A-lag

Målrikt när Fagersta drog det längsta strået
2023-01-06 21:16
Avesta gjorde en bra match mot Fagersta, men fick ge sig i den tredje perioden. Foto: Per Lindgren.

Avesta BK gjorde en heroisk insats i säsongens tredje bruksderby. Trots att Fagersta vann skotten med 39-15 höll ABK jämna steg i målprotokollet men matchens gigant Viktor Johansson, som låg bakom det mesta i hemmalaget, kunde avgöra tillställningen med sitt 8-6-mål i tom kasse med dryga minuten före full tid.

-Kul med mycket mål. Det var en d-a svängig match. Jag tycker vi gör en bra match, men vi måste täppa till våra misstag. Mot de här bra lagen får vi inte ha så mycket misstag, då gör de mål, säger Avestas forward Tony Nyström Eriksson efter matchen.

[FAGERSTA]. Efter en jämn första period som slutade 1-1, hade Avesta hade inte mindre än tre stolpträffar första halvan av matchen och kunde ha ryckt i andra perioden. Samtidigt var man uträknade när Fagersta gick fram till 5-3, men vi kom ikapp till 5-5 efter 40 minuter. FAIK kunde sedan till slut avgöra matchen i den tredje perioden, i den målrika matchen som slutade 8-6.

-De har sina stunder och vi våra stunder. Båda lagen spelar bra och dåligt. Det var en riktigt berg och dalbana, sammanfattar Tony Nyström Eriksson matchen.

Det var två spelsugna lag som bjöd på en fartfylld första period. Vi stod upp bra mot Fagersta, ofta var det böljande spel, där båda lagen kom relativt enkelt till målchanser.

-Det var starkt av grabbarna att komma ut med det tempot de gjorde, och även höll i hela matchen. Även om vi kanske blev trötta på slutet, säger Avestas tränare Ola Nordin.

Tidigt hade både Niclas Hero och Jakob Karlsson bra målchanser framför Malte Eriksson. Närmast var Avestas #20 som prickade stolpen. Allteftersom fick FAIK lite tryck, samtidigt som vi hade svårt skapa något framåt. Därför kom det lite överraskande när Jakob Karlsson fick tid uppe på blå, och fick se sitt avslut slinka in bakom en skymd Eriksson i hemmakassen, 0-1 efter tretton minuter. Efter målet visade ABK under några minuter upp ett fint spel, där man kunde ökat på ledningen, när både Hampus Mattsson och Lucas Salo stack upp i anfallzon. Istället kunde hemmalaget kvittera till 1-1 efter 17.53, genom Viktor Johansson som på en egen hand skickade in pucken bakom en chanslös Lucas Johansson. Efter målet blev Avesta stillastående och det var bud på hemmaledning. Faiken som också fick ett mål bortdömt. Oavgjort efter en period var rättvist, även om hemmalaget vann skotten med 14-6.

Den andra perioden, bjöd på ett rejält målfyrverkeri med åtta mål, fyra för båda lagen. Vi öppnade på ett lovande sätt, och efter två minuter kom Tony Nyström Eriksson och Arwid Forsman i en två mot etta, där TNE sköt i stolpen. Zacarias Ridderstam, som var tillbaka i ABK efter en lång avstängning gav ”BK” ledningen med 1-2, efter hemmalaget tappat markeringen.

-Han kom in och överraskade på mig. Det var riktigt kul att han kom in och tog för sig,

han visade bra känsla, berömmer Ola Nordin ”Zacke” Ridderstams comeback.

Efter det att Dennis Gustafsson vunnit pucken bakom mål, var det nära hemmakvittering. Även i samma spelminut fick Hampus Mattsson ett friläge. Hemmalagets Viktor Johansson, som var svårfångad för Avesta under hela matchen, satte 2-2 ensam med Lucas Johansson. Avesta tog ledningen för tredje gången när Jordan Caballero Lindberg från nära håll lirkade in 2-3. Tony Nyström Eriksson hade sedan sitt andra avslut i virket.

-Det var synd. Jag gör en del dumma misstag, och kan göra det det bättre, säger han.

Istället för utökad bortaledning, kunde FAIK på matchens första powerplay, kvittera till 3-3, efter 12.10 när hemmalaget hade sina bästa spelare inne på isen.. Bara nio sekunder senare gjorde sedan Viktor Johansson, med sitt tredje mål 4-3. ABK tog då timeout och bytte in Hampus Nordgren mellan stolparna, efter det att Lucas Johansson fått skadekänning. Hur allvarligt det är oklart. När Fagersta med fem minuter kvar av perioden gjorde 5-3, kändes det som Avesta var ett slaget lag. Istället kunde vi både reducera och kvittera till 5-5 på bara 20 sekunder, efter mål av Arwid Forsman och Hampus Mattsson.

-Vi ska aldrig ge upp. Vi ska visar hjärta och d-a anamma, och vet att vi kan. Det gäller att få ut det från alla, säger Nyström-Eriksson.

Det var också bud på Avestaledning i slutminuten, när Niclas Hero hittade Hampus Mattsson framför mål, men då räddade Malte Eriksson.

Oavgjort inför sista tjugo bäddade för en oviss avslutning. Arwid Forsman, skaffade sig tidigt två chanser för att ge ABK ledningen.

-Vi sa att vi skulle ut och köra på. Det här var vår match. Det känns som vi hade de, säger Avestas #17.

Men Albin Silfver var det som gav Fagersta ledningen 6-5, efter 2.16. Hemmaglädjen blev dock kortvarig, då Hampus Mattsson mindre än en minut senare kvitterade till 6-6. Vi fick sedan vårt första powerplay i matchen, efter knappa fem minuter. Tyvärr fick vi inte till något anfallsspel i pp, och Fagersta kunde enkelt freda sig. Nästa mål skulle göras av Fagersta när Dennis Gustafsson från snäv vinkel skickat in trissan efter Hampus Nordgren tappat pucken, fram till ny hemmaledning 7-6.

-Det är synd de får ett skitmål, och då blir det tufft att komma igen. Vi visade ändå ett d-a anamma när vi vill, säger Tony Nyström Eriksson.

Ola Nordin tycker att det inte bara var Hampus Nordgren småmisstag vid målet som bäddade för Fagerstaledningen.

-Han räddar första skottet, och vi måste hjälpa honom mer. Jag tycker annars han gör det han ska i matchen.

Trots mer än halva perioden kvar, lyckades vi inte skapa några vassa lägen för en kvittering, och istället kunde Viktor Johansson sätta 8-6 i tom kasse.

Ola Nordin avslutningsvis:

-Vi gör sex mål på bortaplan, det är starkt. I det stora hela gör vi det bra. Vi är veka i en del närkamper och framför mål. Det är det som straffar oss.

Nu väntar en viktig vecka, med hemmamatch mot Smedjebacken på tisdag och Guldsmedshyttan borta på fredag.

I tabellen ligger Avesta kvar på sjätteplatsen fem poäng före Smedjebacken som fick nöja sig med en poäng i jumbomötet borta mot Guldsmedshyttan.

Text: Per Lindgren.

Fagersta AIK-Avesta BK 8-6 (1-1, 4-4, 3-1)

Första perioden: 0-1 (13:17) Jakob Karlsson (Hampus Mattsson, Jordan Caballero-Lindberg), 1-1 (17:53) Viktor Johansson (Karl Hassel, Dennis Gustafsson).

Andra perioden: 1-2 (2:38) Zacarias Ridderstam (Lucas Salo), 2-2 (6:55) Viktor Johansson (Karl Hassel), 2-3 (9:28) Jordan Caballero-Lindberg (Oliver Ahlberg, Jakob Karlsson), 3-3 (12:10) 5/4 Dennis Gustafsson (Karl Hassel, Viktor Johansson), 4-3 (12:19) Viktor Johansson (Dennis Gustafsson, Karl Hassel), 5-3 (14:31) Dennis Gustafsson (Viktor Johansson, Anton Sohlin), 5-4 (17:08) Arwid Forsman (Tony Nyström-Eriksson, Jesper Gustafsson), 5-5 (17:28) Hampus Mattsson (Jordan Caballero-Lindberg).

Tredje perioden: 6-5 (2:16) Albin Silfver, 6-6 (3:06) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Jordan Caballero-Lindberg), 7-6 (7:20) Dennis Gustafsson (Albin Skog, Karl Hassel), 8-6 (18:55) ENG Viktor Johansson (Gustav Bosell, Elias Berglund).

Skott: 39-15 (14-6, 10-6, 15-3)

Utv, FAIK: Lucas Bergsten 2. ABK: Jordan Caballero-Lindberg 2, Niclas Hero 2.

Domare: Hampus Söder.

Publik: 362 (Fagerliden).

Fagersta AIK: Malte Eriksson (Ludvig Johansson)-Albin Skog, Anton Sohlin, Viktor Johansson, Karl Hassel, Dennis Gustafsson-Henrik Lundberg, Gustav Bosell, Nik Unuk, Elias Berglund, Casper Sandström-Alex Ahlbäck, Johan Ekström, Casper Leksell, Daniel Modin, Albin Silfver-Hannes Carlsson, Rasmus Matuschewski Tuner, Freddie Gallon, Lucas Bergsten.

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Jesper Gustafsson, Filip Ström, Jordan Caballero-Lindberg, Jakob Karlsson, Hampus Mattsson-Oliver Ahlberg, Samuel Bjurling, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Arwid Forsman-Hampus Wiklund, Olle Westlund, Zacarias Ridderstam, Niclas Hero, Lucas Salo-Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Viggo Meerits.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02