A-lag

Avesta BK utan chans mot IFK Arboga
2022-10-11 22:53
Avestas Lucas Salo stod för en godkänd match mot IFK Arboga, även om han själv var missnöjd. Foto: Per Lindgren.

Premiärförlusten mot Hallsberg 0-3 var ingen tillfällighet. I säsongens andra match kom den andra förlusten för Avesta BK, som föll med hela 1-8 mot IFK Arboga i Avestahallen.

-Det är ett bra lag vi möter, med mycket rutin. Vi räcker inte till idag, säger hemmalagets Lucas Salo, mot det för kvällen övermäktiga motståndet.

Västmanlandslaget är tippade att vinna serien – och i mötet mot ABK visade man tydligt att man kommer bli att räkna med. Efter två matcher toppar Arboga tabellen medans Avesta är sist  med noll poäng, och den inte så smickrande målskillnaden 1-11.

Avesta öppnade matchen på ett bra sätt, med hög fart, men trots hemmaledning 1-0 efter fem minuter genom Niclas Hero, så var det Arboga som kunde kunde gå in i första periodpausen med ledning 1-4. Ett påkopplat hemmalag tog alltså ledningen efter dryga fem minuter, med 1-0 efter utnyttjat Arboga slarv. Niclas Hero gjorde inget misstag när han rakt framför Hampus Andersson tryckte in pucken efter förarbete från Julian Winlöf-Palm.

ABK-tränaren Henrik Lantz var med all rätt nöjd över matchstarten.

-Jag tycker att vi börjar matchen jättebra första sex, sju minuterna. Då gjorde grabbarna det riktigt bra. Sedan får vi ett baklängesmål, och då dör vi. Arboga är ett lag som väntas vinna serien, och det är klasskillnad. De har ett ruggigt fint passningsspel, och rör sig för varandra, och vet vad de ska göra när de får pucken, berömmer han motståndet.

Bortalaget kunde tämligen omgående kvittera till 1-1, när Tony Nyström Eriksson satt på utvisning bänken. Arboga fick efter målet upp passningstempot, och tryckte långa stunder tillbaka ABK, som bara fick till några ströanfall.

-De har ett bra powerplay, och skjuter också mycket, säger Lucas Salo, som ändå tyckte man började lovande.

-Vi startar d-a bra, första sex, sju minuter. Sedan gick vi ut med att vinna sista perioden. Vi lyckades inte, men höll ner siffrorna i alla fall.

-Jag är inte riktigt nöjd med min säsong. Jag vill producera framåt, som jag gjort i junioråren och vill föra över det i seniorhockeyn. Jag är absolut inte nöjd med min insats, det kan bli mycket bättre på alla håll, säger Salo självkritiskt.

Inte ens Lucas Johansson kunde stå emot bortalagets offensiv, som innan perioden var över, hade ryckt fram till 1-4, och mer eller mindre avgjort matchen.

Sebastian Varjomaa, tränare i Arboga, hade väntat sig att ABK skulle bjudit upp på ett bättre sätt, frånsett matchinledningen.

-Jag trodde att vi skulle möta på ett tuffare motstånd faktiskt. I första tycker jag vi spelar dåligt fast vi får utdelning, 4-1. Avesta startar i ett bra tempo, och vi är väldigt avvaktande. Det ser ut som vi inte vill vara här och riktigt arbeta. När vi sedan i andra perioden är ödmjuka fungerar också försvarsspelet. Den perioden är okej. Idag är det lite öppnare spel än mot Hallstahammar som spelade tightare och fick ner tempot på oss. Idag fick vi också lite mer utdelning, det är det som är skillnaden, säger Arbogatränaren, som hoppas man också i fortsättningen kommer vara ödmjuka.

-Då tror jag vi kan såra de flesta lagen.

Hur tror du att Avesta kommer klara sig i serien?

-Svårt att säga efter bara en match Jag såg de på video mot Hallsberg, och då tyckte jag de gjorde det bra.

Arboga vann mellanperioden med 0-3, mot ett Avesta som inte hade förmågan att krypa närmare. Bara fyra skott på mål, säger sitt klara språk att BK inte lyckades med sitt anfallspel, samtidigt som man hade svårt få stopp på Arbogas offensiv.

-Vi sa i periodpausen att vi skulle försöka hitta tillbaka till det spel vi hade i början av matchen. Men de gör ett tidigt mål, och då dör vi. Vi hade några bra byten i andra perren. Äh, det är något vi får prata om på torsdag, säger Henrik Lantz.

Med sex, sju minuter kvar av perioden, gjorde vi ett målvaktsbyte, och Hampus Nordgren fick chansen.

-Lucas fick stå helt själv mot Arboga. Vi tyckte lite synd om honom, och vi bytte in Hampus. Han gjorde det bra som vanligt, förklarar ABK-bossen målvaktsbytet.

När Arboga tappade lite av sitt fokus i tredje perioden, fick Avesta några hyfsade målchanser, genom Niclas Hero, Filip Ström och Hampus Mattsson som träffade stolpen. Periodens enda mål gjordes av Linus Ageborg, som var en viktigt del i bortalagets vassa första femma.

-Vi sa tänk 0-0, och gå ut och vinn sista perioden. Det lyckades vi inte med, men grabbarna får ta med sig delar av perioden till nästa match. Det blir lite avslaget när det står 7-1 inför sista.

Idag är Arboga för stora för oss. Vi blickar fram till nästa match, och vi vet att varje match kommer bli tuff. Vi får jobba utifrån det, säger Lantz.

Lucas Salo tror inte att det blir några svårigheter att lämna förlusten bakom sig.

-Nej det tror jag inte. Det är sådant som händer i hockey.

I nästa omgång, på fredag, väntar bortamatch mot Kumla. Närkelaget som samtidigt bortaslog Hallstahammar med 1-4. Då går vi mot första segern!

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-IFK Arboga 1-8 (1-4, 0-3, 0-1)

Första perioden: 1-0 (5.13) Niclas Hero (Julian Winlöf-Palm), 1-1 5/4 (8.18) Emil Johansson (Anton Wickman, David Berg), 1-2 (11.16) Linus Ageborg (Oscar Onsmar, Philippe Caron), 1-3 (13.15) Anton Ekström (Charlie Hellström, Linus Ageborg), 1-4 (16.33) Emil Johansson (Linus Nilsson, Richard Sundlöv)

Andra perioden: 1-5 (0.45) Anton Ekström (Linus Ageborg, David Berg), 1-6 (6.14) Philippe Caron (Erik Lindberg), 1-7 4/5 (12.35) Charlie Hellström (Linus Ageborg, Oscar Anderberg)

Tredje perioden: 1-8 (3.26) Linus Ageborg (David Berg, Eddie Gustavsson)

Skott: 18-47 (6-22,4-15, 8-10)

Utv: ABK: 3x2 Arboga: 3x2

Domare: Zacharias Nordin, Västerås.

Publik: 176 ( Avestahallen).

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Jesper Gustafsson, Filip Carlsson, Jordan Caballero-Lindberg, Jakob Karlsson, Hampus Mattsson-Oliver Ahlberg, Samuel Bjurling, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Lucas Salo-Viktor Lyckman, Filip Ström, Julian Winlöf-Palm, Niclas Hero, Arwid Forsman-Simon Dalén, Olle Westlund, Erik Lindgren, Viggo Meerits.