A-lag

Förlust inför storpublik
2022-03-30 23:06
Niclas Hero hårt uppvaktad av Fagersta backar. Foto: Sebastian Olander.

AVESTA. Det som skulle bli en kväll där Avesta BK skulle fira serieseger, slutade istället med en tung 2-6-förlust mot Fagersta AIK. Avesta får nu hoppas att andra platsen ändå räcker till uppflyttning.

-Vi tappade i första perioden, och de får några enkla mål, säger Avestas Niclas Hero, om öppningsperioden, som slutade 0-3.

Inför den bästa publiksiffran på år och dag i Avestahallen, 717 åskådare, infann sig aldrig den riktiga dramatiken. FAIK som hade all press på sig, hanterade den bäst. Efter västmanlänningarna skaffat sig en 3-0-ledning efter första perioden, lyckades BK aldrig få målmässig kontakt. Fagersta vinner därmed serien med femton poäng, fyra pinnar före Avesta.

Fagersta gjorde nästan som man ville i den första perioden, och kunde gå ifrån till 3-0. Redan efter fyra, fem minuter tog man över spelet, speciellt när femman med Jesper Persson, Karl Hassel och Dennis Gustafsson var inne på isen. ABK hade förvisso några avslut på mål, men de kom oftast när FAIK-keepern Ryan Bontorin hade fri sikt.

ABK-tränaren Stefan Lundqvist tyckte man aldrig riktigt kunde störa FAIK första tjugo.

-Vi ger oss för stor uppförsbacke. Vi kommer inte på de. Vi får inte fast de. Vi blir oroliga med pucken, och har det svårt, säger "Lunkan".

Hemmalagets bästa chans i första perioden, kom efter dryga åtta minuter, när Hampus Mattsson med ett handledskott satte FAIK keepern på prov.

Logiskt sett till spelet, kunde Fagersta ta ledningen med 0-1 efter 9.38, när Nils Eriksson, efter Avesta slarv på blå linjen, satte pucken bredvid Lucas Johansson. Fagersta kunde kort därefter också dubblera ledningen till 0-2, genom Jesper Persson.

Jesper Persson som blev spelklar några timmar före matchstart, hade inte spelat på två år, då i allsvenska Karlskrona. Men han visade att målsinnet finns kvar.

När sedan Henrik Lövgren i powerplay gjorde 0-3, hade Fagersta kopplat ett grepp på matchen, som man aldrig släppte ifrån sig.

-Jag hade hoppats vi skulle göra en bättre första period. Det är där de avgör matchen, konstaterade Niclas Hero, med all rätt.

Avesta stod upp bättre i den andra perioden, och spelade i stora delar jämt med Fagersta. Dennis Gustafsson kunde ge FAIK ledningen med 0-4, efter klapp klapp spel. Men Avesta skulle inte ge sig, och inom tre minuter kunde först Jesper Gustafsson göra 1-4, och sedan Jordan Cabellero Lindberg 2-4. Med mer än halva matchen kvar fanns hoppet om en vändning.

-Vi får två snabba mål, och nära göra ett tredje också och få de ur balans. Vi får hugg på dem, och gör många bra saker, och de blir lite stressade, säger Hero.

Den stora publiken vaknade till, och försökte bära fram Avesta. Ett stöd som Tony Nyström Eriksson kände av just då.

-Ja, det kändes efter målen. Det kändes som vi hade något på gång efter gjort två snabba. Det var roligt att det var så mycket publik som kom och stöttade oss.

TNE som haft en stark säsong bakom sig, var uppriktigt efter matchen, och menade att man förlorade mot ett för dagen bättre lag.

-Det är svårt möta FAIK som nästan har tagit in ett halvt lag som har spelat högre upp, och har mer rutin. Jag tycker vi kämpar och ger oss inte. Kanske sista fem att vi känner det är över. Vi är det mindre laget idag, så är det.

Bruksderbyt hettade stundtals till, men i stora delar var det en snäll match, där de tuffa närkamperna var sällsynta.

-Vi skulle försökt gå in på kroppen på dem. De är duktiga med puck och klubba. De vill dra ner farten och spela runt oss. Det känns som vi inte vågar gå in och ta en tackling, konstaterade Tony.

Fagersta tappade en del av sitt spel från första perioden, och Avesta fick lite mer tid med pucken. Man hade dock svårt skapa tillräckligt många målchanser.

Avesta hade behövt göra nästa mål. I stället kunde bortalaget att göra 2-5, med ett avslut från slottet, genom Lars Eriksson, fyra minuter före andra periodvilan.

Stefan Lundqvist, tycker man gjorde en helt okej andra period, men att Fagerstas femte mål kom opassande.

-Spelet blir bättre i andra, och vi rycker upp oss, och lyfter fram spelet och får lite längre anfall på de. Vi var nära få in trean. Istället gör de 2-5, och det tar lite udden av oss.

-Nu får vi vänta och se om andra platsen räcker.

Faiken kunde i den tredje perioden kontrollera spelet, mot ett Avesta som aldrig orkade hota.

-Det skulle till ett mirakel att göra fyra mål, säger Niclas Hero, när Fagersta definitivt punkterade matchen efter det att Brandon Brazeau redan efter knappa fyra minuter utökade bortaledningen till 2-6. Luften gick ur Avesta, som sedan mest spelade av matchen.

Niclas Hero kunde i den värsta besvikelsen, ändå konstatera att laget haft en strålande säsong.

-Jag tycker vi gör det ruskigt bra efter jul. Vi förlorar väl bara fyra matcher.

Var det här din sista match i Avesta BK?

-Jag vet inte. Någonting måste jag dra ner på. Jag har varit mycket i ishallen.

Nu får vi vänta ett par veckor, innan vi vet om det trots allt blir spel i HockeyTvåan nästa säsong.

-Tvåan i andra kvalserien (Västra B) har bättre poängsnitt än oss. De har 2,25 och vi 1,83, så jag gissar att Karlskoga har förtur på oss. Vi får se vad som händer. Vi får väl hoppas att vi på något sätt får plats i division 2. Vi har en fungerande juniorverksamhet. Spelare som åker tre mil hit, istället för att vara kvar i sina klubbar, säger Niclas Hero.

Tony Nyström-Eriksson var så klart besviken efter matchen, men kunde ändå känna sig stolt med säsongen.

-Om vi kollar på åldrarna. Vi är ett ungt lag och om man ser på hela säsongen gör vi en d-a bra säsong. Det ska vi vara väldigt nöjda över. Men det finns fortfarande en chans att gå upp. Än är det inte kört. Vi ska vara nöjda med en andra plats, för Fagersta är numret större just nu. Så är det.

Avesta BK-Fagersta AIK 2-6 (0-3, 2-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (9.38) Nils Eriksson (Lars Eriksson), 0-2 (12.32) Jesper Persson (Brendan Brazeau), 0-3 5/4 (16.45) Henrik Lövgren (Nils Eriksson, Lars Eriksson)

Andra perioden: 0-4 5/4 (4.26) Dennis Gustafsson (Jesper Persson, Karl Hassel), 1-4 (5.19) Jesper Gustafsson (Jakob Karlsson), 2-4 (6.37) Jordan Cabellero-Lindberg (Niclas Hero), 2-5 (16.04) Lars Eriksson (Nils Eriksson, Samuel Blücher)

Tredje perioden: 2-6 (3.52) Brandon Brazeau ((Henrik Lövgren, Casper Sandström)

Utvisningar: ABK: 4x2 FAIK: 4x2

Skott: 31-39 (10-17, 9-8, 13-14)

Domare: Felipe Londoño

Publik: 717 (Avestahallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Martin Hällströmer, Jakob Karlsson, Hampus Mattsson-Joel Hedin, Oliver Ahlberg, Jordan Cabellero-Lindberg, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Viggo Meerits, Edvin Karlsson, Isak Rundblad-Erik Lindgren, Arwid Forsman, Isac Ihrfors, Philip Andersson.

Fagersta AIK: Ryan Bontorin (Ludvig Johansson)-Henrik Lundberg, Mathias Wiklund, Lars Eriksson, Jesper Andersson, Nils Eriksson-Henrik Lövgren, Samuel Blücher, Jesper Persson, Karl Hassel, Dennis Gustafsson-Alex Ahlbäck, Johan Strömgren, Brandon Brazeau, Casper Sandström, Peyton Francis-Lucas Bergsten, Albin Skog, Joel Lundberg, Albin Silfver, Freddie Gallon.

Seger2024-01-05 22:34