Hockey på riktigt
A-lag

Tvåsiffrigt i premiären
2020-10-09 22:53
Hemmalagets Jesper Gustafsson var på spelhumör, och hittade rätt bakom Jimmie Asker fram till 10-1. Foto: Lena Hallström.

Det var dags för säsongens första tävlingsmatch under fredagskvällen när Avesta BK tog emot Björbo IF i Avestahallen. Den sedan länge emotsedda seriepremiären blev en enkel seger för Avesta som enkelt avfärdade gästerna med klara 12-2.

-Vi kommer ut starkt efter varit borta två veckor, och bara fått en träningsvecka. Sedan tappar vi lite i andra, och spelar bra delvis i tredje perioden, säger ABK:s assisterande lagkapten, Jesper Gustafsson efter segern.

Björbo chockstartade när man tog ledningen med 1-0 efter dryga minuten. Men målet bekom inte ABK som replikerade tämligen omgående och innan perioden var över hade man vänt till ledning med 5-1. Hemmalaget parkerade mestadels i Björbos zon, och ofta såg det ut som man var en man mer, även om det var spel fem mot fem. Skotten 27-5 understryker att det nästan var spel mot ett mål. Jesper Gustafsson menade att man trots de stora segersiffrorna kan mycket bättre.

-Vi är inte riktigt där vi vill vara, så vi har lite att jobba på, säger han.

Den andra perioden fortsatte på samma sätt. Även om Björbo tilläts sticka upp i ett par anfall, där det främst var Simon Ehlin som märktes mest. Avesta behövde inte gå på maxfart mot ett alltför beskedligt motstånd. Hemmalaget kunde spä på sin ledning, genom mål av Niclas Hero, Jakob Karlsson och Tony Nyström Eriksson, fram till 8-1 efter två perioder.

-Björbo gör nog det bästa de kan med det lag de har. Men vi är helt klart det bättre laget idag. Och det tycker jag vi borde vara med det lag vi har på pappret, säger Jesper Gustafsson, som mer gladdes över offensiven, än att man bara släppte in två mål.

-Offensiven skulle jag säga, väger lite tyngre, säger han det som han var mest nöjd med i det spelmässiga.

Jesper Gustafsson, som inte är någon utpräglad målskytt, gjorde 10-1 i början av tredje perioden. Totalt blev det 1+2 för Trollhättesonen, som ifjol började säsongen i THC, där det inte blev så mycket speltid. Nu är han tillbaka i Avesta, där han hoppas göra en hel säsong.

-Kul att göra lite poäng, det är alltid en bonus. Det ska bli kul att hitta tillbaks till mitt spel. Vi har ett bra gäng så det ska bli kul. Jag känner mig mer förberedd denna säsong än förra, säger Avestas #4.

Vilken skulle du säga är Matchens lirare i Avesta BK?

-Oj, det finns många att välja mellan idag, Jordan är bra idag, och Jakob är alltid bra. Jag får ge den till Jordan, han gjorde fyra påsar.

I den tredje perioden fick Avesta två gånger utdelning i powerplay, vilket gladde ABK tränaren Jonas Melin. Dessutom släppte man inte in något mål i boxplay.

-Positivt vi gjorde lite mål i powerplay, och inte släppte in något i boxplay, säger Melin som är åter i ABK, efter haft tränaruppdrag i andra lag.

Avestas segersiffror stannade till slut på 12-2, siffror som kunde vart större, då man avlossade 70 (!) skott. Ändå går det inte att vara missnöjd efter storsegern, säger Jonas Melin som inte hade kunnat tro på en sådan enkel seger.

-Nej, det hade jag inte. Jag hoppades och trodde på vinst. Jag var mer fokuserad på hur vi skulle spela på för vis, än resultatet. Vi gör en jättebra match mot ett litet svagare Björbo än vad jag trodde.

Även om BIF lyckades få in två puckar bakom Lucas Johansson, som hade en svår uppgift med få skott på sig, så blev det som sagt var aldrig någon spänning i matchen.

ABK som har varit drabbade av covid-19, hoppas inom kort få tillbaka både Gustav Jensen och Hampus Mattsson (dock oklart om de haft covid-19). Jonas Melin tycker laget gjorde det bra, efter haft ett ofrivilligt träningsuppehåll på is.

-Jag och ”Lunkan” märker att vi inte är där vi vill vara. Men med tanke på förutsättningarna tycker jag grabbarna gör det jättebra. Vi är inte satta på prov i vårat försvarsspel idag. Det är där vi inte vet var vi står, och vad vi behöver träna lite mer på för att hamna rätt i positionerna i försvars spelet.

Efter besegrat Östervåla i två träningsmatcher, stod Björbo för ett sämre motstånd, som inte gav någon värdemätare på Avestas slagstyrka. Björbo som förra säsongen levde mycket på bröderna Nils och Lars Eriksson, inte minst i powerplay, hade inte förmågan att skaka Avesta. Sett till det bortalaget visade upp, så får man det tufft att ta en topp fyra plats, vilket gäller för att få spela vidare om möjligheten ta sig upp i HockeyTvåan.

-Om vi åker mycket skridsko och spelar en rak hockey, så skapar vi väldigt mycket chanser, säger Jonas Melin vad man tog med sig från premiärvinsten.

Är det någon spelare du vill lyfta fram efter den här matchen?

-Alla gör det bra. Extra kul att ”Julle” (Julian Winlöf-Palm) går in och gör det jättebra. Det är det jag tycker är roligast från den här matchen.

Nu väntar en träningsvecka innan Avesta nästa fredag, möter Ore på bortaplan.

-Vi kommer fortsätta på den banan vi la den här veckan. Mycket träning på vår spelidé, och få skridskoåkningen och passningsspelet på en ännu högre nivå, säger Jonas Melin.

Avesta BK – Björbo IF 12-2 (5-1, 3-0, 4-1)

Första perioden: 0-1 (1.18) Tobas Ehrling (Simon Ehlin), 1-1 (3.04) Jordan Caballero Lindberg (Joel Hedin, Philip Andersson), spel fem mot fyra, 2-1 (3.47) Julian Winlöf Palm (Jesper Gustafsson), 3-1 (9.11) Christopher Gustafsson (Isak Rundblad), 4-1 (13.14) Jordan Caballero Lindberg (Philip Andersson), 5-1 (14.38) Jordan Caballero Lindberg (Joel Hedin, Philip Andersson)

Andra perioden: 6-1 (7.24) Niclas Hero (Jordan Caballero Lindberg, Gustav Åman), 7-1 (12.31) Jakob Karlsson (Isac Rathgeb, Jakob Karlsson), 8-1 (14.33) Tony Nyström Eriksson (Gustav Åman, Julian Winlöf Palm)

Tredje perioden: 9-1 (3.20) Niclas Hero (Gustav Åman), 10-1 (6.35) Jesper Gustafsson (Niclas Hero, Gustav Åman), spel fem mot fyra 11-1 (8.17) Tony Nyström-Eriksson (Jesper Gustafsson, Gustav Åman) spel fem mot fyra, 12-1 (15.04) Jordan Cabellero Lindberg (Philip Andersson, Jakob Karlsson), 12-2 (15.14) Oskar Elg (Simon Ehlin).

Utvisningar: ABK: 4x2 BIF: 4x2

Skott: 70-20 (27-5, 20-8, 23-7)

Domare: Felipe Londoño

Publik: 43 (Avestahallen)