A-lag

7-5 mot Smedjebacken - "BK" avgjorde i tredje
2022-10-25 23:10
Avesta BK:s # 26 Lucas Salo oroar framför Smedjebacken kassen. Foto: Olov Lindgren

Äntligen. En mer passande beskrivning går inte att hitta efter Avesta BK:s första seger för säsongen. En av många glada spelare i Avestabåset som jublade efter 7-5-viktorian mot Smedjebacken var Lucas Salo.

-Första trepoängaren för i år, det är jätteviktigt, säger Valboförvärvet kort efter slutsignalen.

Avesta öppnade matchen bäst och tog tidigt ledningen med 1-0 genom ett snyggt avslut av Filip Carlsson i boxplay. Jakob Karlsson dubblerade ledningen till 2-0, innan gästerna reducerade till 2-1 tolv sekunder innan första periodpausen. I andra akten gick hemmalaget ifrån till 4-1 genom två mål av backen Jesper Gustafsson, innan Smedjebacken växlade upp och kvitterade till 4-4. Men i tredje perioden visade ABK var skåpet skulle stå och gick ifrån till 7-4, genom två mål av Tony Nyström-Eriksson och ett av Arwid Forsman, innan Smedjebacken kunde reducera till 7-5 med dryga fem minuter kvar av tredje. Bortalaget pressade sedan tillbaka Avesta, men vi kunde stänga igen matchen och bärga tre viktiga poäng.

-Mestadels så spelade vi bra, vi faller ner i andraperioden när vi tappar en 4-1-ledning, säger Lucas Salo.

Vad hände där?

-Vi har lite svårt att hålla ledningar och blir stressade. Men idag lyckades vi reda upp det i tredje perioden, säger Salo.

Backen Jesper Gustafsson klev fram som en av matchens förgrundsfigurer med två viktiga mål och en assist, och pekar på tre saker från matchen att bygga vidare på.

-Vi tar med oss tävlingsinstinkten, känslan att vinna och att vi gör sju mål.

De två ”kassarna” från Jespers klubba i början av andra betydde 3-1 och 2-1, och var av två helt olika karaktär.

-Första var kyligt av Jordan att hålla i den efter vunnen tek. Det var bra trafik framför och jag lyckas få igenom den, säger han om skottet från blå som betydde 3-1 efter 2.30 i andra perioden.

Dryga minuten senare var det dags för 4-1 från Gustafsson som i boxplay rensade pucken från egen zon och som på ett märkligt sätt SHC-målvakten Oliver Eriksson släppte in.

-Jag slängde iväg pucken och vips trillade den in. Det var någon konstig studs, en fladderpuck, men de räknas också, säger Avestabacken efter sina två första mål för säsongen. Tillsammans med backpartnern Filip Ström spelade duon stabilt.

Tycker du det här var din bästa match för säsongen?

-Jag vet inte. Försvarsmässigt nej, totalt kanske. Jag tycker laget i helhet, skillnaden idag jämfört från de andra matcherna vi varit med i, är att vi inte viker ner oss riktigt.

-Vi tar tillvara på de lägen vi får. Vi har haft lite stolpe ut i tidigare matcher, och idag var det kanske lite stolpe in, säger Jesper Gustafsson.

Trots segern ligger vi kvar på åttonde plats, men har samma poäng som sjuan Smedjebacken. Sexa ligger fredagens motståndare Guldsmedshyttan, som samtidigt tog en övertidsseger borta mot Hallstahammar.

-Skönt med tre poäng och vara med på banan igen. Två viktiga matcher den här veckan och vi börjar finemang med att både göra sju mål och vinna matchen, säger Gustafsson och ser framtiden an med tillförsikt.

-Vi behöver bygga vidare på det här momentumet och täppa till defensiven, och fortsätta vara lika kreativa offensivt.

Avesta, som mot Kumla och Hallstahammar (och även Arboga) tidigare har tappat ledningar, fick en riktig test vad man var gjorda av inför sista tjugo. Och man svarade upp på bästa sätt med att stänga matchen.

Salo menar ändå man inte kände någon panik inför tredje, och att det bara gällde hitta tillbaka till det spel man hade haft tidigare i matchen.

-Att spela snabbt och enkelt och lita på varandra. Det var lugnt.

Så klart har de tidigare resultaten påverkat laget, men förhoppningsvis har eventuella hjärnspöken försvunnit efter tisdagens seger.

-Det är klart det är tungt och tar på självförtroendet och stämningen i gruppen med fem raka torsk. Men nu känns det bättre, säger Lucas Salo som tillsammans med Tony Nyström-Eriksson och Edvin Karlsson i andrakedjan skapade flera målchanser i matchen.

-Vi hade mycket lägen och kunde gjort mycket mål, men till slut satt de i tredje perioden.

Avestatränaren Ola Nordin var förstås både glad och lättad efter säsongens första poäng.

-Klart det är viktigt med en vinst. Vi får upp stämningen i laget och det är jättebra.

Vad är det som ni gör bra idag?

-Att vi spelar det enkla spelet. Hårt, rakt och enkelt. Då kommer vi vidare framåt.

ABK som tidigare bara hade gjort åtta mål på fem matcher, dubblerade nu nästan den summan.

-Det är jättebra att göra mål. Kanske hade önskat att vi skulle täppt till lite bakåt. Fast idag är vi glada för vinst.

Noterbart är att Avesta gjorde två mål både i boxplay och powerplay. Glädjande var att nollan i powerplay försvann, efter Forsman och Nyström-Eriksson hittat rätt i spelformen med varsitt mål inom loppet av mindre än tre minuter i tredje.

-Oerhört vitkigt. Det är viktigt att sådan grejer kommer igång, det bygger självförtroendet, menar Nordin, efter att utdelningen blev 40 % i powerplay mot Smedjebacken. .

Något som också laget kan ta med sig är hur man tog sig samman inför tredje efter gästerna hade hämtat in ett tremålsunderläge till 4-4.

-Verkligen. Det kan hända man tappar humöret och tror att man redan har vunnit. Det är jättestarkt.

Vad pushade ni för  inför tredje?

-Bara det som vi gjorde bra. Att vi måste fortsätta med det och inte något annat.

Någon dag hinner laget fira, innan det är dags ta sikte på fredagens bortamatch mot Guldsmedshyttan.

-Vi njuter av den här segern till torsdag då det är träning och sedan är det ny match på fredag.

Lucas Salo, liksom tränarna, har ingen större koll på fredagens motståndare Guldsmedshyttan, men tror på en bra chans.

-Om vi spelar som vi gjorde i första och tredje perioden så har vi absolut chansen att ta tre poäng.

Avesta BK-Smedjebackens HC 7-5 (2-1, 2-3, 3-1)

Första perioden: 1-0 (3.10) Filip Carlsson (Oliver Ahlberg, Tony Nyström-Eriksson) spel fyra mot fem, 2-0 (17.50) Jakob Karlsson (Arwid Forsman), 2-1 (19.48) Wiktor Behm (Oliver Nähr Winkel, Carl Olsson)..

Andra perioden: 3-1 (2.30) Jesper Gustafsson (Jordan Caballero Lindberg, Jakob Karlsson), 4-1 (4.04) Jesper Gustafsson, spel fyra mot fem, 4-2 (12.09) Leon Larsson (Kalle Andersson), 4-3 (17.15) Oliver Nähr Winkel, 4-4 (18.44) Martin Hällströmer (Henrik Igel, Stefan Emmesjö)

Tredje perioden: 5-4 (5.18) Tony Nyström-Eriksson, 6-4 (10.55) Arwid Forsman (Jesper Gustafsson, Jordan Caballero-Lindberg) spel fem mot fyra, 7-4 (13.17) Tony Nyström-Eriksson (Filip Carlsson, Oliver Ahlberg) spel fem mot fyra, 7-5 (14.40) Leon Larsson (Oliver Nähr Winkel).

Skott: 41-47 (8-12, 17-7, 15-15)

Utv, ABK: Isac Ihrfors 2, Jordan Caballero-Lindberg 2,. SHC: Filip Andersson 2, Luka Kosmac 2, Leon Larsson 2, Stefan Emmesjö 2,

Domare: Andreas Eldebäck. Linjemän: Melvin Jonasson, Anton Cardenström.

Publik: 143 (Avestahallen).