Avesta BK
Hockey på riktigt

Avesta tappade ledningen i tredje
2022-10-14 23:01
Lucas Johansson gjorde en stark insats i kassen och höll länge kvar Avesta i matchen. Foto: Olov Lindgren

KUMLA. Avesta BK var på väg mot säsongens första poäng i bortamötet mot Kumla Hockey. Men en 3-2-ledning med mindre än tio minuter kvar av matchen förbyttes till en 3-6-förlust.

-Vi tappar enkelheten och slarvar, säger Avestas assisterande kapten Viggo Meerits en kort stund efter slutsignalen.

Avesta drog på sig många utvisningar i tredje perioden som kom att bli kostsamma i slutändan då vi fick slita hårt för att försvara oss.

Tränaren Ola Nordin var nöjd över de två första perioderna, då vi spelade jämnt mot fjolårets HockeyEttanlag.

-Vi gör två jättebra perioder. Sedan får vi en hel del utvisningar mot oss, säger Ola som tror det berodde på en viss trötthet.

I tredje perioden drog Avesta på sig fyra raka utvisningar, vilket förstås blir jobbigt att stå emot.

Tycker du utvisningarna var korrekta?

-Det har jag ingen kommentar om, säger Nordin som kom till spel utan bland annat Tony Nyström-Eriksson som var sjuk.

ABK hamnade tidigt i ett 0-1-underläge i matchen men vände till ledning med 2-1, efter mål av Julian Winlöf Palm och Jakob Karlsson. Kumla kvitterade till 2-2, innan Jakob Karlsson i andra perioden med ett solomål från egen zon gav Avesta ledningen med 2-3. De siffrorna stod sig långt in i tredje perioden innan Kumla kvitterade till 3-3 med knappa tio minuter kvar. Därefter drog vi på oss två utvisningar samtidigt. I spel fem mot tre tog hemmalaget ledningen med 4-3. Sedan orkade vi inte komma tillbaka utan hemmalaget kunde vinna med 6-3 och inkassera tredje raka segern medans ABK står kvar på noll poäng.

Viggo Meerits menade domarna inte höll måttet, men vill inte bara skylla på de för man tappade ledningen i tredje.

-De är på division 3-nivå, men vi fortsatte inte spela med fart.

Efter Kumla tagit ledningen måste Avesta kliva upp och chansa i sitt spel.

-Vi försökte gå för det efter deras 4-3-mål, men när vi blev för offensiva så släppte vi in mål i baken, säger Meerits som i sedvanlig ordning jobbade kopiöst i boxplay.

Ola Nordin, menade man ändå spelade bra i boxplay i tredje perioden, då man bara släppte in en puck i spel tre mot fem.

-Vi får ta med oss att vi gör två bra perioder, och så får vi se till att göra tre bra perioder i nästa match.

Innan Kumla fick sina mål i tredje hade Avesta lägen att göra 2-4. Först hade Jakob Karlsson ett friläge, och några minuter senare även Hampus Mattsson, men båda gångerna träffade pucken virket.

-Vi hade otur där. Men tyvärr så är det med hockey, det kunde blivit 5-2, konstaterar Nordin.

Också Viggo Meerits var besviken det blev förlust igen när man var så nära.

-Det är surt att förlora när vi har hugg på de, säger Avestas #13 som tyckte laget gjorde en klart bättre insats än i de två tidigare matcherna.

-De två första perioderna är de bästa i år De har några bra lirare men jag tycker vi står upp bra mot de, säger Viggo Meerits.

Ola Nordin menade också det var ett steg framåt jämfört med insatserna mot Hallsberg och Arboga.

-Verkligen. Det var en bra match, förutom stundtals i tredje perioden. Men vi måste hålla oss lite kalla.

-Jag tycker vi kan ta med oss farten och energin som vi hade i första och andra perioden. Och enkelheten vi spelar med. Kumla är inte så mycket bättre än oss.

Nu väntar Hallstahammar hemma på tisdag och chans till säsongens första seger.

-Jag har ingen koll på de. Men de har varit bra i tvåan några år och har ett rutinerat lag som spelar med fart, säger Viggo Meerits.

Nordin ser fram mot att möta Hallstahammar, som tog sina första poäng efter seger på fredagskvällen mot Smedjebacken med 5-1:

-Jag vet ingenting om lagen i serien, än de vi har mött. Jag vet inte alls vad vi kommer att möta. Men vi ska spela vårat spel, med vilja och kamp.

Känns det som ni kommit in i division 2-tempot?

-Idag i alla fall, då vi är med jättebra.

Kort från matchen:

Första perioden

Avesta vann matchens två första tekningar, men det var hemmlaget som tog ledningen med 1-0 redan efter 1.14 där Anton Weiler skickade in pucken från nära håll. ”BK” skakade snabbt av sig baklängesmålet, och kom till några bra lägen från Jakob Karlsson och Arwid Forsman som dock Victor Boman i hemmakassen tog hand om. Kvitteringen skulle dock komma efter 6.15 där Julian Winlöf-Palm avslutade ett långt Avestaanfall med sitt  första mål för säsongen. Knappa två minuter senare hade Avesta vänt till ledning med 1-2 efter Niclas Hero passat Jakob Karlsson som ur snäv vinkel skickade drog upp pucken i nättaket.

Kumla, som inlett säsongen med två raka segrar, hade sedan ett bra läge kvittera när Karl Thoft avslutade men Lucas Johansson kunde hålla tätt. Matchen böljade fram och tillbaka och lite snöpligt kvitterade Kumla när backen Jesper Gustafsson för ovanlighetens skull slarvat med ett uppspel, som gav Rasmus Lundwallfritt utrymme.

Avesta gjorde en bra första period, och klarade också av att döda två utvisningar i slutet av perioden.

Andra perioden:

Kumla öppnade bäst och Simon Brännvall hade en dubbelchans, men Lucas Johansson fortsatte sitt storspel.

Hemmalaget drog på sig två utvisningar i början av andra perioden, Först var det Simon Brännvall som fick åka till utvisningsbåset, och sedan lagkaptenen Hampus Rönning, men utan att Avesta kom till några farligheter. Sistnämnde satt 23 sekunder i utvisningsbåset innan Arwid Forsman åkte ut för Avesta BK. I spel fyra mot fyra tog Avesta ledningen med 2-3 knappt halvvägs in i perioden när Jakob Karlsson stod för en soloåkning från egen zon och avslutade med att göra sitt andra mål.

Matchen gick ner i tempo och Avesta såg en aning trötta ut. Kumla jagade en kvittering och både Samuel Näslund och Jacob Ericsson-Jerlström var ytterst nära hitta rätt. Kumlas Simon Brännvall var den i hemmalaget som var farligast. Med knappa två minuter av mellanakten kom han fri mot Johansson, men backen Lucas Salo hann bryta med sin långa klubba.

Tredje perioden:

ABK städade först av Jesper Gustafssons utvisning från slutet av andra på ett fint sätt, innan Jakob Karlsson på ett friläge var nära ordna ett hattrick men avslutade i ribban och över.

Avesta var satte under hård press när Kumla tryckte på för en utjämning. Men ABK slet förtjänstfullt, och vid ett tillfälle tappade Lucas Johansson klubban, men ett uppoffrande försvarsjobb gjorde vi kunde hålla stången.

Bortalaget var dock inte ofarliga i sina attacker, och Hampus Mattsson hade ett skott i stolpen innan Kumla skulle få  utdelning. Halvvägs i perioden kunde Kumla kvittera till 3-3.

Utvisningarna blev kostsamma för ABK. När både Hampus Mattsson och Edvin Karlsson åkte ut efter 11.10 kunde Kumla ta ledningen med 4-3 i spel fem mot tre genom Simon Brännvall. Hampus Mattsson hade sedan sitt andra friläge i perioden, innan Kumla avgjorde med att göra 5-3 genom Jacob Ericsson-Jerlström mot ett uppgivet ”BK”, innan Carld Odenius Lindberg fastställde slutsiffrorna till 6-3 med dryga två minuter kvar.

Kumla Hockey-Avesta BK 6-3 (2-2, 0-1, 4-0)

Första perioden: 1-0 (1.14) Anton Weiler (Hugo Bergström, David Harrysson), 1-1 (6.15) Julian Winlöf-Palm (Lucas Salo), 1-2 (8.02) Jakob Karlsson (Niclas Hero, Jesper Gustafsson), 2-2 (13.23) Rasmus Lundwall (Noah Julin).

Andra perioden: 2-3 (9.06) Jakob Karlsson, spel fyra mot fyra.

Tredje perioden: 3-3 (10.06) David Harrysson (Anton Weiler), 4-3 (12.13) Simon Brännvall (Viktor Greveback, Anton Weiler), spel fem mot tre, 5-3 (13.57) Jacob Ericsson-Jerlström (Casper Moberg, Simon Brännvall), 6-3 (17.47) Carl Odenius Lindberg (Andreas Gustafsson).

Skott: 36-20 (14-12, 12-8, 10-0)

Utv, Kumla: Simon Brännvall 2, Hampus Rönning 2, . Avesta: Hampus Mattsson 2+2, Viggo Meerits 2, Arwid Forsman 2, Jesper Gustafsson 2, Victor Lyckman 2, Filip Carlsson 2, Edvin Karlsson 2.

Domare: Zacharias Nordin. Linjemän: Tommy Rickard Andersson, Andreas Rhodin.

Publik: ca 125 (Ica Maxi Arena)

Kumla Hockey: Victor Boman (Erik Forss)-Carl Odenius Lindborg, Hampus Dahlqvist, Simon Brännvall, Casper Moberg, Jacob Ericsson-Jerlström-Rasmus Ludwall, Samuel Näslund, Anton Weiler, David Harrysson, Hugo Bergström-Elis Tholf, Hampus Rönning, Viktor Greveback, Andreas Gustafsson, liam Hjortzberg-Noah Julin, Karl Tholf, Emil Andersson.

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Jesper Gustafsson, Filip Carlsson, Jakob Karlsson, Edvin Karlsson, Hampus Mattsson-Olle Westlund, Oliver Ahlberg, Arwid Forsman, Niclas Hero, Lucas Salo-Viktor Lyckman, Filip Ström, Robin Andersson, Julian Winlöf-Palm, Viggo Meerits-Erik Lindgren.