A-lag

Förlust mot Hallsberg efter sent avgörande
2023-01-20 22:57
Avestas Jesper Gustafsson fick massor av speltid i mötet mot Hallsberg. Foto: Per Lindgren

Avesta BK hade fyra raka förluster inför hemmamatchen mot IFK Hallsberg. På fredagskvällen kom den femte när Hallsberg vann med 4-3.

-Det var ett steg i rätt riktning efter två pissmatcher i slutet av den tredje omgången mot Smedjebacken och Guldsmedshyttan, säger hemmalagets Jesper Gustafsson, en stund efter slutsignalen.

Efter den första perioden var ställningen 1-1. I den andra "perren" hämtade ABK in ett tvåmålsunderläge fram till 3-3, bara för att se Hallsbergs Martin Eriksson avgöra 48 sekunder kvar av tredje perioden, fram till 3-4.

ABK ligger ändå kvar på den sjätte platsen. Samtidigt som vi hade sekunderna mot oss, hade Guldsmedshyttan de med sig, efter kvitterat sent mot Fagersta, och sedan vinna straffläggningen, 3-2. Det betyder att avståndet ner till Guldsmedshyttan krympte till sju poäng. Smedjebacken förlorade med 5-8 mot Kumla, och SHC är således fortfarande två pinnar bakom oss. Det drar sannerligen ihop sig till en rysare med sex matcher kvar.

Ola Nordin i Avestas tränarstab, var trots förlusten nöjd över att man nu visade upp ett bättre spel, än vad man gjort i de senaste matcherna.

-Det är många steg framåt. Idag är vi ”laget”. Vi är mer på tårna än de senaste matcherna. Vi håller oss till det vi ska göra, spela enkelt, ligga nära och vara dryga. Vi saknar det lilla extra, och det är tråkigt med det sista målet. Men det är hockey. Det är många som gör det bra, och det skulle bli en lång lista om jag skulle ge dig alla namn.

Vi kom till matchen med några förändringar i laget sedan senaste matchen. Det var att Lucas Johansson var tillbaka, och tog plats i målet. Ett oerhört stort avbräck för Avesta var att lagets poängstarkaste spelare, Jakob Karlsson, saknades efter han stukat foten senast mot Guldsmedshyttan. Det gjorde att man tvingades möblera om i femmorna. Första femmas forwardsbesättning bestod nu av Jordan Cabellero Lindberg, Niclas Hero och Zacarias Ridderstam.

Ola Nordin har inget svar om hur man kommer att formera femmorna så länge Jakob Karlsson är borta. Han säger att man gör allt i sin makt för att Avestas viktigaste utespelare så fort som möjligt ska komma tillbaka.

-Men jag har ingen aning hur länge han blir borta, säger Nordin, om ”Jagge” som fanns på plats och följde matchen från sidan.

Hampus Mattsson spelade tillsammans med Arwid Forsman och Lucas Salo, i tredje femman.

Vi får ta med oss att vi stod upp på ett bra sätt mot serietrean Hallsberg. Även om det blev förlust, så visade laget upp en vilja och fighting spirit som bådar gått inför fortsättningen.

-Men vi har saker att slipa på. Vi behöver ha bättre skärpa, för vi har lägen idag. Vi behöver vara lite tightare i egen zon, säger Jesper Gustafsson.

Avesta stod för klart godkänd första period, som slutade 1-1. Hampus Mattsson drog tidigt på sig en utvisning i offensiv zon. Vi försvarade oss bra i det numerära underläget, när Viggo Meerits visade vägen och slängde sig och täckte skott.

Efter drygt fyra minuter tog vi ledningen med 1-0 närLucas Salo från den vänstra tekningscirkeln fick iväg ett skott som satt otagbart i krysset bakom Lucas Johansson i bortamålet. Hallsberg hade en del puck, men kom inte till så många avslut framför Lucas Johansson som var tillbaka efter gått av skadad mot Fagersta för två veckor sedan.

Efter sju, åtta minuter hade Zacarias Ridderstam två bra chanser, där han den första gången blev framspelad av Niclas Hero bakom mål. Vi visade emellanåt upp ett respektlöst spel i anfallzon. Men det var Hallsberg som gjorde nästa mål, när Valter Lederud med ett tungt direktskott satte 1-1 efter elva minuter. I slutminuten drog vi på oss en till utvisning, och Daniel Lindberg sköt klockrent i stolpen.

Efter det att Hallsberg under andra periodens första fem minuter gått fram till ledning med 3-1, var ABK i brygga. Båda gångerna var det Daniel Lindberg som hittade luckor hos Lucas Johansson. Men bara 20 sekunder efter Hallsbergs tredje mål, vart det reducerat till 2-3, när Lucas Salo och Hampus Mattsson kom i en spelvändning, där Mattsson inte gjorde något misstag. Tid 5.16.

Avesta drog på sig många utvisningar och vi fick slita hårt i boxplay, där Jesper Gustafsson, Viggo Meerits, Joel Hedin drog ett tungt lass. Det gjorde man med bravur.

-Det suger i benen, och det blir jobbigt, man får försöka fylla på med vatten och hålla ner pulsen, när man väl är i båset. Det är bara ut och köra och hålla huvudet kallt, förklarar Avestas #4 hur det var att spela med en man mindre.

Efter dryga nio minuter, i ett boxplay för ABK, signalerade han för mål, men utan få gehör från domaren.

-Hela bänken jublade så jag trodde den gick in, Men han hade den i kombinatet. Det var aldrig mål, ler Jesper.

När Avesta för första gången i matchen fick spela pp, kunde vi kvittera till 3-3, när Tony Nyström Eriksson pangat in Zacarias Ridderstams pass genom central linjen. Tid 11.59.

-Jag tycker matchen är jämn, förutom tio minuter i andra. Men vi rycker upp oss, och gör två snabba, efter släppt in två snabba, fortsätter Jesper Gustafsson.

Samtidigt med målet utvisades Oskar Holmstedt på 5+20, efter snack med domaren.. Under det fem minuter långa numerära överläget hade vi ett tämligen stort tryck, men det blev mest att vi spelade runt.

-Vi behöver ha bättre skärpa, när lägena väl kommer. Vi behöver vara lite sugnare på returerna, och lite hetare framför deras mål. Vi gjorde i alla fall idag ett mål i powerplay. Det var skönt och jag hoppas det släpper lite, och kan spela ut när vi vi får powerplay.

Ola Nordin menade att man gjorde en bra andra period:

-V fortsätter med samma spel som från den första, och skapar chanser, och svävar inte iväg.

I den tredje perioden var det vi som startade bäst, och såg mest taggat ut, och låg närmast ett mål. Dessvärre saknades spetsen, även om Jordan Caballero Lindberg provade lyckan tre gånger med skott från utifrån.

Matchen stod och vägde, och flera gånger visade vi upp ett bra boxplay, och att vi inte släppte in något mål med en, eller två man mindre under matchen, tar vi med oss. Sista fem minuterna var det Hallsberg som var lite hetare, och med 48 sekunder kvar, kunde Martin Eriksson avgöra fram till 3-4. Surt avslut på matchen, som kunde gått till vilket håll som helst.

-De får ett avslut i slottet, och Lucas orkar inte hålla emot. Han gör några klassräddningar, men till slut slinker de in. Jag tycker vi är bra i hela tredje perioden. Vi dippar i en sekvens och det är är då vi släpper in ett mål. Vi är inte starka nog i slottet. Det är surt, men det är som det är, avslutar Jesper Gustafsson.

Ola Nordin suckade tungt när han i mobilen fick se att Guldsmedshyttan vann på straffar mot Fagersta. Han betonar dock att det gäller lägga fokus vad man själv kan påverka, och inte snegla på andra resultat.

-Nu har vi Arboga i nästa match. Det blir en tuff match, men jag lovar dig att vi ska göra vad vi kan.

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-IFK Hallsberg 2-3 (1-1, 2-2, 0-1)

Första perioden: 1-0 (4.16) Lucas Salo (Arwid Forsman), 1-1 (11.07) Valter Lederud (Pontus Källenback, Oscar Lindell)

Andra perioden: 1-2 (2.58) Daniel Lindberg (Mikael Lindberg, Filip Hellsten), 1-3 (4.54) Daniel Lindberg (Oskar Holmstedt), 2-3 (5.16) Hampus Mattsson (Arwid Forsman, Lucas Salo), 3-3 (11.59) Tony Nyström Eriksson.

Tredje perioden: 3-4 (19.12) Martin Eriksson (Daniel Lindberg, Mikael Lindberg)

Utv ABK: 7x2, IFK 1x2, 1x5, 1x20

Skott: 39-24 (17-10, 11-7, 11-7)

Domare: Phuc Nguyen

Publik: Ca 150 (Avestahallen).