A-lag

Förlust mot Hallsberg efter svag tredje period
2022-11-05 00:21
Rivjärnet Viggo Meerits i en tuff närkamp med en Hallsberg spelare. Foto: Jenny Meerits.

HALLSBERG. Vi lyckades inte få med oss några poäng i bortamatchen mot IFK Hallsberg. Hemmalaget blev för svåra, och kunde vinna med 5-2 (1-0, 1-1, 3-1). Avesta hängde med i två perioder. Underläge med bara 2-1 inför tredje gav oss hopp om poäng. Istället kunde Hallsberg då snabbt gå fram till 4-1, och koppla ett grepp om matchen, som man sedan aldrig släppte.

-Vi spelar för svårt vissa gånger, och för slarvigt. Det är det vi förlorar på. Vi slutar tävla och de vinner på det, säger Avestas Viggo Meerits, efter slutsignalen.

Förlusten till trots, ligger Avesta kvar på sjätte plats, då även Guldsmedshyttan och Smedjebacken förlorade.

BK startade matchen klart bäst och hade spelövertag de första dryga fyra minuterna, men avsluten var för veka för att ställa till problem för Hallsbergs målvakt Lucas Johansson. Julian Winlöf Palm, fick tidigt in i perioden en hemmaspelares axel i hakan, och rejält omskakad kunde han med besvär ta sig till båset och fick behandling av sjukvårdare på plats. Det skulle dock visa sig inte vara värre än ”Julle” kunde slutföra matchen. Hallsberg kunde ta ledningen med 1-0 i powerplay efter fem minuter. Målfarlige Daniel Lindberg visade varför han är en av seriens bästa målskyttar, när hans direktskott gick stenhårt in i bortre krysset, otagbart för Hampus Nordgren.

ABK får tacka målvakten Nordgren, att hemmalaget inte gjorde fler mål första tjugo. Flera gånger stod Salasonen för högklassiga ingripanden, och det märktes inte att det var hans första seriematch för säsongen, från start. Oscar Holmstedt hade två hundraprocentiga chanser, där den ena tvingade Nordgren till en snabb sidledsförflyttning, och Marcus Carlsson ytterligare ett kalasläge att utöka hemmaledningen.

I och med att Lucas Johansson jobbade, fick Hampus Nordgren alltså kastas in i hetluften. Han gav ABK chansen att vinna, genom sitt suveräna målvaktsspel. Tyvärr till ingen nytta, då vi inte lyckades utnyttja våra målchanser.

-Skönt och få några skott på sig, så är man inne i tempot, så kommer man in i det mer och mer under matchens gång. Man fick mycket skott, och på så sätt var det skönt att komma in i det. Skönt och få med sig någon bra räddning, säger han ödmjukt, och fortsätter att inte vilja ta åt sig för mycket ära att han höll Avesta länge var kvar i matchen.

-Jag hjälper laget så gott jag kan. Vi gör en bra andra period, och en mindre bra tredje. Det är det som avgör det hela. I andra styr vi matchen under stora delar. Spelar vi som vi gjorde i andra perioden, kommer vi vinna många hockey matcher, analyserar Hampus matchen.

Ett tillbakatryckt Avesta fick mest inrikta sig att försvara sig, efter den lovande starten. Vi drog på oss tre utvisningar, vilket också gjorde att Hallsberg skaffade sig ett övertag.

-De spelar bra anfallshockey vissa gånger och vi hänger inte med, och de har tillvara på våra misstag. Vi fick inte en sekund lugn och ro, och de tryckte på hela tiden. Hampus håller oss kvar i matchen, men han kan inte göra det hur länge som helst, menade Viggo Meerits.

Ola Nordin, tränare i Avesta BK, delade ut både ris och ros över lagets insats.

-Vi öppnar bra och de gör mål, vi tappar lite där, och Hampus håller oss kvar i matchen. Vi pratade om att vi inte vinner några matcher i utvisningsbåset, efter i första drog på oss tre utvisningar. Vi kliver sedan ut och gör en jättebra andra period.

Jordan Cabellero Lindberg hade efter tretton minuter i öppningsperioden ett skapligt avslut, men vi saknade den rätta udden när vi närmade oss målet. Hemmaledning 1-0 var i klart underkant.

Likt den första perioden startade ”BK” den andra ”perren” på ett bra sätt, och efter dryga sex minuter var det kvitterat, 1-1, när Jakob Karlsson i en spelvändning, förpassade pucken i nät, framspelad av Jordan Caballero Lindberg. I anfallet därefter fick Arwid Forsman ett bra läge ge Avesta ledningen, men avslutet var aningen tamt. Vi var minst lika bra som Hallsberg, och därför var det inte helt logiskt när Hallsberg tog ledningen med 2-1, när Hampus Nordgren först räddade Marcus Carlssons avslut, men på returen var Theo Arvidsson framme och tryckte in pucken.

När vi fyllde på med mycket folk i anfallen, hände det att Hallsberg vände spelet snabbt och kom till vassa lägen. Vi fick ändå ett bättre stopp på Hallsbergs anfall, än under första tjugo. I sista minuten var det nära en kvittering när Jakob Karlsson och Caballero Lindberg kom i ett närapå en "två mot nolla", men Jordans avslut blev resultatlöst. Vi visade i alla fall att vi i högsta grad var med i matchen. Och med vetskapen att vi i tidigare matcher, gjort starka tredje perioder, så fanns hoppet om ett bra resultat, högst levande.

-Vi får för mycket beröm efter andra, och då svävar vi på molnen, och tänker att vi ska dansa hem det här. Istället blir det ett tidigt baklängesmål, och då blir vi sänkta totalt, säger Viggo Meerits.

För när vi fick inleda tredje perioden i powerplay, var det Hallsberg som redan efter åtta sekunder (!) utökade sin ledning.

-Vi får ett himla dåligt byte när de gör 3-1, sedan tappar vi och kommer aldrig in i det igen, säger Ola Nordin som menade att det alltid är svårt att börja en period i powerplay. Men att släppa in ett mål med en man mer, håller inte när matchen står och väger.

Hampus Nordgren ger sin syn på det olyckliga 3-1 målet, som satte Avesta i brygga, som det visade sig att man aldrig skulle ta sig ur.

-Det vart något hopslag på teket, back back. Det målet skulle jag vilja ha tillbaks. Sedan försökte vi efter 4-2 målet, men det ville sig inte.

Inte heller i spel fem mot tre kort efter Hallsbergs mål, resulterade i något positivt, då vi slarvade med passningarna. Istället var det Hallsberg som innan fem minuter var spelade, med ett ytterigare mål, hade ryckt fram till 4-1. Vi hade våra lägen, men effektiviteten saknades. Både Tony Eriksson Nyström, och Julian Winlöf Palm hade högkaratiga chanser runt fem minuters strecket. Medans Hallsberg ofta fick långa anfall, blev det bara kortare stunder som vi tog oss i anfallszon.

Med åtta minuter kvar av tredje perioden fick vi sista chansen göra liv i matchen, i och med ett powerplay. Då lyckades Jesper Gustafsson med ett skott från blå, reducera till 4-2.

Vi lyckades inte få till någon riktigt forcering. Istället kunde Hallsberg göra 5-2 i slutsekunderna, när vi plockat ut Hampus Nordgren.

-Efter 4-2 målet lär vi försöka ta oss framåt, men samtidigt man kan inte fuska, fast man måste framåt. Man måste komma ihåg att spela klart situationerna. Vi måste lära oss vara ett lag därute, annars kommer vi aldrig att ta poäng, menade Ola Nordin, som ville plussa för Avestas #20s match.

-Jag tycker Jakob Karlsson tar tag i det och försöker tävla.

-Efter andra trodde jag vi åtminstone skulle ta hem en pinne, säger Viggo Meerits, som tycker man börjar växa in i division 2-kostymen, men att det finns massor av saker att jobba med:

-Vi har gjort framsteg sedan premiären, men vi har långt kvar om vi ska klara oss.

Ditt betyg på den egen insats, på en skala 1-5?

-En tvåa. Ge Hampus fem av fem!

På tisdag väntar bortamatch mot serieledande Arboga, som samtidigt inkasserade säsongens första förlust, när man föll mot Hallstahammar med 6-3.

-Vi går för vinst i alla fall, säger en optimistisk Hampus Nordgren, inför den matchen.

Text: Per Lindgren.

IFK Hallsberg-Avesta BK 5-2 (1-0, 1-1, 3-1)

Första perioden: 1-0 (4.55) Daniel Lindberg (Oscar Holmstedt, Oscar Hallberg) spel fem mot fyra

Andra perioden: 1-1 (6.38) Jakob Karlsson (Jordan Caballero Lindberg), 2-1 (8.35) Theo Arvidsson (Marcus Carlsson, Johan Svidén)

Tredje perioden: 3-1 (0.08) Daniel Lindberg (Oscar Holmstedt) spel fyra mot fem, 4-1 (3.59) Joel Lindberg (Erik Planeby, David Born), 4-2 (13.11) Jesper Gustafsson (Jakob Karlsson) spel fem mot fyra, 5-2 (19.36) Martin Eriksson (Mikael Lindberg, Daniel Lindberg) ENG.

Utv: Hallsberg: 4x2 ABK: 6x2

Skott: 40-28 (13-8, 11-15, 16-5)

Domare: Adam Vikergård

Publik: Ca 150 (Sydnärkehallen)

Avesta BK i Sydnärkehallen: Hampus Nordgren (Markus Mattsson)-Jesper Gustafsson, Filip Ström, Jordan Caballero-Lindberg, Arwid Forsman, Jakob Karlsson-Oliver Ahlberg, Filip Carlsson, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Julian Winlöf-Palm-Robin Andersson, Olle Westlund, Viggo Meerits, Niclas Hero, Lucas Salo-Hampus Wiklund, Erik Lindgren.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09