A-lag

Viktig Avestavinst mot Gävle GIK
2022-03-06 20:27
Gustav Åman stod för en stabil insats i söndagens match mot Gävle GIK. Foto: Sebastian Olander.

AVESTA. Det blev seger, 4-2 mot Gävle GIK, och fortsatt serieledning för Avesta BK i förkvalet till kvalserien. Men ett avancemang till kvalserien får vänta, i och med att Ockelbo samtidigt besegrade Häradsbygden med 6-5.

-Matchen idag var ett steg framåt om vi jämför med de andra kvalmatcherna. Frånsett första perioden, som vi kan glömma. Andra och tredje tycker jag vi genomför bra. Två bra perioder och vi avslutar bra, säger hemmalagets Gustav Åman efter vinsten.

Avesta BK hade alltså chansen redan ikväll ordna en biljett till Kvalserien till HockeyTvåan. Förutsättningarna var att det krävdes seger mot Gävle, samtidigt som Häradsbygden skulle vinna mot Ockelbo. Avesta gjorde sitt, men när Häradsbygden förlorade med 6-5 mot Ockelbo, så är det inget klart om hur serien kommer att sluta. Avesta har dock skaffat sig ett bra utgångsläge, och tar man en poäng i nästa match, så är det klart.

Avesta stod inte för någon topprestation, men gjorde vad som krävdes för att ta hem segern mot Gävle. Avesta var hela tiden det lag som målmässigt var i ledning, men Gävle var inte ofarliga, även om resultatet var rättvist.

-Vi känns mer strukturerade, och har ett bättre spel, och mer stabilitet, säger Gustav Åman vad som han tyckte skilde lagen åt.

Hemmalagets start på matchen var darrig, även om Jordan Caballero-Lindberg gjorde 1-0 efter drygt en minut, efter gått runt köksvägen. Gävle kvitterade kort därefter när Johan Börjesson fick iväg ett skott som Lucas Johansson släppte in trots fri sikt. Efter bortasegern mot Gävle i fredags, såg ABK nästan ut att i förskott ta ut segern. Laget uppträdde spänt, medans Gävle gick ut med inställningen att man inte hade något att förlora. Bortalaget var efter sex minuter ett stolpskott från (Klas Bergander) att ta ledningen.

Elva minuter in i perioden, fick Avesta spela fem mot fyra. Första femman spelade då nästan nonstop, men utan att lyckas göra mål. Efter utvisningen skaffade sig ABK ett allt större grepp om spelet. Närmast mål var när hemmalaget skapade ett bra anfall, som avslutades genom Niclas Hero som spelade fram Jordan Caballero-Lindberg, men kanske blev det en passning för mycket.

Ett stort avbräck för Avesta, var när Philip Andersson i slutet av perioden tvingats bryta matchen, efter fått en smäll på knät. Dessutom fick Jordan Cabellero Lindberg ett matchstraff, tillsammans med Gävles Linus Bergander. Det betydde att Viggo Meerits fick ta plats i BK:s första kedja tillsammans med Jakob Karlsson och Hampus Mattsson.

-Vi gör det bra, och krigar bra. Tråkigt med ”Fille” men Viggo kliver in och gör det riktigt bra, säger Gustav Åman.

Fyra matcher på sju dagar, kan vara förklaringen att Avesta inte kom upp i sin sedvanliga skridskostarka hockey. Avestas #14 tycker ändå att han klarar av att hantera det tuffa spelschemat på ett bra sätt.

-Det känns, men jag tycker ändå att man återhämtar sig ganska bra.

På Caballero Lindbergs plats i andra femman, flyttades Martin Hällströmer in, tillsammans med Tony Nyström Eriksson i kedjan.

-Det är bara att köra på, och ta byte för byte, och göra det bästa av situationen. Det var ingen bra första period. Det var nästan lite serielunk. Det var lite spänt. Sedan blir det bättre, och det vart i alla fall tre poäng, det var det viktiga, säger Hällströmer som gjorde sin fjärde mach, sedan han förra månaden värvades till Avesta.

-Det blir bättre och bättre, säger 30-åringen som tycker han tar steg för steg, efter sin långa bortavaro från hockeyn.

Hur skulle du säga Gävle är för typ av lag att möta?

-Lite mer spelförande lag. De vill hålla i pucken och hitta passningar, mot Ockelbo som bara går.

Avesta var det lag som öppnade andra perioden bäst, utan att för den skulle skapa överdrivet många klara målchanser. Rättvist, sett till spelet, var det Avesta som kunde ta ledningen på nytt, 2-1, när måltjuven Tony Nyström Eriksson placerad framför Felix Englund styrde in Joel Hedins skott från blå, efter dryga sex minuter. Ett powerplay för Gävle halvvägs in i perioden, kunde Avesta ta udden av på ett bra sätt. Faktum var att Avesta då var närmast ett mål. Med spel fem mot fem, hade sedan Gävle ett visst tryck, med Isak Sund i centrum. Bortalaget gav Avesta tufft motstånd, men vi kunde gå till pausvilan, med en tvåmålsledning, efter det att Tony Nyström med sitt andra mål i matchen, utökade ledningen till 3-1, efter han tagit vara på Jakob Karlssons skott, som målvakten i GIK:s släppt en retur på.

Gävle krympte Avestaledningen, när Manne Mattisson fick ett fritt skottläge, och satte pucken otagbart fram till reducering 3-2 efter dryga två minuter i tredje perioden. Målet kom efter Avesta kom lite otakt i egen zon, efter Emil Millberg tappat sin klubba. När sedan GGIK fick powerplay, trodde man ABK skulle ställas på prov. Men då fick Jakob Karlsson ett friläge från mittzon, men Felix Englunds målvaktsklubba var ivägen när Karlsson skulle lägga in pucken. Avestas #20 skulle dock få sin revansch kort därefter när han skaffade BK lite lugn med sitt 4-2 mål efter nio minuter, när han gått runt kassen och fått in pucken via en Gävlespelare. Lucas Johansson (mycket bra igen) hade en del att göra, mot ett Gävle som inte var ofarliga Med två och en halv minut kvar av perioden, åkte Gustav Åman på en utvisning, och GGIK med utplockad målvakt, fick chansen. Men då var det Avesta som fick flera lägen att sätta pucken i tom kasse utan att lyckas.

-Han lyfte bara klubban. Det var en billig utvisning, men grabbarna gör det bra i boxen, och jag kände mig ganska trygg, säger Gustav Åman.

Kvalserien fortsätter på onsdag när Avesta har ny hemmamatch, när Ockelbo kommer på besök.

-Det är bara att ladda om och ge hundra procent, det kommer nog bli bra tror jag, avslutar Martin Hällströmer, inför revanschmötet mot gästrikelaget.

Avesta BK-Gävle GIK 4-2 (1-1, 2-0, 1-1)

Första perioden: 0-1 (1.06) Jordan Canballero-Lindberg, 1-1 (2.54) Johan Börjesson (Victor Barrögård)

Andra perioden: 2-1 (6.38) Tony Nyström-Eriksson (Joel Hedin, Martin Hällströmer), 3-1 4/4 (19.38) Tony Nyström-Eriksson (Jakob Karlsson, Gustav Åman)

Tredje perioden: 3-2 (2.21) Manne Mattisson (Atle Lunaas-Isberg), 4-2 (9.02) Jakob Karlsson.

Utv: ABK: 1x20, 1x5, 4x2 GGIK: 1x20, 1x5, 2x2.

Skott: 41-36 (13-13,8-6, 14-15)

Domare: Andreas Eldebäck

Publik: Ca 160 (Avestavallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Joel Hedin, Filip Ström, Jordan Caballero-Lindberg, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Emil Millberg, Edvin Karlsson, Martin Hällströmer-Isac Ihrfors, Isak Rundblad, Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Viggo Meerits.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09