut, när ABK kom i ett 2-1 läge, som Bontorin också tog hand om.

-Vi startar bra första halvan av första perioden, men sedan tar de över, säger Joel Hedin.

Hemmalaget hade svårt få någon fart i sitt spel inledningsvis och det var först i slutet av perioden som det började osade hett kring Lucas Johansson när Brandon Brazeau och Jesper Andersson var farligt framme. Avesta var hetare och kom överraskande lätt in i anfallszon.

-Det är lite delat i första perioden. Vi börjar bra och sedan tar de över sista halvan av första, säger Hedin.

Janne Hammar menade också att man började matchen bra, men att man sedan tappade spelet.

-Vi börjar jättebra, är det bättre laget första tio, men sedan får de lite momentum och tryck. Vi får lite halvpanik och kommer sedan inte tillbaka till vårat spel förräns i tredje.

Gästerna fortsatte vara hetast i början av andra och vann de flesta närkamperna. Faiken började dock få fart i sitt spel och Albin Silfver, framspelad av Nils Eriksson, fick ett bra läge men avslutet blev för tamt. Dennis Gustafsson visade att släkten är värst när han spräckte dödläget med att sätta 1-0 efter 5.32 placerad framför Johansson fick klubban på backen Henrik Lundbergs backskott. Dryga tre minuter senare tog Albin Silfver revanch på sig själv och dubblerade ledningen till 2-0, assisterad av Nils Eriksson, när han utan chans skickade in pucken från slottet. ABK såg sega ut och hade inte alls samma fart på skridskorna som i första perioden. Rutinerade backen Samuel Blücher ökade på till 3-0 med dryga åtta minuter kvar av mellanakten.

-De sätter sina lägen, medans vi måste kämpa riktigt hårt för att skapa några chanser, säger Joel Hedin,

Fagersta var också nära 4-0 när Jesper Anderssons passning till Lars Eriksson var nära resultera, men Johansson gjorde en fin benparad.

Avesta BK har tidigare under säsongen dominerat de flesta matcherna, men idag sattes man på prov på riktigt för första gången. Och ju längre matchen led syntes det att FAIK var snäppet bättre.

-Vi måste lära oss att spela och hantera de här matcherna. Vi frångår våran spelidé vad vi ska göra, och det gör att de blir bra.

Kan du peka på någon detalj som de gör bättre?

-De är lite tyngre och pucksäkrare. De sätter första passet lite bättre än vad vi är vana med. Då får vi lite halvpanik och hamnar utanför våra positioner. Vi tar konstiga beslut, och då hamnar vi i konstiga situationer, säger Hammar.

I tredje perioden fick ABK en chans komma in i matchen, när man fick en straff efter 53 sekunder efter Jordan Caballero-Lindberg rivits ner. Han tog själv han om straffen men lyckades inte överlista FAIK-keepern.

-De hade en helt okay målvakt. Men nu vet vi var vi ska göra mål på honom nästa match, säger Joel Hedin.

Avesta höll ändå uppe spelet relativt bra i tredje, men Fagersta kunde ändå öka på till 4-0 efter 8.57 på en snabb spelvändning där Peyton Francis bara hade att sätta klubban till på Brandon Brazeaus fina framspelning.

Som i många tidigare matcher visade Fagerstas nordamerikaner klass. Även sent värvade Nils och Lars Eriksson tillsammans med rutinerade Jesper Andersson bidrog i offensiven. Men ändå var inte skillnaden mellan lagen jättestor och när lagen möts igen i sista omgången finns absolut chans till poäng.

-De har laddat på med en hel del nya spelare, men nästa gång vi möter de så...., säger Hammar.

Nu väntar hemmamatch redan på söndag mot Häradsbygden och chans till dubbelrevansch, dels från senaste mötet för en vecka sedan och för matchen ikväll.

-Det är en match som vi ska vinna och vi kommer gå ut och kriga arselet av oss, avslutar Joel Hedin.

Fagersta AIK-Avesta BK 4-0 (0-0, 3-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (5.32) Dennis Gustafsson (Henrik Lundberg, Daniil Kulikov), 2-0 (8.54) Albin Silfver (Nils Eriksson, Mathias Wiklund), 3-0 (12.53) Samuel Blücher (Karl Hassel, Brandon Brazeau).

Tredje perioden: 4-0 (8.57) Peyton Francis (Brandon Brazeau, Karl Hassel)

Skott: 36-18 (8-8, 15-3, 13-7)

Utv, FAIK:- . ABK: 2x2.

Domare: Felipe Londoño. Linjemän: Axel Forsberg, Axel Palmberg.

Publik: 576 (Fagerliden)

Fagersta AIK: Ryan Bontorin (Ludvig Johansson)-Samuel Blücher, Mathias Wiklund, Lars Eriksson, Jesper Andersson, Nils Eriksson-Anton Sohlin, Johan Strömgren, Peyton Francis, Karl Hassel, Brandon Brazeau-Henrik Lundberg, Alex Ahlbäck, Dennis Gustafsson, Daniil Kulikov, Joel Lundberg-Johan Ekström, Freddie Gallon, Albin Silfver, Lucas Bergsten-Casper Sandström.

Avesta BK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Jordan Caballero-Lindberg, Jakob Karlsson, Hampus Mattsson-Joel Hedin, Filip Ström, Martin Hällströmer, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Emil Millberg, Edvin Karlsson, Viggo Meerits-Isak Rundblad, Erok Lindgren, Viktor Eliasson, Isac Ihrfors.