U15/16
Ny U16-tränare klar!
2020-05-05 13:44
Avesta BK:s nye U16-tränare heter Jimmy Lindberg. FOTO: Per Lindgren.

Jimmy Lindberg är klar som ny huvudtränare för Avesta BK:s U16-lag.

-Det är roligt med hockey och sedan är det roligt att få ta coachrollen. En rolig utmaning, säger 40-åringen varför han nappade på att bli ABK:s U16-tränare.

Ishockey är inte något nytt för Jimmy Lindberg, som har spelat ungdomshockey i både Avesta BK och Hedemora SK. I ”vuxen” ålder har det blivit ett par säsonger i Sala HK och i mars deltog han i Eskilstuna Linden Vets Cup tillsammans med Avesta BK.

Att själv spelat hockey tycker han inte är nödvändigt, även om det inte är någon nackdel, om man vill satsa på att bli tränare.

-Det är inget måste, men helt klart en fördel. Däremot måste du vara väldigt intresserad av hockey, om du inte har spelat själv. Sedan är det alltid en fördel om du har spelat, oavsett idrott, för att förstå spelarens perspektiv.

Han har också arbetat som lärare på Hagströmska idrottsgymnasiet i Falun. Till vardags är han stationerad i Fagersta och jobbar som säljare.

-Tiden får man prioritera, som allting annat, säger han om pusslet att få dygnets 24 timmar att räcka till.

Alla som är involverade i idrott, har ett genuint intresse för sport. Även om det varierar från person till person hur stort intresset är.

-Jag är inte någon nörd. Men jag gillar sport, men jag är inte en sådan som kan all statistik om alla spelare. Sedan har jag spelat fotboll och hållit på med kampsport, aikido, som är en form av judo, säger Lindberg.

Hur ser du på U16 uppdraget och hur vill du driva verksamheten?

-Jag kommer vara tillsammans med Johan Anderstedt och (Johan) Modén. Sedan kommer jag ha en dialog med de under och över så klart. Det ska vara en filosofi som genomsyrar hela klubben. Jag vet ytterst lite om vilka spelare som jag får träna. Jag tar det som ett blankt papper.

Förra säsongen slutade U16-laget på sjätte plats i grundserien, och sjua i fortsättningsserien. Även om det så klart är roligt att vinna matcher, så vill Jimmy Lindberg också se att spelarna utvecklas.

-Det första jag tittar på är att det ska bli ett lag som kan spela. Sedan vill jag att varje spelare ska utvecklas som en individ, och rent spelmässigt. Sedan brukar det vara att lyckas man med dem, så kommer resultaten per automatik. Man kan aldrig tvinga fram ett resultat, utan det måste ske i samråd med allting. Sedan om de hamnar i J18 eller J20, eller blir NHL-spelare. De ska se till få de förutsättningarna att utvecklas till sitt bästa. Sedan att de ska växa som människor är också viktigt.

Vad gör dig till en bra tränare?

-Ha, ha. Ja det vet man inte förrän efteråt. Jag har jobbat som lärare under sju år och jag tror på det här med ömsesidig respekt.

Vad önskar du dig mest just nu?

-Att det ska ta slut med covid-19, som alla andra också tycker.