J18

J20. Seger efter straffar mot Surahammars IF
2020-01-18 18:07
Avesta BK:s målvakt Jesper Larsson klev fram när matchen mot Surahammar skulle avgöras på straffar. Foto: Privat
I en målrik tillställning vann Avesta BK bortamatchen mot nästjumbon  Surahammars IF med 10-9 efter straffar.
Avesta BK:s tränare Pelle Swärd hade blandade känslor efteråt och var inte helt nöjd trots segern.
-Gör man nio mål i en hockeymatch det klart man ska ta tre poäng med sig hem då.
Som siffrorna antyder var inte försvarsspelet det bästa, samtidigt som det offensiven var vass.
-Vi är starka som gör nio mål framåt, men man ska inte släppa in nio mål bakåt. Försvarsspelet var nästan obefintligt i två perioder.
-Vi vinner ändå. Vi tar med oss de här två poängen och går vidare till nästa match, säger Swärdh.

Förutom i början av matchen var det Avesta som hade ledningen. Inför tredje perioden var ställningen 5-8. Men Surahammar segade sig ikapp till 8-8 med dryga fem minuter kvar av tredje perioden.
ABK tog en timeout efter 16.02 och gick ner på två femmor. Knappa minuten senare ordnade också Joakim Nordqvist 8-9 för Avesta. Då pekade det mesta på tre poäng för "BK". Men efter Gustaf Hermansson åkt ut på två minuter och med 55 sekunder kvar av tredje perioden utjämnade hemmalaget efter plockat målvakten.

Efter en mållös overtime gick det till straffar där Keagan Pruden och Edvin Karlsson gjorde mål för Avesta, medans Victor Olsson var den ende som lyckades överlista Jesper Larsson.
-När det väl gick till straffar då kändes det tryggt med Jesper i målet. Han är grym på straffar, säger Pelle Swärdh som menade han fick en otacksam uppgift i matchen.
-Vi tänkte bara framåt idag. Vi hade inget försvarsspel, det var taskigt att lämna honom i sticket.

Målvakten Jesper Larsson, 16 år, med Örebro HF U som moderklubb fick bästa tänkbara start i sin första match i J20 med en seger på kontot.
-Det kändes helt okay, det blev ett bra slut i alla fall. Vi gjorde inte vår bästa match, men vinner i alla fall. Det är det viktigaste. Det känns riktigt skönt.
Straffspecialisten var säkerheten själv när matchen skulle avgöras.
Det var endast Victor Olsson i tredje straffrundan som lyckades hitta rätt bakom Larsson.
-Men det var inga jättesvåra straffar, säger han ödmjukt.
Han har övat mycket på just straffar vilket också gav resultat.
-Jag är rätt van med det. Jag har tränat mycket på det.
Om han får spela i morgon söndag när J18 har match mot Söderhamn/Ljusne vet han inte än, men menar det inte är några svårigheter att dubblera om så skulle bli fallet.
-Det funkar bra. Alltid kul att få spela match.

I och med vinsten klättrade ABK till femte plats. Nästa match för J20 är hemma mot Strömsbro kommande lördag, återstår att se vem som vaktar målet då.
-Det få vi se, säger Jesper Larsson.

Text: Olov Lindgren.

Surahammars IF-Avesta BK 9-10 e. str. (2-5, 3-3, 4-1, 0-0, 0-1)
Första perioden: 1-0 (5.16) Marcus Brännström, 1-1 (8.00) Keagan Pruden, 2-1 (9.56) Oliver Tibbling, 2-2 (12.04) Jesper Gustafsson, 2-3 (12.19) Isak Rundblad, 2-4 (16.12) Samuel Bjurling, 2-5 (16.32) Jesper Gustafsson. Andra perioden: 3-5 (4.58) Marcus Brännström, 3-6 (6.06) Christopher Gustafsson, 4-6 (9.17) Simon Melin, 4-7 (11.56) Samuel Bjurling, spel fem mot fyra, 5-7 (12.46) Filip Högberg, 5-8 (16.15) Keagan Pruden. Tredje perioden: 6-8 (5.45) Oliver Samuelsson, 7-8 (7.49) Alexander Larsson, spel fem mot fyra, 8-8 (14.12) Oliver Samuelsson, 8-9 (16.57) Joakim Nordqvist, 9-9 (19.05) Alexander Larsson, spel fem mot fyra.
GWS: 9-10 Edvin Karlsson.
Skott: 41-42 (7-16, 15-11, 15-9, 4-5, 0-1).
Utv, Surahammar: 4x2. Avesta: 5x2.
Domare: Adam Skantz.
Publik: Ingen uppgift (Surahallen).