Avesta förlorade tungt mot Björbo
2020-01-03 22:53
Björbo vann rättvist toppmötet mot Avesta. FOTO: Per Lindgren

BJÖRBO. Förutsättningarna var inte de bästa för Avesta BK inför streckmatchen borta mot Björbo IF, då sju ordinarie spelare saknades av olika anledningar.

Ett tappert Avesta kämpade och slet men fick till slut ge sig. Ställningen var 2-2 i början av tredje perioden men Björbo var starkast i slutet av matchen och kunde vinna rättvist med 5-2, efter förstafemman svarat för samtliga hemmamål.

-De är jätteduktiga, konstaterar Avestatränaren Stefan Lundqvist om Björbos rutinerade kedja med Nils Eriksson, Lars Eriksson och Martin Larsson bakom backarna Martin Forslund och Oscar Enmalm.

Resultatet betyder Björbo, nu är nya serielledare dock med en match mer spelad än den jagande trion bakom, och är åtta poäng före Avesta.

I kvällens andra match vann Kvarnsveden efter straffar mot Häradsbygden. ”Bygda” halkade därmed ner till andraplatsen en pinne bakom BIF. Kvar på tredjeplats ligger Ludvika, tre poäng bakom Häradsbygden, medans BK har sju poäng upp till Häradsbygden och ytterligare en till Björbo.

Med sex matcher kvar är möjligheterna nu små att ABK ska fixa en topptvå plats.

-Men vi spelar så  så länge chansen finns, säger Lundqvist som vägrar kasta in handduken.

Avesta öppnade matchen bra och skapade några lägen framför Jimmie Asker i hemmakassen. Men det var Björbo som tog ledningen med 1-0 efter 7.46 när backen Filip Forslunds skott touchade en Avestaspelare och ställde Marcus Dahlström. Hemmalaget tog sedan över spelet och hade bud på fler mål. Bland annat hade Nils Eriksson ett vasst direktskott som Marcus Dahlström räddade. Avesta jämnade ut spelet i slutet av perioden, men hade svårt få till några högkaratiga chanser, och sätta Jimmie Asker i Björbokassen på några prov. Bästa chanserna för ”BK” hade andrafemman med Nicolas Ridderstam, Philip Andersson och Keagan Pruden.

-Jag tycker vi gör en jättebra första period. Vi har bra spelvändningar och våra forwards åker mycket skridskor. Vi gör jobbet och får fast de med längre anfall, säger Stefan Lundqvist som dock fick se Björbo ta över i andraperioden.

Avesta var hårt ansatta när Björbo steppade upp. Det var ändå ”BK” som efter knappa två minuter kunde kvittera till 1-1, när Samuel Bjurlings handledsskott satt högt upp bakom Jimmie Asker, efter Anton Wenngrens förarbete. Avestas glädje blev kortvarig när Lars Eriksson gjorde 2-1 efter Björbo flyttat pucken snabbt, och Marcus Dahlström inte hunnit med i sidledsförflyttningen. Därefter var det fram till periodens sista sex, sju minuterna Björbo som ägde spelet.

-Vi orkade inte. De får längre anfall på oss när vi inte jobbar klart situationerna. Vi ligger på rulle och gör inte klart sakerna i egen zon.

Avesta jämnade i slutet av perioden ut spelet, men avsluten var fortsatt för klena för att ge utdelning i målprotokollet.

ABK fick sedan bästa tänkbara start av tredje perioden när Niclas Hero efter 3.23 höll sig framme och kvitterade till 2-2, när Jimmie Asker lämnat retur på Philip Anderssons skott. Men för tredje gången i matchen återtog Björbo ledningen och på nytt var det förstakedjan som låg bakom målet, när Martin Larsson efter 6.00 höll sig framme och satte 3-2 bakom Marcus Dahlström. Bara 2.31 minuter senare ökade Martin Larsson på till 4-2 i spel fem mot fyra och Avesta var i ordentlig brygga.

-Vi försöker men de får ett öppet läge till 3-2 och sedan gör de nästa mål i powerplay, säger Stefan Lundqvist.

Avesta fick sedan i mitten av perioden tillfälle ta sig tillbaka in i matchen, när man fick spela fem mot fyra i fem minuter Johan Larsson åkt ut för en checking from behind. Men särskilt farligt blev det aldrig och Björbo kunde enkelt hålla ställningarna.

-Vi hade några lägen i början av powerplayspelet.

Björbo kunde sedan säkert spela av matchen och när Dahlström lämnat buren med två minuter kvar kunde Nils Eriksson skicka in 5-2 i tom kasse.

Björbos fruktade förstaformation låg som många gånger tidigare bakom segern.

-De är jätteduktiga. De gör mål på sina chanser, det gör inte vi, konstaterar Stefan Lundqvist om den stora skillnaden mellan lagen.

Nu får ABK det mycket svårt ta en av de två första platserna. Närmast väntar på tisdag den uppskjutna matchen hemma mot Kvarnsveden.

Avestas Zacarias Ridderstam menar loppet inte är kört.

-Jag tror vi kan klara det om vi vinner resten.

Avesta BK:s ungtupp gav prov på både energi och ett uppoffrande spel.

-Jag tar i så gott jag kan, säger 17-åringen ödmjukt.

Han menar man började matchen bra, men att man inte höll distansen ut.

-Vi försökte i tredje men räcker inte till. Björbo är bra och de hade mycket kontringar. Sedan är de bra i powerplay. I slutet av matchen går de på våra misstag.

För Avesta väntar alltså på tisdag hemmamatch mot Kvarnsveden. Tre poäng är förstås ett måste om den lilla mikroskopiska chansen ska finnas kvar och att säsongen inte ska ta slut redan om en månad.

-Jag tror på seger då, säger Zacarias Ridderstam.

Matchens 3 bästa spelare:

1.   Martin Larsson, LW, Björbo. Matchens store lirare som noterades för 2+2. Gjorde stundtals som han ville på isen.

2.   Oscar Enmalm, b, Björbo. Stabil pjäs i Björbos framgångsrika förstafemma.

3.   Zacarias Ridderstam, center, Avesta. Stark arbetsinsats över sextio minuter och skapade många lägen.

Text: Olov Lindgren

Björbo IF-Avesta BK 5-2 (1-0, 1-1, 3-1)

Första perioden: 1-0 (7.46) Filip Forslund (Martin Larsson, Lars Eriksson). Andra perioden: 1-1 (1.56) Samuel Bjurling (Nicklas Hero, Anton Wenngren). spel fyra mot fyra, 2-1 (3.23) Lars Eriksson (Martin Larsson, Nils Eriksson).

Tredje perioden: 2-2 (3.23) Niclas Hero (Philip Eriksson, Gustav Åhman), 3-2 (6.00) Martin Larsson (Oscar Enmalm, Lars Eriksson), 4-2 (8.31) Martin Larsson (Lars Eriksson, Nils Eriksson), spel fem mot fyra, 5-2 (19.11) Nils Eriksson, EQ ENG.

Skott: 36-40 (7-11, 12-15, 17-14)

Utv, Björbo: 2x2, 1x5, 1x20. Avesta: 3x2.

Domare: Anders Lindström. Assisterande domare: Zebastian Johansson, David Bång-Hisvåls.

Publik: 75 (Björbo Ishall).