A-lag

Klar seger mot Hedemora
2021-11-20 12:09
Philip Andersson stod för en gedigen match mot Hedemora. Foto: Sebastian Olander.

Avesta BK hade en målfest när man besegrade Hedemora hemma i Avesta ishall. Matchen slutade hela 10-2 (3-1, 4-0, 2-0).

-Vi spelar stundtals riktigt bra. Jag tycker vi gör en bra match, säger hemmalagets Philip Andersson, som stod för sex poäng (1+5) i matchen.

Avesta kom till matchen utan Lucas Johansson, Gustav Åman och Viggo Meerits, som var skadade eller sjuka.

Hedemora blev aldrig någon värdemätare för Avesta. HSK med bland annat ex-Avestaspelarna Robin Andersson, Elias Berglund och Anton Wenngren, hade inte förmågan att hota ABK.

Avestatränaren Stefan Lundqvist, var så klart glad över vinsten, även om man långt ifrån spelade på toppen av sitt kunnande.

-Vi får utdelning, när vi spelar som vi ska spela. När vi följer våran gameplan får vi utdelning. Det är ett bevis när vi gör något bra, så får man betalt, säger ”Lunkan” i sin matchanalys.

Den första perioden bjöd på fartfylld hockey, även om spelet var långt ifrån någon toppklass. Redan innan tre minuter var spelade hade Avesta tagit ledningen med 2-1. Anmärkningsvärt var att hemmalagets båda mål kom med en man mindre. 1-0 genom Niclas Hero med ett slagskott, och 2-1 genom Philip Andersson. Båda fullträffarna kom när Avestaspelarna tagit sig fram till frilägen.

-Jag fick en fin passning av ”Jerre” Jesper Gustafsson) på kanten, kom fri och det var bara att försöka göra mål, säger Philip Andersson om sitt mål.

Att ett lag gör två mål i numerärt underläge tillhör inte vanligheterna. Speciellt inte om de kommer inom loppet av en och en halv minut.

-Det är bara man tackar och tar emot två frilägen i boxplay. Det var tur att vi fick de där två målen. Då var vi inte med i matchen, konstaterade Stefan Lundqvist.

Tillställningen inleddes med mycket ”tuta och kör” hockey, och passningsspelet var både slarvigt och svagt. Jesper Larsson i Avestas mål fick göra ett par vassa räddningar, och vann målvaktskampen mot rutinerade Mikael Gråbo i motståndarmålet. Efter dryga elva minuter tog Avesta en timeout, och efter det fick man ett bättre grepp på matchen, och vårdade pucken bättre.

-Vi snackade ihop oss, sa att vi måste gå ihop som en grupp och göra det, säger Philip Andersson.

Hampus Mattsson utökade till 3-1, efter Jakob Karlsson stod för framspelningen bakom målet.

Även om Avesta gick in i första periodpausen med en tvåmålsledning, tyckte Stefan Lundqvist det fanns det som kunde varit bättre.

-Det som är mindre bra är att vi inte håller ihop spelet hela matchen. Vi får för långa dippar, som de ibland tenderar att bli i matcherna. Första tio, tolv minuterna spelar vi inte bra. Vi spelar inte tillräckligt ödmjukt.

Avesta startade andra perioden med powerplay i nästan två minuter, men utan att komma till några målchanser. Det var ändå BK som skulle göra nästa mål, när Jakob Karlsson från snäv vinkel hittade målet, fram till 4-1. När Hampus Mattsson efter sju minuter på egen hand tog sig genom Hedemora försvaret och satte 5-1, började det visa sig vara klasskillnad mellan lagen.

Philip Andersson tycker den andra perioden, var lagets bästa i matchen.

-Vi hade bra fart i anfallszon och snurrade runt och lirade till varandra. Och då kom lägena till slut. Det är enkelt att spela med de grabbarna, de är duktiga, säger Philip och syftar främst på kedjekamraterna Hampus Mattsson och Jakob Karlsson. Om det mot Björbo var andra femman som var tongivande, var det det mot Hedemora, den första femman som låg bakom det mesta.

-Kedjan med Jakob, Philip och Hampus är det som visar vägen, och höjer farten i passningstempot. De gör det bra, tyckte Stefan Lundqvust.

Efterhand i perioden sjönk tempot i matchen, och Hedemora föll allt längre ner med spelare runt Mikael Gråbo.

-När det rinner iväg är det svårt att hålla tempot uppe, säger Philip Andersson.

Ett tröttkört Hedemora, och Mikael Gråbo fick i slutet av perioden se Avesta inom två minuter dra ifrån till 8-1.

Den tredje perioden fortsatte med Avestadominans, även om spelet inte nådde upp i samma nivå, som i den andra. Periodens båda mål, gjordes genom Hampus Mattsson och Tony Nyström Eriksson. Avestas superduo som är seriens vassaste målskyttar, med tolv respektive fjorton mål.

Inte bara att 10-2 betyder tre poäng. Dessutom förbättrade man målskillnaden, vilket kan bli betydelsefullt när serien ska summeras.

Avesta ligger kvar på sin tredje plats i tabellen, men tog in en poäng på tvåan Ludvika, som först efter straffar besegrade Älvdalen med 7-6.

I nästa match, ställs Avesta mot Ockra på bortais. Den matchen spelas lördagen den 27 oktober.

-Det blir en tuff match. De har några skickliga spelare , säger Stefan Lundqvist.

Avesta BK-Hedemora SK 10-2 (3-1, 5-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 4/5 (1.11) Niclas Hero (Tony Nyström Eriksson, Joel Hedin), 1-1 5/3 (1.57) Jacob Agner (Linus Kvarnström, Emil Goude), 2-1 4/5 (2.46) Philip Andersson (Jesper Gustafsson), 3-1 (13.09) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Philip Andersson)

Andra perioden: 4-1 (2.51) Jakob Karlsson (Hampus Mattsson, Philip Andersson), 5-1 (7.47) Hampus Mattsson (Philip Andersson), 6-1 (16.48) Jakob Karlsson (Joel Hedin, Philip Andersson), 7-1 (17.55) Edvin Karlsson (Tony Nyström-Eriksson), 8-1 (18.47) Jesper Gustafsson (Niclas Hero), 8-2 (19.50) Jens Eriksson.

Tredje perioden: 9-2 (8.33) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Philip Andersson), 10-2 (12.26) Tony Nyström-Eriksson (Edvin Karlsson, Isak Rundblad)

Utvisningar: Avesta: Zacarias Ridderstam 2, Hampus Mattsson 2, Joel Hedin 2, Hedemora: Elias Berglund 2, Elias Lundberg 2, Filip Persson 2.

Skott: 51-22 (13-9, 21-5, 17-8)

Domare: Fredrik Hermansson.

Publik: Ca 120 (Avestahallen)

Avesta BK: Jesper Larsson (William Anderstedt)-Joel Hedin, Filip Ström, Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Jesper Gustafsson, Isak Rundblad, Zacarias Ridderstam, Edvin Karlsson, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Erik Lindgren, Niclas Hero, Isac Ihrfors.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09