Avesta BK
Hockey på riktigt
A-lag

2019-11-01 22:29
Avesta BK noterades för andra raka förlusten efter Älvdalen vunnit med 3-2. Foto: Olov Lindgren

ÄLVDALEN.  På förhand trodde många bortamötet mot bottenlaget Älvdalen skulle bli en enkel historia. Men hemmalaget chockade ett mediokert Avesta och kunde vinna med 3-2 efter Johannes Bergqvist gjort segermålet med 39 sekunder kvar av tredje perioden.

-Det här var ett steg neråt jämfört med matchen senast mot Björbo, säger Avestatränaren Janne Hammar.

Andra raka förlusten betyder ABK halkade ner till tredjeplatsen.

-Det är ingen panik än. Det handlar om att bli ett kollektiv igen. Många trodde det skulle gå lätt i den här serien. Det gäller vi sätter laget före jaget och att gruppen tillsammans vänder på det här, säger Hammar som fortfarande har tilltro man ska kunna komma etta eller tvåa som ger möjligheten ta sig upp till tvåan igen.

Det såg annars lovande ut efter första perioden som Avesta vann med 2-0. Men i andra perioden kom Älvdalen ut som ett nytt lag och kvitterade välförtjänt till 2-2. ABK drog på sig massor av utvisningar i mittakten och tappade sitt fina spel. I tredje perioden ryckte Avesta upp sig, men saknade effektivitet framför Älvdalens målvakt Erik Knuts.

Janne Hammar menar man tappade matchen i andra perioden.

-Vi sa att vi skulle fortsätta det spel vi hade i första perioden, då hade vi bra fart och tryck. Men andra perioden är bedrövlig. Det är för osdisciplinerat och för mycket en mot en och det fungerar inte.

Backen Anton Wenngren gav ”BK” ledningen med 0-1 i första perioden efter ett fint avslut. Niclas Herou dubblerade ledningen i spel fem mot fyra med knappa tre minuter kvar av första perioden. Men sedan tappade ABK mycket av sitt spel, samtidigt som Älvdalen kom ut som ett nytt lag i andra perioden. Knappt halvvägs in i perioden hade hemmalaget utjämnat till 2-2 inom loppet av två minuter.

-Det här var vår bästa match för säsongen, säger Älvdalens Alexander Nissas som snyggt satte 2-2-målet.

-Det var ”Mackan” (Marcus Persson) som drog på sig tre gubbar i slottet och droppade till mig och jag fick fritt fram att skjuta.

Segern menar Nissas kom oväntat med tanke på lagens tabellpositioner.

-Ja, det här hade man inte kunnat trott. Men man går ju heller inte ut med att man ska åka på stordäng en fredagskväll.

Poängen var välbehövliga för Älvdalen som inlett säsongen knackigt.

-Det var en viktig seger för självförtroendet. Vi fick ett helt annat go efter kryssat mot Kvarnsveden, det här behövde vi verkligen.

Vad tyckte du om Avesta?

-De är skickliga. Det syntes de var hungriga och att det känns de vill gå upp i tvåan igen efter åkt ur i kvalet.

Älvdalen behöver inte be om ursäkt för poängen. Med vilja kommer man långt.

-Serien är mycket upp och ner för alla lag. Det kan gå hur som helst för oss, vi siktar inte gå upp, men kommer kämpa för en topp fem plats.

Avesta gjorde ingen bra insats men borde ändå fått med sig någon poäng. I tredje perioden jagade ”BK” ett ledningsmål, men trots 24 skott på mål hade man svårt komma till de riktigt vassa chanserna.

-Det var för dålig trafik, menar Janne Hammar.

I stället skulle Älvdalen ta hand om alla poängen när Alexander Nissas skott i slutminuten tog på Johannes Bergqvist och in i mål.

-Det är en kommunikationsmiss momentet innan målet, säger Hammar.

I Avesta gjorde 16-årige backen Julian Winlöf Palm sin första matchen i ABK.

-Han gjorde det godkänt, säger Janne Hammar som inte vill nämna någon före någon annan, utan i stället berömde de som var inne på boxplay.

Matchens tre bästa:

1. Alexander Nissas, forward Älvdalen. Spelskicklig och noterades för ett mål samt en assist till Bergqvists segermål.

2. Alex Ahlbäck, forward Avesta. Bra fart från nyförvärvet som blir värdefull inför fortsättningen.

3. Niclas Herou, center Avesta. Målfarlig och hade bud på fler mål. Alltid ett orosmoment för motståndarförsvaren.

Älvdalens HK-Avesta BK 3-2 (0-2, 2-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (14:03) Anton Wenngren (Neil Vermillion), 0-2 (17:04) Niclas Herou (Tony Nyström-Eriksson, Leighton Desjarlais) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-2 (6:10) Alvar Johansson (Jakob Näsén, Marcus Persson), 2-2 (8:10) Alexander Nissas (Marcus Persson, Jacob Näsén).

Tredje perioden: 3-2 (19:21) Johannes Bergqvist (Alexander Nissas, Mattias Persson).

Skott: 25-39 (7-10, 10-5, 8-24)

Utv, Älvdalen: 6x2. Avesta: 6x2, 1x5, 1x20.

Domare: Alexander Westberg.

Publik: 52 (Älvdalens Ishall).