A-lag

Ett steg närmare nytt kontrakt
2023-01-27 22:53

I en målrik tillställning kunde Avesta BK vinna hemmamötet mot Kumla Hockey med 6-5 (1-1, 3-3, 2-1) och ta ett stort steg mot nytt kontrakt.

-Ingenting är klart, konstaterar Avestatränaren Ola Nordin utan att ta ut något i förskott.

Med fyra omgångar kvar har Avesta nio poäng och 15 plusmål tillgodo på åttan Guldsmedshyttan (som förlorade med 3-6 mot IFK Arboga). Det skall alltså mycket till för att vi inte ska fixa det här. Sjuan Smedjebacken vann samtidigt med 7-2 mot Hallstahammar, vilket betyder vi fortfarande har två poäng tillgodo på SHC.

Avesta hade inför mötet mot Kumla sex raka förluster. Så trepoängaren var efterlängtad.

-Grymt skönt att vinna, säger Ola Nordin som kunde pusta ut efter en match som var spännande in till slutet.

Lagen följdes åt till 4-4 efter två perioder. Avesta ryckte i tredje ifrån till en 6-4-ledning och var på väg mot en ganska behaglig resa fram till slutsignalen. Kumla reducerade dock till 6-5 med dryga tre minuter kvar, och tryckte på i slutminuten när man plockade målvakten.

-Men vi håller emot, säger Nordin där Kumla vara nära forcera in en kvittering

”BK” hade till matchen lånat in tre spelare från HockeyEttan, Jakob Ringsby, 23 år och jämnåriga Herman Johansson, båda från Forshaga IF, samt Elliot Sjöström, 21 år med Surahammars IF som klubbadress, plus Emil Johansson, 25 år från division 2-klubben Falu IF, som tillsammans med Zacarias Ridderstam bildade förstafemman.

-De skötte sig bra och skapade chanser. Det är helt nya killar och allt är nytt för de, säger Ola Nordin.

För backen Elliot Sjöström var det snabba ryck.

-Det är första gången jag är i Avesta, och har inte tränat en gång med laget. Jag fick kontakt av Avesta i måndags, så det har gått snabbt framåt. Det är bara raka vägen in och spela och kul att inleda med tre poäng.

Sjöström var nyttig både framåt och bakåt, och tillsammans med fysiske Emil Johansson och Forshagaspelarna Ringsby och Johansson, som visade prov på både teknik och spelsinne, var formationen sevärd.

-Det är killar som har rutin ovanfrån. Det var lite speciellt att bli inkastad, men vi löste det till slut.

Hur svårt är det att komma direkt in i ett nytt lag?

-Grabbarna har varit bra. Men vi är fyra nya killar som spelar tillsammans, och aldrig träffats innan så klart det är svårt, men vi löste det med nöd och näppe.

Till vardags spelar Sjöström i Surahammars IF i HockeyEttan, men hur det blir där den närmaste tiden är oklart.

-Jag kommer nog inte att spela med de imorgon (lördag). Tanken är sedan jag ska spela de matcher jag kan med Avesta, sedan får vi se vad Sura säger.

Om du jämför spelet i Surahammar och Avesta?

-HockeyEttan och HockeyTvåan är ganska stor skillnad. Det är två helt olika typ av hockey. Det finns spelare som är duktiga i Sura på den nivån, och duktiga spelare i Avesta på den här nivån.

-Man får lite mer tid med pucken här, men det finns andra saker som är svårare i HockeyTvåan, säger Elliot som noterades för en assist förutom målet.

Tanken är att samtliga fyra kommer spela en del av de återstående matcherna. Emil Johansson, missar dock nästa match mot Hallstahammar, men är sedan åter tillgänglig.

Den nykomponerade formationen hade ofta bra tryck när man var inne på isen, och Emil Johansson hade redan i första matchminuten chansen trycka in pucken.

Tre av de nya spelarna var också inblandade i Avestas ledningsmål till 1-0 i första perioden. I spel fem mot fyra hittade Sjöström rätt från vänstra tekningscirkeln framspelad av Johansson och Ringsby.

-Det var en bra pass över mitten av Emil (Johansson), sedan var det bara att titta upp och slå bakre gubben och hänga dit den.

I en jämn första period skapade båda lagen flera chanser. ABK var på väg till pausvila med en 1-0-ledning men Carl Odenius Marin kunde med mindre än fyra minuter kvar av perioden utjämna till 1-1 när han med ett skott långt ut till vänster fick se pucken träffa Lucas Johansson och rulla in i mål.

-Vi gör en bra första period, och deras mål är oturligt, säger Ola Nordin som menar Kumla är ett lag med hög fart.

-Sedan de kanske inte har så mycket tanke som en del andra lag.

I andra perioden fick vi se tre mål för vardera laget. Kumlas Hampus Rönning fick ett jätteläge men missade målet. Kort efter kom ändå 1-2 för gästerna genom Viktor Greveback som fick fri yta i slottet. Hemmalaget svarade dock på bästa sätt när Robin Andersson kvitterade till 2-2 från högra tekningscirkeln. Spelet böljade fram och tillbaka med fortsatta chanser åt båda håll.

-Det var en svängig match, säger Elliot Sjöberg som tyckte det fanns både bra och mindre bra saker man gjorde.

-Det var lite rörigt i egen zon många gånger, men framåt gör vi det bra. Jag tycker vi också spelar klart matchen med det enkla spelet.

Avesta visade klass i spel fem mot fyra och när Viktor Greveback åkt ut för en hooking efter dryga sex minuter, höll sig Niclas Hero framme och petade in 3-2. Det var ABK:s andra powerplaymål i matchen. Hemmalaget fick luft under vingarna efter ledningsmålet och fyra minuter senare ökade Tony Nyström-Eriksson på till 4-2. Avesta var på väg att koppla grepp om tillställningen, men Kumla kom igen och avslutade perioden med att både reducera och även kvittera till 4-4 inom loppet av dryga två minuter. Simon Brännvall tryckte in 4-3 efter ett långt anfall, innan backen Hampus Rönning utjämnade till 4-4 med dryga minuten kvar av mellanakten.

-Vi måste ibland spela lite mer med huvudet, vara på rätt sida. Det blev ibland lite mycket kontringar, säger Nordin inte helt nöjd över delar av spelet.

Ställningen var alltså oavgjord inför tredje perioden där Niclas Hero tidigt hade ett fint läge men avslutade utanför. Kumlas Elis Tholf fick periodens första utvisning efter 2.31 efter delaying the game, och Arwid Forsman kunde ge ABK ledningen på nytt när han höll sig framme på målvakten Victor Bomans retur efter Tony Nyström Erikssons skott och lägga in 5-4. Det var Avestas tredje powerplaymål i matchen.

Matchen fortsatte bölja fram och tillbaka, med chanser åt båda håll. Anton Weiler hade bland annat ett jätteläge men missade. Men det var Avesta som skulle göra nästa mål fram till 6-4. På nytt var det de inlånade spelarna som låg bakom målet. Fyrtornet Emil Johansson banade väg med sin fysik för Jakob Ringsby som med en backhand snyggt tryckte in pucken högt bakom Boman.  Närkelaget fick möjligheten ta sig in i matchen när Oliver Ahlberg åkte ut för roughing med knappa sju minuter kvar av perioden. Det skulle ändå bli spänning in i slutet då backen Samuel Näslund reducerade till 6-5 efter 16.51. Men närmare kom inte gästerna även om det osade hett runt Lucas Johansson.

-Vi krigar bra genom hela matchen. Säger en nöjd Ola Nordin.

Avesta BK möter i nästa omgång Hallstahammar på bortais fredagen den 3 februari kl 19.00.

Avesta BK-Kumla Hockey 6-5 (1-1, 3-3, 2-1)

Första perioden: 1-0 (11.26) Elliot Sjöström (Emil Johansson, Jakob Ringsby) spel fem mot fyra, 1-1 (16.23) Carl Odenius Lindborg (Simon Brännvall).

Andra perioden: 1-2 (3.37) Viktor Greveback (David Harrysson, Hugo Bergström), 2-2 (3.53) Robin Andersson, 3-2 (6.03) Niclas Hero (Jakob Ringsby, Elliot Sjöström) spel fem mot fyra, 4-2 (10.48) Tony Nyström-Eriksson (Lucas Salo, Joel Hedin) 4-3 (14.27) Simon Brännvall (Hampus Dahlqvist, Casper Andersson Marin), 4-4 (16.49) Hampus Rönning (Hugo Bergström, Viktor Greveback).

Tredje perioden: 5-4 (4.02) Arwid Forsman (Tony Nyström-Eriksson, Zacarias Ridderstam) spel fem mot fyra, 6-4 (12.30) Jakob Ringsby (Zacarias Ridderstam, Emil Johansson), 6-5 (16.51) Samuel Näslund (Anton Weiler).

Skott: 36-46 (13-14, 16-13, 7-19)

Utv, ABK: Emil Johansson 2, Zacarias Ridderstam 2, Oliver Ahlberg 2, Joel Hedin 2. Kumla: Simon Brännvall 20, Hampus Dahlqvist 2, Casper Andersson Marin 2, Viktor Greveback 2, Elis Tholf 2.

Domare: Hampus Söder.

Publik: ca 100 (Avestahallen)

Målvakt: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)

Förstafemman: Elliot Sjöström, Herman Johansson, Emil Johansson, Jakob Ringsby, Zacarias Ridderstam.

Andrafemman: Jesper Gustafsson, Joel Hedin, Tony Nyström Eriksson, Arwid Forsman, Lucas Salo.

Tredjefemman: Filip Ström, Oliver Ahlberg, Filip Carlsson, Niclas Hero, Robin Andersson.

Fjärdefemman: Samuel Bjurling, Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Viggo Meerits.