A-lag

Avesta vann rysare borta mot Kumla Hockey
2022-12-09 23:06
Avestas målvakt Lucas Johansson låg bakom Avestas seger mot Kumla. Foto: Jenny Meerits.

Vi stod för en heroisk kämpainsats när vi på fredagskvällen bortabesegrade Kumla Hockey med 5-3. Avesta var långa stunder tillbakapressade både mål-, och spelmässigt, men en storspelande Lucas Johansson i Avestamålet, var på spelhumör, och klev fram som matchvinnare när han räddade 49 av 52 skott.

-Det kändes bra. Jag hade mycket att göra och kom bra in i matchen, säger Lucas Johansson på sitt avslappade sätt.

[Kumla]. Avesta var i underläge med 2-0 efter en period. I andra ”perren”lyckades vi resa oss och kvittera till 2-2. Kumla återtog ledningen 3-2, innan Lucas Salo kvitterade till 3-3 i slutet av andra. Matchen kunde inte avgjorts på ett mer dramatiskt sätt, när avgörandet kom bara 17 sekunder före tredje periodens slut när Oliver Ahlberg gjorde 3-4. ABK hann sedan också med att sätta 3-5 i tom kasse, genom Simon Nylén Persson.

Vi fick inte den start vi tänkt oss på matchen när Avestas första femma fick ett långt första byte, och Kumla kunde redan efter 49 sekunder ta ledningen med 1-0. Kumla uppträdde mer resolut från start, och det dröjde innan vi jobbade oss in i matchen. Vi hade emellertid svårt att få spets i avsluten första sju, åtta minuter. Ofta var det BK:s första femma, som hade mest istid i anfallzon. Spelmässigt stod vi upp ganska bra, men Kumla kom för ofta till målchanser, för att det skulle kännas lugnt.

Ola Nordin, tränare i Avesta, var inte alls nöjd över hur den första perioden såg ut.

-Vi kom inte alls bra ut i första och satt kvar i bussen. Vi tar inte tag i pucken och blir fast. Kumla gör jobbet, och vi blir för långsamma ta avslut.

Hemmalaget visade upp ett tempofyllt spel, som satte BK under press. Robin Andersson var en av Avestas skottvilligaste spelare, och han hade efter sexton minuter bortalagets bästa målchans i perioden, men fri med Erik Forss, gick avslutet ett par decimeter utanför. Även Simon Nylén Persson hade ett bra skottläge, efter Arwid Forsmans framspelning, men avslutet blev utan resultat. Istället ökade Kumla på till 2-0 i powerplay, efter Jakob Karlsson tagit en trippingutvisning i offensiv zon, när Samuel Näslund slog in en målvaktsretur.

-Vi fick en halvknackig start, och satt kvar på bussen, när de gjorde 1-0, sedan hade vi lite tur med oss, säger Lucas Johansson, om en period där hemmalaget skapade massor av chanser.

I den andra perioden fortsatte båda lagen visa upp bra skridskoåkning. Tony Nyström Eriksson försökte efter knappa fyra minuter trycka in pucken från nära håll. Men det var fortsatt Kumla som skapade flest målchanser. ABK var ändå det lag som lyckades göra nästa mål, när Jordan Caballero Lindberg , framspelad av Jakob Karlsson från egen zon, hårt uppvaktad, reducerade till 2-1 efter 6.32. Bara en och en halv minut senare, var det kvitterat, när Lucas Salo gjorde 2-2. Vi fick dock inget momentum efter kvitteringen, då Kumla var fortsatt det lag som skapade mest. Efter tolv minuter Jakob Ericsson Jerlström ett friläge som Lucas Johansson räddade. Kumla återtog ledningen på nytt, 3-2, efter tretton minuter. ABK replikerade 55 sekunder senare, när Lucas Salo, framspelad av Simon Nylén Persson kvitterade till 3-3 med sitt andra mål i matchen. Målet godkändes efter flera minuters domaröverläggande, då frågan var om det var en sparkrörelse i samband med målet.

-Vi ryckte upp oss i perioden, och har en bättre intensitet, säger Ola Nordin.

Lucas Johansson höll med om att man repade mod i andra perioden.

-Vi fick fart under vingarna när vi gjorde 2-1 och 2-2, och sedan blev det lugnare.

Med mindre än fyra minuter kvar av perioden fick Kumla sitt andra powerplay. Men den gången kunde Avesta stå emot.

Vi fick inleda tredje perioden med spel fem mot fyra i 1.24, utan att få till något uppställt spel. Fortsatt var det Kumla som skapade mycket framåt. Både Harrysson och Hugo Borgström hade superlägen, som Johansson räddade under periodens första fyra minuter. Avesta fick slå icingpuckar och stressades till misstag i egen zon. Att Kumla inte lyckades ”näta” på alla sina chanser kändes som en gåta. ABK fick nästan uteslutande rikta in oss på försvarsspel.

-Vi blev rejält tillbakatryckta. Lucas räddar oss, och några gånger är det stolpen som hjälper oss. Vi hade flyt med oss, säger Nordin.

Tony Nyström försökte efter åtta minuter gå runt köksvägen, och Oliver Ahlberg hade en halvchans. Nio minuter spelade fick vi ett powerplay, och fick till ett hyfsat spel. Med fem minuter kvar av tredje, vaskade Kumla fram två, tre vassa avslut, men Lucas Johansson växte alltmer fram som en levande vägg.

-Jag tycker vi spelade bra i tredje, säger ABK-keepern, som tycker man nu kan blicka uppåt i tabellen. Upp till fjärde placerade Kumla skiljer det nu bara två poäng.

-Det är kul det tightar till. Det är kul att slåss om platserna uppåt. För jag är inte orolig att vi ska behöva kämpa om undvika sista platsen, säger Lucas.

Avestas första femma matchades hårt, och många såg trötta ut. Men så kom alltså den dramatiska avslutningen, med ett sent avgörande, när Oliver Ahlberg avgjorde matchen.

-Jag fick ett bra pass av (Lucas) Salo och skjuter först i täcket, då blev jag lite orolig, men såg att det fanns en lucka vid bortre. Det var nog det skönaste målet jag någonsin gjort, säger en segerrusig Ahlberg, och fortsätter:

-Jag tycker vi gör en dålig första period, men kommer igen i andra, och håller igen i den tredje.

Ola Nordin som också var med när vi avgjorde borta mot Guldsmedshytttan med 19 sekunder kvar, fick nu uppleva en sanslös avslutning, med en än galnare avslutning, med vinstmål efter 19.43.

-Det var ett roligt mål, och extra roligt med tiden. Jag vill ge grabbarna cred för att de inte ger upp, även om vi var tillbakapressade, säger Avestatränaren.

För backen Hampus Wiklund, blev det dubbel segerglädje, sd han dagen till ära fyllde 19 år.

-Jag tycker vi jobbade in oss i matchen efter första perioden. Vi ska absolut inte vara nöjda, men vi gjorde det vi skulle, och vi var värda att vinna.

Hur kommer du fira vinsten och födelsedagen?

-Det blir buss hem med grabbarna, och sedan fira med hemma med familjen.

-Skriv att det här var en coachseger, ropar en upprymd Avestatränare Henrik Lantz, på väg till spelarbussen.

Nu återstår en match innan jul-, och nyårsuppehållet, när vi fredagen den 16 december hemmamöter Hallstahammar.

Text: Per Lindgren.

Kumla Hockey-Avesta BK 3-5 (2-0, 1-3, 0-2)

Första perioden: 1-0 (0.49) Viktor Greveback (Samuel Näslund, Hannes Rönning), 2-0 (18.10) David Harrysson, (Samuel Näslund, Hugo Bergström) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-1 (6.32) Jordan Caballero Lindberg (Jakob Karlsson), 2-2 (8.04) Lucas Salo, Simon Nylén Persson, Niclas Hero), 3-2 (13.05) David Harrysson (Viktor Greveback, Noah Julin), 3-3 (14.10) Lucas Salo (Simon Nylén Persson, Jakob Karlsson)

Tredje perioden: 3-4 (19.43) Oliver Ahlberg (Erik Lindgren, Filip Carlsson), 3-5 (19.48) Simon Nylen Persson (Jakob Karlsson) (ENG)

Utv: Kumla: 2x2Avesta: 2x2

Skott: 52-31 (22-11,16-12, 14-8)

Domare: Casper Helge

Publik: 72 (ICA Maxi Arena)

Avesta BK i Ica Maxi Arena: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Simon Nylén Persson, Jesper Gustafsson, Hampus Mattsson, Niclas Hero, Jakob Karlsson-Oliver Ahlberg, Filip Ström, Robin Andersson, Arwid Forsman, Tony Nyström Eriksson-Filip Carlsson, Hampus Wiklund, Jordan Caballero Lindberg, Viggo Meerits, Lucas Salo-Olle Westlund, Erik Lindgren.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09