A-lag

Förlust i bruksderbyt - Fagersta AIK numret större
2022-10-21 23:03
Casper Leksell var en av Fagerstas målskyttar mot Avesta. Avestabacken #6 Filip Carlsson står i skottvinkeln framför Lucas Johansson. Foto: Jörgen Hjerpe

FAGERSTA. Inför knappa 500 åskådare i Fagerliden kunde ett mer skridskostarkt och passningssäkert Fagersta AIK vinna säsongens första bruksderby med tennissiffrorna 6-1.

-Det är tufft, säger en besviken Tony Nyström-Eriksson efter femte raka förlusten.

Förutom en bra inledning av matchen, hade ABK inte mycket att sätta mot ett solitt Fagersta som var numret större på de flesta punkter.

-Vi måste komma ihop som ett lag, säger Avestas #17 som menar man mer behöver hjälpa och kämpa för varandra för att ta börja plocka poäng.

Avesta höll jämna steg spelmässigt inledningsvis innan Gustav Bosell i spel fem mot fyra snyggt sprätte upp 1-0 i nättaket efter knappa sju minuter i första perioden. Dennis Gustafsson smällde sedan knappt tre minuter senarein 2-0 på ett direktskott assisterad av Karl Hassel.

Avesta spelade bra första tio, men när FAIK höjde tempot belägrade man långa stunder spelet i ABK:s försvarszon. Att det bara stod 2-0 efter perioden ska Avesta vara nöjda över.

Siffrorna stod sig halvvägs in i mellanperioden, innan FAIK fick utdelning och gick ifrån till 5-0 inför tredje. ”BK” spelade hyfsat första tio, men tappade sedan mycket av spelet då Fagersta avgjorde med tre raka mål, Snyggast var 5-0-målet där ”DG” avslutade efter klapp-klapp-spel, med Karl Hassel och Viktor Johansson som assistenter. Målet applåderades av hemmapubliken, samtidigt som Avesta började hänga med huvudena.

-Vi måste hitta en lösning på det att vi inte går ner oss så fort det blir ett baklängesmål. Vi måste hitta någon positivt i det bra vi gör och jobba därifrån, säger Tony Nyström-Eriksson.

Sista tjugo blev en transportsträcka, där hemmalaget slog av på takten och Avesta fick lite mer att säga till om. Jordan Caballero-Lindberg reducerade till 1-5 på straff, efter själv dragits ner. Hemmalaget skulle dock få sista ordet när Casper Leksell skickade in 6-1 med dryga fem minuter kvar av tillställningen.

Förlusten betyder ABK fortfarande ligger sist och är numera enda nollpoängaren efter Guldsmedshyttan tagit sina första poäng efter seger mot Smedjebacken.

Avestatränaren Ola Nordin menade det var ganska mycket som fattades för att man skulle få med sig ett resultat.

-Vi saknar lite jävlar anamma och smartness.

Den stora skillnaden mellan lagen var att Fagerstas aktioner gick mycket snabbare, och att man därmed kunde trycka ner ABK i egen zon, och lättare komma till målchanser.

Tycker du pucktempot kunde vara snabbare idag?

-Absolut. Men det är inte bara det som krävs varje gång, utan man måste också spela med hjärnan.

Att Avesta hade svårt komma till målchanser, menar han också berodde på att Fagersta gavt tufft motstånd.

-De står upp bra, men vi måste hota målet lite mer när vi kommer till lägena.

Tony Nyström Eriksson menar alla måste rannsaka sig själva och knyta näven för att man ska börja ta poäng.

-Vi behöver spela för det vi har på bröstet helt enkelt. Just nu ger vi upp alldeles för lätt. Vi måste komma ihop som lag och få mer energi. Vi har visat i tidigare matcher, och även i början idag då vi skapar lägen, att vi kan spela hockey om vi vill.

-Jag vet inte riktigt varför vi tappar det idag.

I de två föregående matcherna mot Hallstahammar och Kumla var ABK med och nosade på poäng, men mot ett välspelat Fagersta var man aldrig riktigt nära.

-Vi är inte alls lika bra idag, säger Nyström Eriksson.

Avesta hade förutom några soloattacker, främst signerade Jakob Karlsson och Jordan Caballero-Lindberg, svårt komma in på mål. De flesta skotten kom långt utifrån där Ludvig Johansson i FAIK-kassen oftast hade fri sikt.

-Vi vill inte in och göra skitgörat. Vi är för fega.

TNE, hade själv också några farligheter där ett skott i stolpen i början av tredje var närmast.

-Men det hjälper inte, säger Nyström-Eriksson som hoppas snart säsongens första mål ska komma.

-Nästa gång kanske den går in.

Inför tredje perioden hade hemmalaget mer eller mindre avgjort matchen då man gått fram till en 5-0-ledning. Så långt hade tidigare Avestaspelaren Dennis Gustafsson gjort tre av målen. Snacka om att släkten är värst.

Att det sedan blev oavgjort i sista perioden (1-1) menar Nyström-Eriksson var en klen tröst

-Det är alltid någonting. Stundtals visar vi att vi är ett bra hockeylag, men vi tappar det för enkelt.

Nu väntar hemmamatch mot Smedjebacken på tisdag och nästa möjlighet att komma med på pappret.

-Vi ska göra allt för att ta säsongens första poäng då, säger Ola Nordin som inte har någon koll på motståndarna.

Fagersta AIK-Avesta BK 6-1 (2-0, 3-0, 1-1)

Första perioden: 1-0 (6.34) Gustav Bosell (Karl Hassel, Dennis Gustafsson) spel fem mot fyra, 2-0 (9.26) Dennis Gustafsson (Viktor Johansson, Karl Hassel).

Andra perioden: 3-0 (10.01) Albin Silfver (Johan Ekström, Nik Unuk), 4-0 (16.50) Dennis Gustafsson (Viktor Johansson, Karl Hassel), 5-0 (19.23) Dennis Gustafsson (Karl Hassel, Viktor Johansson)

Tredje perioden: 5-1 (13.00) Jordan Caballero Lindberg (straff), 6-1 (14.20) Casper Leksell (Daniel Modin, Gustav Bosell)

Skott: 40-21 (12-10, 18-5,10-6)

Utv: FAIK: 2x2 ABK: 3x2

Domare: Niclas Sundqvist, Västerås.

Publik: 498 (Fagerliden).