A-lag

Dahlström briljerade mot Häradsbygdens SS
2019-11-22 23:47

LEKSAND. Avesta BK tog en viktig seger efter vunnit borta mot serieledarna Häradsbygdens SS med 4-2. Matchens store spelare var målvakten Marcus Dahlström som svarade för en mycket stabil insats och avvärjde 55 av 57 skott.

-Skönt med revansch, det har varit lite tungt tidigare, säger ”Mackan” som bland annat snyggt räddade två straffar i mellanperioden.

Segern betyder Avesta nu bara är en poäng bakom tvåan Björbo, som förlorade hemma mot Ludvika med 7-10. Det som tidigare såg ut att bli ett tvålagsrace med Häradsbygden och Björbo, har nu spetsat till sig där också Ludvika tillsammans med Avesta på allvar är med i toppkampen. Nämnda Ludvika har samma poäng som ABK, där båda nu bara är sju poäng bakom ledande Häradsbygden.

-Det var en viktig seger. Nu tar vi in tre poäng på Häradsbygden och Björbo, vi behövde det här, säger Dahlström.

Det var en mycket bra division 3-match med fart och intensitet som de nära 300 åskådarna i Weda Skog Arena fick se. Hemmalaget öppnade matchen bäst och Avesta var långa stunder hårt tillbakapressade i egen zon. Men trots det var det Avesta som gjorde periodens enda mål när Peter Ehn satte 0-1 efter dryga fem minuter. Avesta jämnade ut spelet i andra men Häradsbygden vann perioden med 2-1 och inför tredje var ställningen 2-2. I sista perioden var ABK starkast och Niclas Herou kunde sätta 2-3 ur snäv vinkel med knappa tio minuter kvar. I slutminuten spikade sedan Alex Ahlbäck slutresultatet med att skicka in 2-4 i tom kasse när Häradsbygden plockat målvakten.

Avestatränaren Stefan Lundqvist var mäkta nöjd efteråt hur man jobbade in sig i matchen.

-Vi var väldigt tillbakatryckta i första perioden. De kom ut i ett mycket högre tempo än vad vi gjorde. De fick jättelånga anfall.

Hemmalaget visade upp ett både snabbt passningsspel och en bra skridskoåkning, som gjorde Avesta blev stillastående i egen zon och hade svårt få till något ordnat anfallsspel.

-Vi hade en tendens att lyfta spelare för tidigt och blev fast i egen zon.

I andra perioden såg det bättre ut och Avesta kunde lyfta upp spelet.

-Vi fick bort deras längre anfall, säger Lundqvist om hur Avesta tog sig in i matchen.

Men det var HSS som kunde kvittera till 1-1 i början av andra när Rasmus Högström hittade rätt.

Stor del att Avesta vann var att Marcus Dahlström klev fram och storspelade och även räddade två straffar i mittronden, från Rasmus Högström respektive Marcus Bringsén.

-Den första kände jag att jag hade. Den andra var det tur då han skjuter på benskyddet, säger Dahlström som höll kvar ”BK”  i matchen i första perioden som Häradsbygden vann skotten med 27-14.

-Då var det kämpigt. Det sög i benen, men vi lyckades reda ut det.

Backarna, med Johan Palola och Gustav Åman i spetsen som fick mycket istid, spelade uppoffrande framför Dahlström.

-Jag fick bra hjälp av backarna hela matchen, och hade bra sikt när de sköt från blå.

Avesta BK tog ledningen med 1-2 kort efter Dahlströms första straffräddning, när Leighton Desjarlais i en spelvändning valde skjuta och snyggt satte pucken i nät. ABK hade sedan bud på ett tredje mål, men istället kvitterade Marcus Bringsén till 2-2 för hemmalaget med dryga två minuter kvar av mellanronden. I slutsekunderna av perioden hade sedan Anton Lundmark chansen ge hemmalaget ledningen inför tredje men Avestamålvakten kunde rädda HSS-spelarens straff.

Stefan Lundqvist var med all rätt mycket nöjd över sin målvakt som kom upp i utmärkta 96,49 i räddningsprocent.

-Marcus gör en jättebra match.

I tredje perioden visade Avesta att man skulle sälja sig dyrt.

-Då är vi det bättre laget och krigar mycket bra.

Häradsbygdens tränare Mathias Olsson menade att det var en bra match mellan två bra lag.

-Roligt med en bra och jämn match. Det är många matcher som är ojämna i den här serien. Kul idag med två lag som försöker spela hockey  i 60 minuter.

Förlusten var den första för säsongen för Häradsbygden. Olsson menar kanske det kan vara nyttigt inför fortsättningen känna man inte är oslagbara.

-Det är alltid tråkigt att förlora och jag är den som tycker mest det är så. Men samtidigt är man realist och vet att förlusten kommer närmare och närmare.

HSS-bossen menade man ägde mycket puck men hade svårt komma in framför kassen.

-Vi var spelförande, men samtidigt gjorde Avesta det bra och vi kommer inte in på målet. Vi skjuter mycket skott men han är bra i målet.

Segern betyder Avesta har tagit fyra av sex poäng mot Häradsbygden. Förra mötet i Avestahallen föll BK i övertid.

-Det är lite som skiljer oss. De spelar lite hårdare idag och gör det svårt för oss, säger Mathias Olsson.

Spelet Avesta gav prov på i Weda Skog Arena visar Avesta är på väg utmana på riktigt om en av de två första platserna.

-Det ser bra ut inför fortsättningen. Spelet börjar sitta mer och mer, säger Marcus Dahlström.

Avesta möter i nästa omgång Vansbro AIK på hemmaplan.

Matchens tre bästa spelare:

1.    Marcus Dahlström, målvakt Avesta BK. Outstanding mellan stolparna och gjorde sin klart bästa match försäsongen. Agerade med lugn och pondus.

2.    Johan Palola, back Avesta BK. Gör sällan en dålig match. Auktoritär både bakåt och framåt.

3.    Gustaf Hermansson, back Avesta BK. Säkert spel med flera vassa brytningar och ett uppoffrande spel.

Häradsbygdens SS-Avesta BK 2-4 (0-1, 2-1, 0-2)

Första perioden: 0-1 (05:42) Peter Ehn (Niclas Herou), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (:38) Rasmus Högström (Anton Lundmark, Robin Unger), 1-2 (06:35) Leighton Desjarlais (Tony Nyström Eriksson, Gustav Åman), 2-2 (17:51) Marcus Bringsén (Johannes Jansson, Daniel Eriksson).

Tredje perioden: 2-3 (11:25) Niclas Herou (Peter Ehn), 2-4 (19:36) Alex Ahlbäck (Gustav Åman) ENG.

Skott: 57-39 (27-14, 16-12,14-12)

Utv, Häradsbygden: 5x2.  Avesta BK: 3x2.

Domare: Fredrik Hermansson.

Publik: 272 (Weda Skog Arena).