A-lag

Övertidsvinst hemma mot Kumla Hockey
2022-11-11 23:06
#15 Jerry Tornberg premiärspelade för Avesta BK i fredagens match mot Kumla Hockey. Foto: Lena Hallström.

Avesta BK drog det längsta strået i en jämn och spännande tillställning mot Kumla Hockey. Hemmalaget låg under med 0-2 inför tredje perioden men vi kunde vända och vinna med 4-3 efter förlängning. Så sent som igår fick ABK klartecken att låta forwarden Jerry Tornberg, som närmast kommer från Nyköpings SK, att visa upp sig.

-Vi började lite halvsvagt, men vi jobbade oss in i matchen, vi steppar upp i tredje och växer in i matchen, säger 21-åringen kort efter slutsignalen.

En av hemmalagets målskyttar, Arwid Forsman, tyckte laget visade styrka att komma igen från ett underläge och få med sig två poäng.

-Vi gör inte så bra två första perioder, men jag tycker vi rycker upp oss d-a bra. I de två första spelar vi lite kladdigt , men i sista spelar vi d-a bra, enkelt, och då rycker vi upp oss, säger Fagerstasonen.

I en jämn, men inte så välspelad första period, gjorde periodens enda mål av Kumla efter dryga sex minuter. Avesta hade sina chanser, men ofta var det bortalaget som kunde blockera avsluten. Efter Avesta klarat döda en utvisning men inte hunnit samla sig efter det numerära underläget var det Andreas Gustafsson som efter Lucas Johanssons retur gav bortalaget ledningen med 0-1 efter 6.39. I en period som kännetecknades av böljande hockey, var det Jordan Cabellero Lindberg som skapade flest målchanser för Avesta.

-Vi hade lite svårt att komma in i zon, och de täcker mycket skott. Vi slarvade med uppspelen, och var inte så bekväma med pucken. Men vi gör det bättre i andra och tredje perioden, säger Jerry Tornberg.

I och med att han inte har hunnit träna med laget, så tog det ett tag innan han började ta sig för i matchen.

-Det var lite svårt i början att komma in i matchen. Det var mycket boxplay och powerplay. Sedan växer jag in i matchen. Jag har inte spelat på länge, så det var kul, säger han.

I Kumla var det ofta Liam Hjortzberg och David Harrysson som låg bakom farligheterna, men en bra spelande Lucas Johansson glänste med några vassa räddningar som gjorde att vi ”bara” låg under med ett mål efter första tjugo. Lucas Johansson som inte spelat de två senaste matcherna, visade inte prov på någon matchovana, utan gjorde sin bästa match för säsongen.

-Det var lite halvtrevande och segt i första, sedan studsar vi tillbaka i andra, visar lite djävlar anamma och börjar åka skridsko, säger hemmatränaren Ola Nordin.

I början av den andra perioden noterades Kumla för sitt andra avslut i målställningen. Fem minuter in i perioden fick Avesta ett powerplay utan att skapa något farligt. Vi började sedan som sagt jobba oss in i matchen, och Kumla blev stundtals rejält tillbakatryckta. Vi hade dock svårt att spela oss fram till de klara målchanserna.

-De försvarar sig bra i mitten, och offrar sig och täcker skott, säger Nordin om Kumlas skicklighet att försvara sig.

Nyförvärvet Jerry Tornberg från Nyköping SK skapade två målchanser i perioden. Med mindre än fem minuter kvar av perioden, i spel fyra mot fyra, höll Jakob Karlsson i pucken i anfallszon men det hela slutade med att Kumla tog hand om pucken, och kom i en spelvändning tre mot ett, och Liam Hjortzberg kunde trycka in pucken fram till bortaledning 0-2. Inte helt rättvist till hur spelet hade sett ut. Filip Ström fick ett bra läge reducera i slutsekunderna rakt framför Victor Boman i Kumlalassen, som dock kunde fånga pucken.

Tidigt i den tredje perioden var Kumlas Axel Odenius Lindborg klubba i vägen, när Tony Nyström Eriksson fick öppet mål, efter Jerry Tornbergs uppåkning. Lucas Johansson visade upp ett fortsatt bra målvaktsspel, och höll Avesta kvar i matchen när vi fick spela boxplay. Ett tredje Kumla mål, hade känts förödande för "BK".

Istället kunde vi inom loppet av 48 sekunder med två snabba mål kvittera till 2-2.

Ola Nordin säger, vad man fokuserade på inför tredje "perren", för att spräcka målnollan.

-Vi pratade att vi skulle lägga mer puckar in på mål, även om de var lösa, och in med folk på mål. Vi fick målen i rätt lägen, och red snabbt på den vågen, och det var ju bra.

• 1-2 (6.38) Arwid Forsman. Efter det att att Jerry Tornberg missat öppet mål, och prickat stolpen, fanns Forsman på rätt ställe, och kunde sätta pucken i nät.

-Det är cred till min nya lagkamrat, Jerry, som lägger upp den väldigt fint så jag får öppet mål.

• 2-2 (7.26) Jordan Cabellero Lindberg med ett snärtig handledsskott.

Arwid Forsman pekar på vad som han tyckte låg bakom vändningen i tredje perioden.

-Vi kommer upp med humöret och spelar som ett lag.

Hur var det att möta Kumla, som ändå ligger fyra i tabellen?

-De spelar mycket juniorhockey med fart. Jag tror vi har chans mot de bättre lagen.

-Som vi inleder matchen och ligger under med 0-2, ska vi vara nöjda med två poäng idag, säger Jerry Tornberg.

Hur kom det sig att du kom i kontakt med Avesta BK?

-Jag känner en kille från Nyköping, som jag har spelat ungdomshockey med (Filip Carlsson, som ganska nyligen gjorde klart med Avesta). Sedan har jag hört bra om Avesta BK. Sedan tänkte jag att jag kommer hit och testar att spela. Sedan får jag tänka under helgen hur jag ska göra. Det är ett bra lag, med många spelskickliga, och man ser de har bra kvaliteter, och de är väldigt snälla och sköna.

Hemmalaget fick luft under vingarna och av bara farten kom ledningsmålet till 3-2 genom Jakob Karlsson, fint framspelad av Hero bakom målet. Det tog bara dryga tre minuter innan vi hade vänt underläget till ledning. Tyvärr drog vi sedan på oss två utvisningar när det återstod runt åtta minuter. I spel tre mot tre kunde Noah Julin smälla in kvitteringen till 3-3. Sedan hade Kumla flera chanser att ta ledning i spel fem mot fyra. Då steg Lucas Johansson fram som en av hemmalagets matchvinnare, med några högklassiga räddningar.

-Han var bra. Men han tillhör också laget, berömmer Ola Nordin sin målvakt.

ABK lyckades ta matchen till förlängning, där backen Jesper Gustafsson bara behövde tjugo sekunder innan han satte 4-3.

-D-a skönt att det kommer snabbt så man blir lättad, säger en glad Arwid Forsman.

I och med att både Smedjebacken och Guldsmedshyttan förlorade, så distanserade vi dem till tre, respektive fyra poöng.

På tisdag, väntar bortamatch mot seriefemman Hallstahammars SK.

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-Kumla Hockey 4-3 e.fl. (0-1, 0-1, 3-1, 1-0))

Första perioden: 0-1 (6.39) Andreas Gustafsson (Noah Julin, David Harrysson)

Andra perioden: 0-2 (17.16) Liam Hjortzberg (Andreas Gustafsson, Samuel Näslund) spel fyra mot fyra.

Tredje perioden: 1-2 (6.38) Arwid Forsman (Jerry Tornberg, Oliver Ahlberg), 2-2 (7.26) Jordan Caballero Lindberg (Jakob Karlsson), 3-2 (9.40) Jakob Karlsson (Niclas Hero), 3-3 (13.16) Noah Juhlin (Anton Weiler Samuel Näslund) spel fem mot tre..

Overtime: 4-3 (:20) Jesper Gustafsson (Jakob Karlsson, Niclas Hero) spel fyra mot tre.

Utv: ABK: 7x2. Kumla: 5x2.

Skott: 26-42 (7-11, 10-12, 8-18, 1-1)

Domare: Robin Ranje

Publik: ca 120 ( Avestahallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Filip Ström, Jesper Gustafsson, Jakob Karlsson, Niclas Hero, Jordan Caballero Lindberg-Filip Carlsson, Oliver Ahlberg, Tony Nyström Eriksson, Arwid Forsman, Jerry Tornberg-Hampus Wiklund, Olle Westlund, Lucas Salo, Edvin Karlsson, Robin Andersson-Viggo Meerits, Erik Lindgren.