J20

J20. Mäktig vändning ordnade Avestaseger
2021-12-11 17:46
Oliver Ahlberg jublar efter avgjort matchen mot Skutskär med att göra 6-5. Foto: Sebastian Olander.

Avestas J20-lag vann mot Skutskärs SK med 6-5 (1-2, 1-3, 3-0, 1-0) i en match som ABK vände efter legat under med 1-5. Men i lördagens möte mot mittenkollegan, var man illa ute. Med mindre än två minuter kvar av tredje, var ställningen 3-5. Då klev Oliver Ahlberg fram och gjorde 4-5, och sedan 5-5 med 49 sekunder kvar. ABK:s lagkapten blev sedan matchvinnare när han avgjorde i förlängningen, på straff fram till 6-5.

-Jag gör en bra första period. Sedan dippar vi i andra, men gör det bra i tredje, säger hemmalagets store segerorganisatör Oliver Ahlberg, efter matchen.

Den första perioden bjöd på högt tempo, och ett böljande spel. ABK gjorde 1-0 efter fyra minuter efter ett fint anfall, när Edvin Karlsson släppte pucken bakom ryggen till Oliver Ahlberg som stänkte in pucken utom chans för Jonathan Wilestedt i SSK-kassen.

-Jag såg att det var mycket yta, och snackade till mig pucken, och lyckades träffa och den gick in i gubbhörnet, säger Oliver Ahlberg.

Avesta tog sig ofta enkelt över offensiv blå, och skapade flera lägen. Halvvägs in i perioden prickade hemmalagets Felix Lilja stolpen. Skutskär skapade en del lägen framför Jesper Larsson i ABK-kassen, men Avesta såg något vassare ut. Därför kom 1-1 kvitteringen, efter tio minuter lite oväntat. Hemmalaget fortsatte rada upp chanser, Erik Lindgren brände ett friläge, Viggo Meerits, Wiggo Karlsson Englöf och Isac Ihrfors hade samtliga möjligheter ge ABK ledningen på nytt. Men det var Skutskär som fick sista ordet i perioden, efter en bjudning av en ABK spelare, kunde Johan Stenberg göra 1-2 efter 19.34. Kanske inte rättvist sett till spelet, men gör man inte mål på chanserna.....

Avesta tog tag i spelet i andra perioden, och i första bytet avlossade Wiggo Karlsson Englöf ett skott i stolpen.

Den 16-årige forwarden tillhörde inte rinkens störste spelare, men uppväger det med en intensiv spelstil, där han ofta parkerade framför motståndarmålvakten.

-Det var lite frustrerande att inte se den gå in. Jag får spara mitt första J20 mål till nästa match, säger det Fagersta AIK fostrade energiknippet, som tycker det var synd man inte under första halvan av matchen gjorde mål på sina chanser, men samtidigt var glad över få mycket istid. I och för sig naturligt då ABK kom till spel med bara tolv utespelare.

-Det var frustrerande att inte få in pucken på alla lägen. Det är skitroligt få förtroendet, och lärorikt som f-n.

Hur kom det sig att du hamnade i Avesta BK?

-Jag visste det var ett skönt gäng grabbar. Det har visat sig vara ännu bättre, och det har varit ett jättebra val.

Avesta fick sedan chansen i powerplay efter dryga minuten. Då gjorde Skutskär 1-3 efter en snabb spelvändning i numerärt underläge. Bortalaget spädde sedan på sin ledning till 1-4 efter fyra minuter i ”pp”. Skillnaden mellan lagen var att Skutskär på ett bättre sätt än Avesta förvaltade sin chanser till mål. Avestas uppförsbacke blev allt brantare, när Skutskär för andra gången i perioden gjorde mål i boxplay, fram till 1-5 genom Vincent Karlsson. Återigen släppte ”BK” till ett friläge till motståndarna med en man mer på isen. Trots den stora bortaledningen, var ABK långt ifrån utspelade.

Oliver Ahlberg säger att man sedan pratade ihop sig. Vilket skulle ge resultat, även om det satt långt inne.

-Vi gick igenom vad vi skulle göra i egen zon, och jag tycker vi löser det bra i tredje perioden, säger Oliver.

När Viggo Meerits reducerade till 2-5 i slutet av perioden, infann sig ett litet hopp om poäng. Allrahelst som Avesta spelmässigt, var minst lika bra som Skutskär.

När man trodde det skulle vara ett taggat Avesta som öppnade tredje perioden i jakt på en reducering, var det istället Skutskär som inledde bäst. ABK hade svårt att komma in på mål, och fick ta skott utifrån. Men det var ett sådant skott som betydde 3-5 när Erik Lindgren placerade pucken i nättaket, efter att Simon Dalén vaket tagit hjälp av sargen i uppspelet. Med mer än halva perioden kvar, fanns det gott om tid att ”göra match” av det hela. Avesta såg dock trötta ut, men lyckades ta fram de sista krafterna, och stå får en heroisk upphämtning.

Med dryga två minuter kvar plockades Jesper Larsson ut ur kassen, och spel sex mot fem. Då visade Oliver Ahlberg att nästan allt är möjligt i hockey, och kunde med två sina mål ta matchen till förlängning.

4-5 (18.08)

-Jag fick pucken, och såg att det var mycket folk på mål, och la bara in den, och den gick in.

5-5 (19.11)

-Jag klev in framför mål, och pucken studsade ut på klubban, och det var bara att slå in den, säger Avestas #12, om sina två mål som tog matchen till overtime.

Avesta fortsatte dominera i förlängningen och efter dryga två minuter, jobbade Isac Ihrfors till sig en straff.

-Det var inte självklart att jag skulle ta den, men Joel (Malmström) sa att jag skulle ta den, säger Oliver Ahlberg som skickligt kunde dra bort Skutskärs keeper, och avgöra matchen till 6-5.

-Jag visste vad jag skulle göra. Jag brukar göra den på träningar, när vi har sådana lägen. Så det var skönt den gick in, konstaterade Avestas stora matchvinnare, med sina fyra mål.

Vinsten betyder att Avesta fortfarande är obesegrade hemma i Avestahallen.

-Det är ett tecken vi är starka är hemma. Skitroligt att vi kan jobba upp oss igen och vinna. Det är viktigt för laget att hämta upp underläget. Vi är ett djäkla starkt lag som kan jobba tillsammans och vända på steken. D-a starkt, och Oliver kommer fram och göra fyra mål, det är stort, säger Wiggo Karlsson Englöf.

Avesta som ligger kvar på sjätte plats, bortamöter i nästa omgång, torsdagen den 15 december Hedemora.

J20. Avesta BK-Skutskärs SK 6-5 e. fl (1-2, 1-3, 3-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (4.03) Oliver Ahlberg (Edvin Karlsson), 1-1 (10.13) Melvin Yng (Johan Stenberg, Jordan Amnebrink), 1-2 (19.34) Johan Stenberg,

Andra perioden: 1-3 4/5 (3.47) Rasmus Ljunggren (Vincent Karlsson), 1-4 5/4 (4.40) Johan Stenberg (Melvin Yng, Alex Andersson), 1-5 4/5 (16.53) Vincent Karlsson (Alex Andersson), 2-5 (18.56) Viggo Meerits (Edvin Karlsson).

Tredje perioden: 3-5 (7.20) Erik Lindgren (Viggo Meerits, Simon Dalén), 4-5 (18.08) Oliver Ahlberg (Erik Millberg), 5-5 (19.11) Oliver Ahlberg (Isac Ihrfors, Hampus Wiklund).

Övertid: 6-5 (2.11) Oliver Ahlberg (str)

Skott: 35-35 (11-13, 13-12, 9-9, 2-1)

Domare: Oliwer Öst, Gävle.

Publik: Ca 30 (Avestahallen)

J20. Förlust mot Orsa2022-02-19 16:09
Nytt bemanningsschema2021-12-08 09:44
Smakstart för J20-laget2021-10-02 16:49