A-lag

Förlust i första träningsmatchen
2022-09-02 22:57
Roman Kizlo kan bli en publikfavorit i vinter Foto: Sebastian Olander.

Avesta BK förlorade första träningsmatchen för säsongen med 4-5 (0-2, 3-3, 1-0) mot Malungs IF. Man gjorde två bra perioder, och en sisådär första.

-Det var min första match i Europa. Jag tycker det var ganska bra nivå. Jag tycker vi började bra. Synd att vi förlorade, men alla tävlade, det var kul att spela, säger Roman Kizlo från Ukraina som för första gången visade upp sig för Avestapubliken.

21-årige Roman Kizlo är i Avesta för att försöka slå sig in laget på ett tryout kontrakt. Efter spelat tre säsonger juniorhockey i USA, så provar han nu spel i Sverige.

-Jag valde komma hit, därför att mina juniorår, är över. Jag hade tänkt plugga på något universitet i USA. Men alla vet vad som har hänt i mitt land, Ukraina. Det är mycket därför jag ville till Europas, säger Kizlo, som säger att det är mycket som skiljer hockeyn i nordamerika och Europa.

-Det är mer lagspel här, och passnings orienterat. Mer rörelser, nordväst, sydväst, öst. Vilket är annorlunda än i USA. Där är det mer attack och nordsyd hockey.

Vi återkommer till Roman Kiszlo, och tar oss tillbaka till matchen....

I den första perioden var det Malung som satte gasen i botten från början och pepprade med skott mot Hampus Nordgren i ABK-kassen. Även om det var fördel MIF spel- och chansmässigt, så hade Avesta några bra anfall, som också resulterade i målchanser. Framförallt för det första femmans kedja med Viggo Meerits, Jakob Karlsson och Jordan Cabellero Lindberg som hade några lägen att göra mål. Men det var Malung som visade upp det bästa passningsspelet, och kunde gå in i första pausvilan, med en rättvis tvåmålsledning. Det var tack vare Hampus Nordgren som hemmalaget höll siffrorna nere.

ABK-tränaren Henrik Lantz, var inte nöjd hur laget uppträdde under första perioden.

-Det var första matchen för säsongen, och det var flummigt. Det var många yra skallar, mot ett Malung som var bra, och spelade fin hockey.

Ett odisciplinerat hemmalag drog i upptakten av den andra perioden på sig två utvisningar, och Malung kunde i powerplay spä på ledningen till 0-3, och kort därpå även 0-4.

Ett uträknat ABK lyckades på något sätt göra match av det hela, samtidigt som Malung somnade till.

Efter att Jakob Karlsson avlossat ett skott i stolpen, reducerade vi till 1-4 när Tony Nyström Eriksson direktskjutit in Niclas Heros passning. Ett par minuter senare, efter 7.45, utnyttjade Jordan Caballero Lindberg en retur som Malungs keeper släppt på Joel Hedins skott, till 2-4. Avesta tog sig in i matchen då det såg ut som gästerna trodde att segern var klar. ABK fick självförtroende efter sina mål och Tony Nyström Eriksson kunde med sitt andra mål i matchen reducera till 3-4, när han tog tillvara på en retur från Roman Kizlos skott. Avesta BK gjorde en uppryckning i mellanperioden även om Marcus Lagerberg Hoen hann med att öka på till 3-5 med ett snygg handledsskott i krysset.

-Vi plockade bort slarvet. Det händer något, och vi tar för oss. Vi ska komma ihåg att vi möter ett duktigt division 2-lag, och vi har många som inte har spelat på den här nivån, säger ABK-tränaren.

Hemmalaget inledde piggt i tredje perioden och Niclas Hero hade ett friläge som dock MIF-keepern räddade.

-Där ska jag göra mål, säger Avestas #21 , som visar att ”gubben” fortfarande är att räkna med.

Kort efter fick ABK chansen spela i fem mot fyra, men lyckades inte komma till någon hundraprocentig målchans. Mycket av spelet i tredje perioden präglades av Hawaii-hockey med vänskapskaraktär..

Med Lucas Johansson, och Hampus Mattsson borta så släppte man fram några yngre spelare, som 16-åringarna Arwid Forsman, Viktor Lyckman och Sebastian Lindqvist, och Robin Leijd, 17.

-De är alla orädda och tar för sig, säger Lantz, om det yngre gardet

-Sedan är Roman (Kizlo) en rivig spelare, som tar för sig.

Ukrainaren som kom från matchen med två assists. Just passningsspelet är något han själv framhäver som en av sina styrkor.

-Jag är en bra passningsläggare. Idag spelade jag ytterforward som jag inte gör så ofta. Jag är aggressiv, snabb.

Avesta BK tog sedan vara på sitt tillfälle att komma närmare i målprotokollet när MIF:s Gabriel Olsson åkte ut efter 14.11, och senare även Jordan Larsson på en avvaktande utvisning, när Tony Nyström Eriksson med sitt tredje mål i matchen reducerade till 4-5 efter 15.23. I slutet av perioden drog båda lagen på sig många utvisningar. När 35 sekunder återstod av tredje perioden plockade ABK Hampus Nordgren ur kassen.

-Det var ganska nära vi hade kunnat gjort mål, säger Henrik Lantz, som efter matchen ändå var halvnöjd trots förlusten:

-Det är bra att få 4-5. Vi gör en bra match, förutom första perioden.

Med tanke på det som händer i Ukraina, känns hockeyn som mindre betydelsefull. För Roman Kizlo, så går tankarna ofta till hans närmaste.

-Min familj är i säkerhet i Ukraina. Förutom mamma, som är läkare, ocb måste stanna för att hjälpa till. Hela min familj, förutom mamma är i Frankrike.

-Jag har rest en del i Europa, och hjälpt min syster som nyss fött ett barn. Hennes man är med i kriget. Jag hjälper min pappa, för han jobbar i Paris. Min flickvän som bor i Ukraina försöker jag också träffa, säger Roman som verkar trivas med tillvaron i Avesta.

-Jag gör inte så mycket. Jag kopplar av, och försöker hitta ett jobb. Jag kopplar av vilar och har kontakt med min familj. Jag kommer själv från en liten stad, så jag är van med lugnet.

ABK kan ta med sig de två sista perioderna då man spelade jämnt med Malung. .

.

Nästa träningsmatch spelas fredagen den 9 september, när vi bortamöter seriekollegan Hofors HC.

Avesta BK-Malungs IF 4-5 (0-2, 3-3, 1-0)

Första perioden: 0-1 (14.09) Alexander Ljung, 0-2 (16.13) Rikard Hansson.

Andra perioden: 0-3 (2.07) Viktor Olsson, spel fem mot fyra, 0-4 (5.30) Jordan Larsson, 1-4 (7.29) Tony Nyström.Eriksson (Niclas Hero, Robin Kizlo), 2-4 (7.45) Jordan Caballero Lindberg (Joel Hedin, Jakob Karlsson), 3-4 (13.49)Tony Nyström Eriksson (Roman Kizlo, Edvin Karlsson), 3-5 (17.52) Marcus Lagerberg Hoen.

Tredje perioden: 4-5 (15.23) Tony Nyström Eriksson (Joel Hedin, Jakob Karlsson) spel fem mot fyra.

Utv: Avesta: 1x20, 1x5, 5x2. MIF: 6x2.

Skott: 22-44 (6-13, 9-14, 7-17)

Domare: Rasmus Strömberg

Publik: Ca 80 (Avestahallen).

Avesta BK: Hampus Nordgren (Markus Mattsson)-Joel Hedin, Jesper Gustafsson, Viggo Meerits, Jakob Karlsson, Jordan Caballero Lindberg-Oliver Ahlberg, Viktor Lyckman, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Roman Kizlo-Olle Westlund, Sebastian Lindqvist, Braydon Haskell, Niclas Hero, Arwid Forsman-Julian Winlöf-Palm, Erik Lindgren, Robin Lejd.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09