SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Avesta BK
Hockey på riktigt
J18

Maksym Maiuks tankar går till familjen i Ukraina
2022-02-26 17:59
Avestas BK:s Maksym Maiuk har frekvent kontakt med sin familj i Ukraina. Foto: Per Lindgren.

-Det var en hemsk känsla. Jag var bekymrad över min familj och visste inte vad som hände, säger Maksym Maiuk, när han i torsdags hörde att Ryssland hade startat krig mot Ukraina.

”Max” Maiuk spelar till vardags med Avesta BK:s J18-lag, och har de senaste dagarna upplevt omtumlande dagar, med kriget. Med sin familj i Ukraina, går tankarna hela tiden till dem. Än så länge har de undkommit utan några fysiska skador.

-Jag har varit i kontakt med den, och jag vet de är i säkerhet just nu. Jag försöker prata med dem varannan timme. Jag har ett svenskt simkort, så jag kan pratade med dem i mobil. Jag har inte Skype.

 

Vet du om allt fungerar normalt, som elektricitet, internet och mobiltelefoni?

-Just nu vet jag att allting är bra. Vi har allt som folket behöver.

 

Av klubbens tre spelare från Ukraina, kommer Vladyslav Kolba och Lev Frenkel från Kiev, medans Maiuks familj finns i västra delen av landet i storstaden Lviv. Inte långt från grannlandet Polen.

-Det är den säkraste zonen i Ukraina just nu. Men man vet aldrig hur det kan se ut imorgon. Jag har inte hört att någon har dödats, säger Max.

 

Upplever du som det är panik i landet?

-En del har panik, men en del är beredda att försvara vårt land. Jag såg att många i Kiev utan pass och dokument, tar till vapen och är beredda att försvara sitt land.

 

Inne i Ukraina, sedan krigstillstånd proklamerats, har myndigheterna bestämt att inga män i vapenför ålder, de som är mellan 18 och 60 år gamla - får lämna landet. Igår fick civilbefolkningen vapen för att försvara sig mot den ryska invasionen av landet. Maksyms far och farbror gör sitt bästa för att ta hand om sina familjer.

-Han är inte med i militären, men han skyddar min familj, och hans äldre bror skyddar sin familj. Så nu behöver de vara tillsammans.

 

När tror du du kan resa hem?

-För att vara ärlig, så vet jag inte. Men jag hoppas jag kan göra det snart.

 

Häromdagen visade Avesta BK solidaritet med sina ukrainska spelare genom att starta en insamling. A-laget har bidragit med 5 000 kronor från sin lagkassa. Och under söndagens A-lagsmatch kommer entrépengarna gå till våra ukrainska vänner. Något som Maksym Maiuk tydligt uppskattar.

-Jag är väldigt tacksam för alla innevånare i Avesta och vad Sverige gör för oss. Det hjälper oss verkligen. Det visar att vi är inte ensamma.

 

Sista matchen för säsongen för J18-laget, som spelades under lördagseftermiddagen, slutade med förlust 3-4, efter förlängning, mot Falu IF:2.

Efter det att bortalaget hade ledningen med 0-2 efter två perioder, vände ABK till 3-2 i tredje, innan Falun kvitterade och sedan avgjorde i förlängningen.

-Det var tuff match, det var bra lag vi mötte, säger Maiuk om motståndet.

 

I en jämn första period var det Falun som efter nio minuter tog ledningen med 0-1, efter det ABK just klarat upp ett boxplay. Även andra perioden bjöds på böljande hockey. Falun hade efter åtta minuter två farliga anfall där man ena gången kom ”tre mot noll”, men i ABK-kassen stod Markus Mattsson lugnt och kunde rädda. Den tidigare Almtuna IS keepern, kunde också stå emot Samuel Habtes straff efter elva minuter. I en period med massor av utvisningar, utökade Falun till 0-2 i spel fyra mot fyra, tid 12.49.

Avesta som spelat tre matcher på fem dagar, lyckades gräva fram nya krafter i tredje perioden, det tillsammans med fortsatt starkt målvaktsspel från Mattsson. Laget stod för en imponerande scenförvandling, när man vände till ledning 3-2 på mindre än sex minuter i tredje perioden. Falun hade dock inte gett upp, och med 2.10 kvar före full tid kvitterade man till 3-3, som stod sig efter tre perioder. I förlängningen var det Falun som sedan drog det längsta strået.

-Men vi gav hundra procent, och hade lite otur i vissa moment. Jag fick två assists, men det var tack vare Robin Leijd och Olle Westlund har riktigt bra skott, säger Maksym Maiuk i sin matchanalys.

 

Även om serien inte är färdigspelad, står det klart att Avesta slutar sjua.

 

J18 1B Västra. Avesta BK-Falu IF2 3-4 e.fl (0-1, 0-1, 3-1, 0-1)

Målen: 0-1 Charlie Forslund, 0-2 Samuel Habte, 1-2 Robin Leijd, 2-2 Olle Westlund, 3-2 Pontus Bergström, 3-3 Niklas Sildre, 3-4 Isak Brunn.

Skott: 28-31 (9-11, 6-11, 12-8, 1-1)

Utv; ABK: 1x10, 4x2 Falun: 5x2.

Domare: Tobias Hedström

Publik: Ca 60 (Avestahallen)

 

Avesta BK: Markus Mattsson (William Anderstedt)-Carl Sörebo, Olle Westlund, Wiggo Karlsson Englöf, Arwid Forsman, William Johansson-Elias Berglund, Robin Leijd, Maksym Maiuk, Loke Hedlund, Emil Eriksson-Sebastian Lindqvist, Erik Millberg, Oskar Skog, Pontus Bergström.


Nyhetsarkiv
J18. Förlust i genrepet2022-09-24 18:55
Nytt bemanningsschema2021-12-08 09:47
Inställt mot IFK Ore2021-10-17 19:38
SportAdmin i mobilen2020-05-14 08:26
Isproblem2019-11-25 13:27
J20 vinnare igen2019-11-23 18:47
 
Våra sponsorer