A-lag

Imponerande insats när "BK" skrällde i Sydnärkehallen
2022-12-02 23:00
Villiam Lederud vann brödrarkampen mot Valter i Sydnärkehallen. Foto: Sofia Lederud

HALLSBERG. Avesta svarade för en riktig knall när det blev seger med klara 7-3 (3-1, 0-1, 4-1) borta mot tabelltrean IFK Hallsberg i Sydnärkehallen.

-Vi gör en bra match, säger Avesta BK:s Villiam Lederud som fick göra sin första match i A-laget. Extra roligt för Villiam var det att vinna brödrarmötet mot storebror Valter i Hallsberg.

-Ja, det var kul att möta brorsan, och det var en match i matchen. Men viktigast var att vi kunde vinna med laget, säger Villiam som gjorde sex, sju byten och fick 0 i plus/minus statistiken.

-Jag spelade med Wiggo (Meerits) och Lindgren (Erik) och vi gjorde det bra, utan några misstag.

Segern visar att ABK har något riktigt bra på gång. Även om man under andra perioden och i början av tredje var hårt ansatta, kunde man behålla lugnet och ta tillvara på målchanserna. Avesta tog tidigt ledningen med 1-0 i första perioden, och hade en 3-1-ledning inför andra. Hallsberg flyttade upp spelet och reducerade tidigt till 2-3 men kom inte närmare. I stället avgjorde Avesta med tre snabba mål inom loppet av 55 sekunder efter tolv minuter i tredje perioden fram till en 6-2-ledning. Avesta gjorde också 7-2 innan Hallsberg snyggade till siffrorna i slutminuterna till slutresultatet 7-3.

-Magiskt gjort, säger Avestatränaren Henrik Lantz efter den imponerande segern.

-Vi åker och spöar seriens formstarkaste lag borta. Alla i vårt omklädningsrum gjorde exakt det de skulle göra. Jag är riktigt stolt, säger Lantz som hade svårt hitta rätta ord efter en av Avesta BK:s största segrar de senaste åren.

-Vi som bortalag skulle visa att vi är här, säger Hanrik Lantz som fick se sitt manskap inte visa någon respekt för motståndarna.

Avesta, utan Robin Andersson, Filip Carlsson, Jordan Caballero-Lindberg och Samuel Bjurling som samtliga var sjuka, fick bästa tänkbara start på tillställningen när Hampus Mattsson satte 0-1 med en backhand, redan efter dryga fyra minuter, vilket var hans andra raka mål från skadecomebacken i förra matchen mot Guldsmedshyttan. ABK stod upp riktigt bra i första perioden mot tabelltrean Hallsberg och även när Avestas fick sin första utvisning när Arwid Forsman åkte ut för en slahsing, så var det gästerna som skapade bästa chansen när Viggo Meerits i en spelvändning tog sig förbi Hallsbergsbacken Oskar Hallberg och var nära peta pucken i nät förbi Lucas Johansson som hade ersatt Starkenberg efter 0-1-målet.

-Vi får den start vi vill och det spelar ingen roll hur mycket de växlar upp, så håller vi de där vi vill, säger Lantz.

Spelet böljade fram och tillbaka i en tempostark förstaperiod där båda lagen skapade målchanser. Theo Arvidsson hade ett bra läge från slottet men en storspelande ABK-keepern Lucas Johansson var med på noterna.

Hemmalaget skulle kvittera till 1-1 efter dryga tolv minuter när seriens poängledare Daniel Lindberg stänkte in pucken, på en öppnande passning från Theo Arvidsson.

Avesta lät sig inte nedslås efter målet, och återtog ledningen dryga två minuter senare när Lucas Salo, också för andra matchen i rad, var iskall när han tog tillvara på Arwid Forsmans genomskärare och ensam med inhoppande Lucas Johansson i Hallsbergkassen inte gjorde något misstag. Gästerna fortsatte visa effektivitet och det hade inte hunnit gått mer än 39 sekunder innan backen Oliver Ahlberg från nära håll petade in 1-3 vilket var Ahlbergs första mål för säsongen.

-Det var skönt, säger Ahlberg som tidigare under säsongen noterats för sex assists.

-Vi fick en spelvändning tre mot etta, och Jakob (Karlsson) hitta in fint och jag lade in den i öppet mål.

-Vi gör en bra match från början till slut, kanske en liten dipp i andra. En väl genomförd match, säger Ahlberg som tycker juniorerna som fick komma in gjorde det med den äran.

-De gör det grymt och gör en j-a bra match, de är riktigt bra och spelar inte som det är deras första match.

I Avesta fick alltså Villiam Lederud, 15, göra sin första match i A-lagströjan i seriesammanhang, där han hade sitt första byte i andra perioden. Det betydde samtidigt att han fick ställas mot tio år äldre brodern Valter som spelade center i Hallsbergs tredjeformation.

Var det nervöst innan nersläpp?

-Lite, men det gäller att spela sitt spel, säger Villiam.

Avestatränaren Henrik Lantz var mycket nöjd över hur Lederud tillsammans med sina medspelare i fjärdeformationen tog sin an uppgiften.

-Det var exakt som vi ville, säger ”Henke” som tycker hela laget gjorde en mycket solid insats.

-Jag vill plussa för alla nerifrån och upp.

Mycket av spelet i andra perioden handlade om Hallsberg som reducerade till 2-3 efter fem minuter genom Oskar Hallberg. Hemmalaget hade sedan bra tryck i Avestas zon större delen av mellanronden, och ofta fick gästerna slå icingpuckar. Framåt kom ”BK” bara sporadiskt till anfall.

-Att de tog över var förväntat, säger Avestatränaren som inte var överraskad Hallsberg skulle ta kommandot.

Även om Närkegänget, med tre av seriens bästa poänggörare (Daniel Lindberg, Oskar Holmstedt och Mikael Lindberg), ägde mycket av spelet lyckades Avesta hålla ihop spelet.

-De har många skickliga forwards, men vi håller de ganska mycket i sarghörnen och de kommer inte till några bra lägen och har Lucas (Johansson) som räddar oss, säger Oliver Ahlberg med ett leende när ABK:s keeper går förbi bakom.

Tycker du det här var er bästa match för säsongen?

-Ja, över sextio minuter så tycker jag det, säger Oliver Ahlberg och får Henrik Lantz att stämma in.

-Det är vår bästa match sett över hur vi vill att vi ska spela.

Mycket av matchbilden var samma i första halvan av tredje perioden som i den andra, där Avesta mest fick försvara sig. Men mitt i Hallsberg tryck, stack ABK upp och gjorde tre raka mål inom loppet av 55 sekunder. Hampus Mattsson kunde öka på ledningen till 2-4 efter 12.00, innan Tony Nyström Eriksson satte 2-5 och Jakob Karlsson 2-6.

-Vi tar tillvara på målchanserna, säger Lantz som tycker man har fått utdelning den senaste tiden.

-Vi har släppt ner axlarna och blivit lugnare, och då blir man klokare att ta bättre beslut.

Efter segern behåller Avesta trepoängsförsprånget till tabellsjuan Smedjebacken. Samtidigt ligger man tolv poäng före jumbon Guldsmedshyttan. Avståndet till femman Hallstahammar krympte till en poäng, och till fyran Kumla är det bara fem poäng.

Men att börja prata om man kan vara med högre upp i tabellen och slåss, vill Lantz inte.

-Vi har tagit steg för steg in i division 2-kostymen, men tar dag för dag och har fötterna på jorden.

Oliver Ahlberg tycker att formen är på väg uppåt efter andra raka segern.

-Så är det, säger han och blickar fram mot att ta sig an serieledarna Arboga hemma på tisdag.

-Det blir en svår nöt att knäcka, men det var en skalp att vinna mot Hallsberg.

-Jag tror vi är de första som slår de borta. Det är starkt gjort.

Vad är ni mest nöjda med spelmässigt?

-Vi gör det bra över sextio minuter och minimerar misstagen och spelar lätt ur egen zon.

IFK Hallsberg-Avesta BK 3-7 (1-3, 1-0, 1-4)

Första perioden: 0-1 (4:22) Hampus Mattsson (Niclas Hero, Jakob Karlsson), 1-1 (10:06) Daniel Lindberg (Theo Arvidsson), 1-2 (14:44) Lucas Salo (Arwid Forsman, Jesper Gustafsson), 1-3 (15:23) Oliver Ahlberg (Jakob Karlsson, Filip Ström).

Andra perioden: 2-3 (5:40) Oskar Hallberg (Marcus Carlsson, Hugo Bårman).

Tredje perioden: 2-4 (12:00) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Filip Ström), 2-5 (12:46) Tony Nyström Eriksson (Jesper Gustafsson, Filip Ström), 2-6 (12:55) Jakob Karlsson (Hampus Mattsson), 2-7 (16:05) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson), spel fyra mot fem, 3-7 (17:45) Magnus Rehnberg (Mikael Lindberg, Oskar Holmstedt).

Skott: 39-41 (13-14, 15-13, 11-14)

Utv, Hallsberg: Valter Lederud 2, Magnus Rehnberg 2, Mikael Lindberg. Avesta: Arwid Forsman 2+2, Jesper Gustafsson 2, Lucas Salo 2.

Domare: Casper Helge. Linjemän: Isac Manner, Marcus Gyllander.

Publik: 96 (Sydnärkehallen)

IFK Hallsberg: Max Starkenberg (Lucas Johansson)-Magnus Rehnberg, Oskar Hallberg, Oskar Holmstedt, Joel Lindberg, Johan Svidén-Thomas Smedberg, Filip Hellsten, Theo Arvidsson, Mikael Lindberg, Daniel Lindberg-Martin Eriksson, Olle Bodin, Marcus Carlsson, Valter Lederud, Emil Ek-Hugo Bårman, Pontus Källenback

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Jesper Gustafsson, Filip Ström, Jakob Karlsson, Niclas Hero, Hampus Mattsson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Tony Nyström-Eriksson, Arwid Forsman, Lucas salo-Robin Leijd, Olle Westlund, Viggo Meerits, Edvin Karlsson, Erik Lindgren-Villiam Lederud.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02