A-lag

Storseger i seriepremiären
2021-10-01 22:31
Stekhete Tony Nyström-Eriksson visade vägen mot Älvdalen, med sitt tidiga ledningsmål. Foto: Lena Hallström.

Ett överlägset Avesta BK hade inga problem att inkassera tre poäng mot ett blekt Älvdalen HK i premiären av Hockey Trean. Slutsiffrorna i Avesta Ishall skrevs till klara 14-0 (6-0, 6-0, 2-0) där Avesta långa stunder hade lekstuga.

Poängbäst i hemmalaget blev Tony Nyström-Eriksson som noterades för 5 mål och två assists. Det var också han som inledde målskyttet redan efter dryga minuten genom att sätta 1-0.

-Vi gör en d-a bra match. Vi kör på, och de kanske inte har varit på is så länge. Jag tror att vi får betydligt tuffare borta mot dem, och vi ska inte räkna bort de då.

Hampus Mattsson, var inte långt efter i poängproduktionen, med sina 3 mål och två assists.

Redan från start visade ABK var skåpet skulle stå. Med ett fartfyllt spel spelade man ut Älvdalen. Efter att Tony Nyström-Eriksson gett hemmalaget ledningen med 1-0 efter 1.30, var det nästan kattens lek med råttan. Avesta hittade ofta spelare med fart och i anfallszon fanns det stora ytor. Anmärkningsvärt är att tre av målen i första perioden kom i spel tre mot tre inom loppet av bara en minut och fjorton sekunder.

-Det är bara under övertid, vi spelar tre mot tre så det var ovanligt. Vi fick mycket ytor, och tog vara på chanserna, säger Nyström-Eriksson om målexplosionen.

Det enda negativa var att Avesta ett par gånger tappade sina positioner, vilket gjorde att Älvdalen fick ett par frilägen, som emellertid Lucas Johansson kunde rädda.

-Det berodde på våra misstag. Alla är jättesugna gå uppåt, och de missar vi en eller två spelare bakom oss, men Lucas är bra i kassen och fixar det, menade Tony.

6-0 efter den första perioden och frågan var hur stor segern skulle bli.

Hemmalagets dominans fortsatte i andra perioden. Två tidiga mål av Hampus Mattsson fram till 8-0 betydde att Erik Knuts fick nog i kassen, och lämnade över till Oskar Eriksson. Målvaktsbytet gav ingen effekt för gästerna. Avesta kunde göra lite hur man ville mot Älvdalen som inte hade mycket att sätta emot ett överlägset hemmalag. I mitten av perioden ådrog sig Philip Andersson ett matchstraff för spearing, ändå lyckades Avesta under de fem minuterna i boxplay, göra mål genom Tony Nyström-Eriksson och Niclas Hero. Det är oklart om det väntar någon eller några matchers avstängning för Avestas #23.

Innan perioden var över hade Avesta gått fram till 12-0. Trots de stora siffrorna kändes det som Avesta gick på halvfart på vissa håll.

Tony Nyström-Eriksson säger dock att han inte höll tillbaka.

-Jag gick på max, sedan vet jag inte om alla gjorde det, men jag tycker det. Men vi har absolut mer att ge.

I den tredje perioden, var det två lag som mest längtade matchen skulle ta slut. Tony Nyström Eriksson utökade till 13-0, med sitt femte mål i matchen, och det andra i spel fyra mot fem.

-Jag hade en bra dag idag, och fick många lägen. Skönt också för Lucas att hålla nollan.

Vad är det mest positiva som ni tar mer er från matchen?

-Det är tre poäng!

Avestas överlägsenhet underströks av att man i spel fyra mot fem inte hade några problem att hålla motståndarna ifrån sig. Det såg ofta retfullt enkelt ut när Avesta tog pucken av motståndarna. Det kanske mest anmärkningsvärda i matchen var att Avesta inte lyckades göra något mål i numerärt överläge, däremot tre i fyra mot fem och alltså tre i spel tre mot tre. Backen Jesper Gustafsson blev tvåmålsskytt med att pricka in 14-0 med knappa sex minuter kvar av tillställningen, vilket också kom att bli slutresultatet.

Tillsammans med Filip Ström bildade Isak Rundblad backpar i första femman. Trots att det blev seger i premiären, var Salasonen inte helt tillfreds med spelet.

-Det var en bra första match. Men det hade varit kul med lite motstånd. Vi fick inte tillfälle att spela vårat spel. Idag är vi absolut bäst i numerärt underläge. Det är en lärorik match. Även om vi möter ett lite sämre lag måste vi spela vårat spel. Släppa pucken, hitta varandra. Vi måste hitta runt till varandra, alla fem i femman. Vi fick inte till spelet riktigt, och det är viktigt när vi möter lite bättre lag.

Vad mer tycker du inte fungerade ikväll?

-Att vi spelar runt och inte tvärs över, eller spelar bakom kassen hela tiden. Jag är nöjd med matchen, men anser att vi kan mycket bättre. Passningarna kommer inte riktigt så ofta som man hoppats på. Men det här var vår bästa match i år. Det gäller att vinna, och det gjorde vi, säger Rundblad.

Det är svårt att dra några större växlar på dagens match, då Älvdalen för dagen var alldeles för svaga. Avesta gjorde ändå sin plikt, och att få göra 14 mål satt säkert också extra skönt inför fortsättningen. Dessutom glädjande att elva av de sexton utespelarna kom med i poängprotokollet.

I och med att matchen mellan Björbo och Vansbro blev inställd, toppar ABK serien.

Nästa fredag väntar Vansbro på bortais. Får vi då sett ett nytt målkalas från ABK?

Avesta BK-Älvdalens HK 14-0 (6-0, 6-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (1.30) Tony Nyström Eriksson (Hampus Mattsson, Edvin Karlsson), 2-0 (9.57) Julian Winlöf-Palm (Edvin Karlsson, Filip Ström), 3-0 3/3 (12.31) Hampus Mattsson, 4-0 3/3 (12.41) Tony Nyström Eriksson (Hampus Mattsson), 5-0 3/3 (13.45) Philip Andersson (Niclas Hero), 6-0 (15.18) Jakob Karlsson (Philip Andersson).

Andra perioden: 7-0 (1.07) Hampus Mattsson (Niklas Hero, Tony Nyström Eriksson), 8-0 (3.57) Hampus Mattsson (Niklas Hero, Gustav Åman), 9-0 4/5 (8.58) Tony Nyström-Eriksson (Jakob Karlsson), 10-0 4/5 (Niclas Hero), 11-0 (14.59) Tony Nyström Eriksson (Christopher Gustafsson, Hampus Wiklund), 12-0 (17.18) Jesper Gustafsson (Niklas Hero, Tony Nyström-Eriksson).

Tredje perioden: 13-0 4/5 (1.42) Tony Nyström Eriksson, 14-0 (14.09) Jesper Gustafsson (Niklas Hero)

Utvisningar: ABK: 1x20, 1x5, 4x2 ÄHK: 5x2

Skott: 44-16 (19-5, 16-4, 9-7)

Domare: Kent Westergren, Hallstahammar.

Publik: ca 50 (Avesta ishall)

ABK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Filip Ström, Isak Rundblad, Viggo Meerits, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Tony Nyström-Eriksson, Niclas Hero, Hampus Mattsson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Erik Lindgren, Edvin Karlsson, Christopher Gustafsson-Julian Winlöf-Palm.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09