A-lag

Nordin efter förlusten mot Guldsmedshyttan: "Spelar inte som ett lag"
2023-01-14 08:45
Målvakten Hampus Nordgren hade en tuff kväll i Råsshallen mot Guldsmedshyttan. Foto: Olov Lindgren

GULDSMEDSHYTTAN. Avesta hade möjligheten att skaffa sig ytterligare luft till jumbolaget Guldsmedshyttan när lagen möttes i Råsshallen.

Men i stället var det hemmalaget som inför knappa 300 åskådare tog säsongens första seger mot Avesta och krympte avståndet till nio poäng med sju omgångar kvar.

-Vi kan inte lägga oss ner och bara dö, det är ingenting som är klart, säger Avestatränaren Ola Nordin efter hemmalaget vunnit med klara 7-2 (4-0, 2-1, 1-1). och åsamkat ABK fjärde raka förlusten.

Hemmalaget gick upp till en 3-0-ledning redan efter fyra minuter i första perioden. Avesta var minst lika bra spelmässigt i stora delar av matchen, men hemmalaget utnyttjade sina chanser på ett bättre sätt samtidigt som vi aldrig lyckades hämta oss från mardrömsöppningen. Innan första perioden var över hade GSK ökat på till 4-0. I andra perioden kom också 5-0 efter ett mönsteranfall där Jesper Arvidsson var siste man på pucken, innan Jakob Karlsson reducerade till 1-5 på straff efter Tony Nyström-Eriksson stoppats oschysst i ett friläge. Innan andra akten var över hade Guldsmedshyttan gjort 6-1. Med knappa fem minuter kvar av andra perioden lossnade plexiglaset vid ena långsidan vilket föranledde till en tidigare pausvila. Någon förändring av matchbilden gav inte avbrottet, då matchen redan var avgjord. Tony Nyström Eriksson reducerade visserligen till 6-2 i början tredje men närmare än så kom inte Avesta. Resten av matchen blev avslagen och hemmalaget hann också göra ett sjunde mål innan tillställningen var över.

Avestabacken och lagkaptenen Joel Hedin, som gjorde sin andra raka match efter skada, var såklart besviken efter den bleka insatsen.

-Återigen en pissmatch, säger Hedin som tyckte mycket påminde om insatsen senast mot Smedjebacken.

-Första perioden är exakt lika. Vi hade en skitbra träning igår och ruggigt bra känsla inför matchen. Sedan kommer vi ut och gör en sådan där första period. Jag vet inte vad det beror på, suckar Joel Hedin.

Vad hade ni för taktik innan matchen?

-Att hålla oss till vårat spel och vara noga vid linjerna och spela det enkla raka spelet.

-De två första bytena går bra, men sedan glömmer vi bort det och hittar på egna idéer, det funkar inte.

Hedin med ”C” på tröjan var besviken att inte kunna leda laget på det sätt han önskat, men menar det fanns en viss ringrostighet efter sin långa konvalescens. .

-Jag vill vara en ledande spelare, men just nu känner jag att jag inte kan bidra på det viset jag vill.

-Samtidigt så har jag varit borta länge och det får kanske ta någon match till innan man känner matchtempot.

Avesta har ändå ett relativt bra läge inför sista fjärdedelen där man ligger kvar på sjätteplats med 20 poäng, två pinnar före Smedjebacken (som förlorade med 2-11 mot IFK Arboga). Avståndet till Guldsmedshyttan är nio poäng. Nu gäller det ta sig ur formsvackan och hitta det enkla och oftast effektiva spelet man hade före nyår, då ska man kunna undvika åttondeplatsen som betyder kval.

Hedin hoppas spelarna kan sänka axlarna och försöka få bort anspänningen och allvaret som han tycker gör sig sedd i truppen.

-Det är såklart viktiga matcher kvar, men för oss handlar det väl inte se det om liv eller död. Men det känns som i vissa stunder i matcherna så är det en del som tror att det är så.

-Det är ju trots allt ett spel vi håller på med och vi spelar för att ha kul. Det gäller vi hittar tillbaka till vårt spel.

Avestas tränare Ola Nordin hade svårt hitta de rätta orden efter den bleka insatsen, där GSK inte behövde förta sig för att ta hand om alla tre poäng.

-Vi spelar inte som ett lag och är svaga på pucken. Det var lite bättre energi idag (än mot Smedjebacken) men till ingen nytta. Det gäller att ta tillvara på det också.

Man kan samtidigt inte förringa hemmalagets seger, där spelarna visste att tre poäng var nödvändiga för att inte sjunka djupare ner i bottenträsket. Nu tightade man till det i botten efter andra fullpoängaren, och har sju poäng upp till Smedjebacken på fast mark.

Det spel som vi visade upp före jul har varit som som bortblåst i de senaste matcherna. 22 insläppta mål på de tre senaste matcherna och stundtals en hackande offensiv behöver så fort som möjligt rättas till. Vi saknade tyvärr oftast linjer i spelet, där det handlade mycket om soloattacker och oftast kom avsluten från långt håll.

-Vi måste spela pucken dit den ska, men tyvärr gör vi inte det vi pratat om, säger Ola Nordin.

Hampus Nordgren, som stod andra matchen på raken, hade det tufft i inledningen av tillställningen och hade släppt tre puckar förbi sig redan efter fyra minuter. Även om han fick dålig hjälp av backarna såg målen inte ottagbara ut. 1-0 kom efter en sargretur och öppet mål, 2-0 lättvindigt från nära håll och 3-0 på en målvaktsretur.

-Vi bjuder de på ett par mål, säger Nordin om inledningen som vi aldrig lyckades repa oss ifrån.

-Det är en jävligt tung start, säger Ola som tycker man sedan kom in i matchen lite bättre i andra perioden.

-Vi har ju en de lägen, och 7-2 speglar väl inte spelmässigt matchen.

ABK ställde upp med bästa tänkbara lag, där förstemålvakten Lucas Johansson vaktade båsdörren (förhoppningsvis snart är tillbaka), hade för få spelare som stack ut. Jakob Karlsson var klart bäst och skapade flera lägen men förutom sitt straffmål, kom inte närmare än ett skott i ribbans underkant och ner på mållinjen. I övrigt kan alla bättre.

-Vi gör inte det enkla som behövs emellanåt. Vi är för tafatta, konstaterar Avestabossen.

Något som GSK var bättre på i matchen var powerplay. I första perioden hade laget två numerära överlägen som man utnyttjade och landade till slut på 66,67 procent i pp, samtidigt som ”BK” när man fick spela fem mot fyra i nästan fyra minuter på raken i första akten misslyckades hitta nätet.

Nu gäller det snabbt komma upp på hästen igen. Fyra raka förluster gör att BK inte kan känna sig säkra undvika sista platsen som betyder kval.

-Vi ska göra allt för att studsa tillbaka och vi har ju visat i många matcher att vi kan.

-Men det gäller att vi spelar vidare på den hockey som vi pratar om, säger Ola Nordin.

Avesta BK möter i nästa omgång fredagen den 20 januari IFK Hallsberg på hemmaplan.

Text: Olov Lindgren

Guldsmedshytte SK-Avesta BK 7-2 (4-0, 2-1,1-1)

Första perioden: 1-0 (1.52) 5/4 Andreas Andersson (Alexsnder Arvidsson,Jesper Arvidsson),2-0 (3.13) Filip Ullgren, 3-0 (13.48) Wilhelm Ekblom, 4-0 (15.49) 5/4 Niclas Eklöw.

Andra perioden: 5-0 (8.31) Jesper Arvidsson (Filip Ullgren, Niclas Eklöw), 5-1 (14.36) Jakob Karlsson (straff), 6-1 (15.33) Wilhelm Ekblom (Rasmus Lundvall, Felix Zetterberg).

Tredje perioden: 6-2 (1.16) Tony Nyström Eriksson (Niclas Hero, Filip Ström), 7-2 (15.14) Jesper Jonsson (Arvid Brehmner Trumö).

Utv.GSK: 2x2, ABK: 3x2

Skott: 38-38 (8-13, 14-16, 16-9)

Domare: David Edvinsson.

Publik: 287 (Råsshallen)

Avesta BK: Hampus Nordgren (Lucas Johansson)-Jesper Gustafsson, Joel Hedin, Jakob Karlsson, Edvin Karlsson, Hampus Mattsson-Filip Ström, Oliver Ahlberg, Jordan Caballero-Lindberg, Arwid Forsman, Tony Nyström-Eriksson-Filip Carlsson, Samuel Bjurling, Zacarias Ridderstam, Miclas Hero, Lucas Salo-Hampus Wiklund, Robin Andersson, Viggo Meerits, Erik Lindgren.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09