A-lag

Avesta imponerade i segern mot Björbo
2021-11-12 22:32
Tony Nyström Eriksson sätter pucken i nät fram till Avestaledning 1-2 i slutet av första perioden. Foto: Per Lindgren.

Två bra perioder räckte för Avesta, att besegra Björbo med 3-7 på bortais. Fyra av Avestas mål gjordes av Tony Nyström Eriksson.

-Det kändes bra idag, och jag hade studsarna på min sida, och det visade sig i spelet, säger Nyström-Eriksson, som var matchens store spelare.

I och med att Ludvika besegrade Häradsbygden efter straffar, tog ABK in en poäng på Ludvika och är nu fyra pinnar bakom Häradsbygden och Ludvika.

Avesta visade i 40 minuter, att man har ett spel som räcker till att gå ikapp, och förbi tätduon som har ryckt lite tabelltoppen.

Den första perioden tillhörde Avesta. Redan från start satte ”BK” upp ett högt tempo, och ”bombaderade” BIF-keepern Jimmie Asker med skott. Första fem minuterna kom hemmalaget knappt ut ut egen zon. Första femman med Jakob Karlsson, Philip Andersson och Hampus Mattsson visade bra fart. Ofta kom Avesta enkelt in på mål, men det viktigaste saknades och det var att få in pucken. Istället var det Björbo som tog ledningen med 1-0 efter dryga åtta minuter. Efterhand stack BIF upp i en del vassa anfall, och jämnade ut spelet, men det var Avesta som var det bästa laget. Tony Nyström kvitterade till 1-1 när han från nära håll lyckades pillra in pucken.

-Jag försökte bara komma runt, och sedan såg jag pucken studsa in över benskyddet, säger Tony som sedan skulle också ge Avesta ledningen med 1-2 (17.37) när han tog tillvara på ett friläge på bästa sätt.

-Det var ett fint pass av Edvin (Karlsson), sedan gick jag runt backen, väntade in målvakten och kunde bara lägga in den. Vi får två snabba och sedan rullar det på.

I samband med målet gjorde ABK ett målvaktsbyte. Ut med Lucas Johansson som hade en skadekänning, och in med Jesper Larsson. Larsson som fick göra ett par kvalificerade räddningar direkt när han byttes in, visade under hela matchen upp bra spel.

-Det kändes bra från start. Det är en kall hall, men jag tycker jag kom igång bra från början. Jag visste han varit skadad, men ändå var jag lite oförberedd att komma in, säger han.

Avesta fortsatte i den andra perioden, att visa upp ett bländande anfallsspel. Tony Nyström Eriksson var på spelhumör och skapade tidigt två målchanser. Björbo straffade sig själva två gånger i powerplay, när man drog på sig utvisningar. Jesper Gustafsson utökade ledningen, till 1-3, i spel fyra mot fyra, med ett välplacerat skott över Jimmie Asker som gick in via ribban. BIF hade sedan ett par chanser, men Jesper Larsson spelade säkert i målet, och fick bra backhjälp.

-Jag blev varm i kläderna, och kom igång bra, så det känns skönt. Jag tycker vi trycker upp tempot, och gör det bra i andra perioden.

När Jesper Gustafsson skott från blå letade sig i mål, fram till 1-4, kunde ABK spela ut. Både TNE och Zacarias Ridderstam briljerade med några fina dragningar. Ett Björbo i spillror, hade inte mycket bjuda på, och det var klasskillnad mellan lagen.

-Jag hade flytet idag. Vi har börjat att tävla på matcherna, och det syns. Vi får in några puckar och det rullar på, säger Tony Nyström Eriksson efter matchen.

Halvvägs in i perioden skickade Philip Andersson, in 1-5 i spel fem mot tre, via Jimmie Askers skridsko. En variant som ABK:s #23 haft sedan pojkåren i SSK. Tony Nyström Eriksson fullbordade sitt hattrick, när han tog vara på en ”indianare” från en hemmaspelare, och tryckte in pucken till Avestaledning 1-6.

Den tredje perioden kändes det mest som lagen ville spela av. Perioden präglades av utvisningar, och hemmalagets Simon Bustad reducerade till 2-6 i numerärt överläge. Någon risk att Björbo skulle göra nerv i matchen, var det aldrig, säger Jesper Larsson.

-Matchen var stängd så det kändes lugnt.

Avesta föll in i Björbos spel, och den tredje perioden var den sämsta av ABK i matchen. Tony Nyström Eriksson kände dock ingen oro att man skulle tappa matchen.

-Det känns som vi slappnar av, gav de lite av spelet, och är på hälarna och hamnar bakom och efter.

Björbo hade sina chanser, men ABK hade Jesper Larsson längst bak, som vann målvaktskampen klart mot Jimmie Asker. Precis när ABK klarat en utvisning, gjorde matchens gigant, Tony Nyström Eriksson 2-7, sitt fjärde mål i matchen. Sanningen är att Tony kunde gjort det dubbla.

Hur ser du på fortsättningen för Avesta BK?

-Fortsätter vi tävla som vi gjorde i första, tror jag att vi blir svårslagna. Det är bara att köra på, säger Tony Nyström Eriksson.

I nästa omgång, den 19 november, väntar hemmamatch mot Hedemora:2

Björbo IF-Avesta BK 3-7 (1-2, 0-4, 2-1)

Första perioden: 1-0 (8.27) Tobias Ehrling (Simon Bustad), 1-1 (14.51) Tony Nyström Eriksson, 1-2 (17.37) Tony Nyström Eriksson (Edvin Karlsson)

Andra perioden: 1-3 4/4 (4.46) Jesper Gustafsson, 1-4 (9.35) Jesper Gustafsson (Philip Andersson), 1-5 5/3 (12.37) Philip Andersson (Joel Hedin, Filip Ström), 1-6 (18.30) Tony Nyström Eriksson

Tredje perioden: 2-6 5/4 (6.30) Simon Bustad (Per Olof Westjärns, Oskar Holm), 2-7 (14.09) Tony Nyström Eriksson (Edvin Karlsson, Jesper Gustafsson), 3-7 4/5 (19.22) Johan Ingritz (Oskar Holm).

Skott: 43-40 (13-21, 11-14, 19-5)

Domare: Per Erik-Andersson

Publik: Ca 85 (Björbo ishall)

Avesta BK i Björbo ishall: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Joel Hedin, Filip Ström, Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Zacarias Ridderstam, Edvin Karlsson, Tony Nyström-Eriksson-Erik Lindgren, Niclas Hero, Isac Ihrfors, Oliver Ahlberg, Isak Rundblad-Hampus Wiklund.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10