A-lag

Blekt Avesta chanslösa i Ovakohallen
2023-02-14 22:27
Avesta BK och Hampus Nordgren fick en tung inledning i bortamötet mot Smedjebackens HC. Foto: Björn Elf

Matchen saknade någon större betydelse då lagen i förra omgången säkrade kontraktet. Det som stod på spel var vilket lag som kunde ta hand om sjätteplatsen i tabellen.

Efter att hemmalaget Smedjebacken gått på knock i första perioden, stod det tidigt klart att de skulle behålla sin sjätteplats i tabellen, med en omgång kvar efter vunnit med hela 9-3 (7-0, 0-2, 2-1) i Ovakohallen. Efter första tjugo hade SHC skickat in sju puckar bakom Hampus Nordgren, som sedan fick nog och lämnade över till Casper Nilsmats till andra perioden, som därmed fick stå sin första match i A-laget.

-Vi hade en tuff start, men ryckte upp oss som lag i andra och tredje, säger Nilsmats.

15-åringen, med Hedemora SK som moderklubb, har gjort flera fina insatser på sistone i J20-laget och svarade för en solid insats där han landade på fina 90,48 i räddningsprocent efter räddat 19 av 21 skott.

-Det var roligt att få chansen att spela, säger Nilsmats.

Det dröjde drygt en period innan SHC fick hål på Nilsmats, efter Andreas Eriksson hittat rätt 3.11 in på tredje perioden.

-De hjälpte mig bra framför målet, säger Casper som tyckte han fick bra hjälp av utespelarna.

Efter överkörningen i första tjugo ryckte Avesta upp sig i andra perioden och reducerade till 7-2, genom mål av Lucas Salo och Viggo Meerits (hans första för säsongen).

Frågan är hur mycket matchen senast mot Fagersta satt kvar mentalt.

Avesta saknade en handfull rutinerade spelare vilket betydde att även Elias Malmberg, 15, fick göra sina första seriematch i A-laget, och 18-årige Felix Lilja sin andra.  I kassen gjorde Hampus Nordgren, som för övrigt blev uppvaktad i fredags efter gjort över 100 matcher i ABK, sin sjätte match från start. Men någon rolig kväll blev det inte för Salasonen som släppte in sju mål på 22 skott i första perioden och sedan tackade för sig.

I början av tredje ökade Smedjebacken på till 8-2 innan Filip Carlsson reducerade till 8-3. I slutminuterna kunde Johan Eriksson med sitt andra mål i matchen fastställa slutresultatet till 9-3.

Även om insatsen mot Smedjebacken inte var någon höjdare, kan Avesta se tillbaka på en fin säsong där man sent fick en friplats, och att målet var att undvika sista platsen och undvika ett negativt kval. Den uppgiften löstes som bekant redan i förra omgången. Förutom mot toppduon IFK Arboga och Fagersta AIK har vi tagit poäng av samtliga lag i serien.

Avesta BK avslutar säsongen med hemmamatch på fredag kl 19.00 mot tabellåttan Guldsmedshytte SK

Text: Olov Lindgren

Smedjebackens HC-Avesta BK 9-3 (7-0, 0-2, 2-1)

Första perioden: 1-0 (3.14) Kalle Andersson (Ville Melin, Stefan Emmesjö), 2-0 (6.23) Johan Eriksson (Carl Olsson), 3-0 (8.08) Jesper Nordqvist (Gabriel Sundström, Carl Olsson), 4-0 (12.28) Henrik Igel (Emil Karlsson, Kalle Andersson), 5-0 (17.34) 5/4 Gabriel Sundström (Filip Falk), 6-0 (17.58) Adrian Ericson (Luka Kosmac), 7-0 (18.33) Henrik Igel (Ville Melin, Gabriel Sundström).

Andra perioden: 7-1 (12.30) Lucas Salo, 7-2 (13.39) Viggo Meerits.

Tredje perioden: 8-2 (3.11) Andreas Eriksson, 8-3 (7.31) Filip Carlsson (Villiam Lederud), 9-3 5/4 (18.24) Johan Eriksson (Henrik Igel, Ville Melin).

Skott: 43-30 (22-8, 9-12, 12-10)

Utv, Smedjebacken: Jesper Nordqvist 2, Andreas Eriksson 2, Avesta: Zacarias Ridderstam 2, Samuel Bjurling 2, Arwid Forsman 2.

Domare: Adam Vikergård. Linjemän: Rickard Tommy Andersson, Pontus Andersson.

Publik: 179 (Ovakohallen).