A-lag

Seger trots svagt spel mot Kvarnsveden
2021-10-29 22:30
Tvåvägs backen Jesper Gustafsson fick mycket istid och gjorde en gedigen match. Foto: Per Lindgren.

AVESTA. Det blev seger med 5-0 (2-0, 0-0, 3-0) för Avesta BK i hemmamötet mot bottenlaget Kvarnsvedens GoIF. Utan att imponera kunde ”BK” inkassera säsongens fjärde trepoängare. Samtidigt vann också Häradsbygden och Ludvika sina matcher, vilket betyder Avesta BK ligger kvar på tredjeplatsen. Lagkaptenen Jesper Gustafsson var i princip inte nöjd med någonting, förutom att man fick med sig tre poäng.

-Vi kommer ut dåligt. Dålig första period, dålig andra period. Okej tredje, men långt ifrån godkänt idag. Men vi vann och det var skönt att plocka tre poäng i alla fall, säger ABK:s backgigant.

ABK kom till spel utan Jakob Karlsson och Joel Hedin. Tillbaka i laget var däremot Cristopher Gustafsson.

Ett trögstartat hemmalag hade ett spelövertag i den första perioden, men i chansväg saknades de heta målchanserna första tio minuterna. Halvvägs in i perioden fick Avestas sitt första numerära överläge, och skapade ett tryck, men Markus Gråbo i bortamålet gjorde ett par bra räddningar. Jesper Gustafsson var allt annat än nöjd med lagets start av matchen. Med all rätt.

-Det var lam inställning. Underskattning skulle jag tro på. Vi går inte ut och gör jobbet och faller in i deras spel, istället för att spela vårt spel.

Med dryga fem minuter kvar av första akten kom 1-0 när Hampus Mattsson gav sig själv en försenad födelsedagspresent (21 år igår) när han satte pucken bakom Gråbo. Målet såg ut att släppa eventuella nervknutar för knappa två minuter senare dubblerade backen Hampus Wiklund på hemmaledningen till 2-0 med ett ”höstlöv” från blå som letade sig in bakom en skymd Kvarnsveden keeper. Några fler nål blev det inte i en sömnig första period, där den rätta intensiteten saknades.

Hemmalaget hade även svårt få spelet att flyta i mellanrundan, då det var mycket felpassningar och lågt tempo. Samtidigt spelade Kvarnsveden efter resurserna och tätade till framför egen kasse och lät Avesta skjuta från dåliga vinklar.

-Tam andra period. De kanske har mer att säga till om, men det är inte mycket som sker, konstaterade Jesper Gustafsson, krasst.

Även om vi dominerade spelet hade gästerna en del farligheter framåt. Gabriel Åström-Dahlqvist hade en puck i nät, men som dömdes bort efter offside i målgården, och Elliot Ekholm avslutade med ett skott i stolpen.

Avesta hade svårt få till några hundraprocentiga målchanser i mellanakten. Hampus Wiklund hade bland annat ett halvfarligt avslut och Erik Lindgren en styrning utanför.

Senast mot Ludvika gick Avesta in i tredje perioden, med en två mål ledning som man tappade efter 60 minuter. ABK-målvakten Lucas Johansson säger att man inte snackade något om det, när man gick ut till sista tjugo.

-Vi sa inför tredje att vi skulle spela som via ska. Spela enkelt och låta pucken göra sitt.

Även inledningen av tredje perioden såg trög ut från Avestas sida. Perioden präglades av mycket utvisningar, även om spelet inte var fult på något sätt.

-Det var några tama utvisningar. Någon solklar och någon som domaren kunde ha skippat, menade Jesper Gustafsson.

Kvarnsveden fick matchen dit man ville, och kunde enkelt fånga in ABK:s attacker. Det blev en hel del soloåkningar som sällan blev farliga. Det blev ändå till sist en viss tempohöjning från Avesta, och efter sju minuter när Gustav Edhner åkte ut för holding, ökade Hampus Mattsson på till 3-0 fint framspelad av Gustav Åman och Niclas Hero. Dryga minuten senare kom också 4-0 när Viggo Meerits vispade in pucken vid bortre stolpen när Gråbo var ur position. De två målen tog luften ur Kvarnsveden.

-Vi lyfter spelet och börjar passa varandra snabbare. Det går lite fortare och vi hjälper varandra hela tiden. Då gör vi mål också. Jag tror alla fem målen kommer efter vi passar varandra, istället för att göra allting själv. Det får vi ta lärdom av, menade BK:s #4.

Tony Nyström-Eriksson fastställde slutresultatet till 5-0 med knappa fem minuter kvar av tredje perioden. Tonys som därmed gjort mål i Avestas samtliga fem matcher, och nio mål totalt. Starka papper minnsan, och det är bara hoppas målformen håller i sig.

Lucas Johansson fick i tredje perioden visade sitt kunnande, när han avstyrde några närapå frilägen.

-Det var ganska lugnt. Inte så uppstressat, och skotten kändes kontrollerade från hållen de kom, säger.

Varför tror du att ni inte fick till ett bättre spel än vad ni visade idag?

-Jag tror det är mycket mentalt idag att vi inte kom upp i samma nivå som senast mot Ludvika. Vi studsar upp i tredje och gör tre mål i alla fall.

Sammantaget gjorde BK inte mer än man behövde. Även om det dröjde långt in i tredje perioden innan man skakade av sig Kvarnsveden, så var segern aldrig hotad. En seger är alltid en seger, men Lucas Johansson sågade lagets insats.

-Lagmässigt kanske det är en tvåa, eller en och en halv, på en skala ett till fem.

I nästa match mot obesegrade Häradsbygden behövs att laget lyfter sig för att det ska bli några poäng. Eventuella Häradsbygden ”spioner” på plats i Avestahallen, lär inte fått någon skrämselhicka vad ABK visade upp ikväll.

-Jag tror det blir riktigt tufft. De ser bra ut. Jag tror det blir en rolig match i alla fall, säger Lucas Johansson, när han blickar framåt.

Innan den matchen, väntar träningar, på söndag, måndag, tisdag och torsdag.

-Jag tycker vi måste finslipa på vårt engagemang och tävling, och verkligen göra jobbet. Det är det vi saknar idag, tycker jag.

Lagkapten Jesper Gustafsson är medveten om vad som gäller, för att man ska vinna mot serieledarna nästa fredag.

-Vi får ha en bra träningsvecka och tagga till rejält. Vi behöver upp många nivåer om vi ska ha en chans mot Häradsbygden. Det spelet vi visade idag räcker definitivt inte till, och vi lär upp många nivåer. De nivåerna besitter vi. Bara vi vill.

Avesta BK-Kvarnsvedens GoIF IK 5-0 (2-0, 0-0, 3-0)

Första perioden: 1-0 (14.10) Hampus Mattson (Niklas Hero, Tony Nyström-Eriksson, 2-0 (15.59) Hampus Wiklund (Oliver Ahlberg).

Tredje perioden: 3-0 (8.17) Hampus Mattsson (Gustav Åman, Niklas Hero) spel fem mot fyra, 4-0 (9.34) Viggo Meerits (Edvin Karlsson, Jesper Gustafsson), 5-0 (15.26) Tony Nyström-Eriksson (Filip Ström, Philip Andersson).

Utv, ABK: Hampus Mattsson 2+2, Tony Nyström-Eriksson, Zacarias Ridderstam, Niclas Hero, Jesper Gustafsson. Häradsbygden: Egon Waldensten 2+2+2, Gustav Edhner 2+2, Johan Dahlqvist 2+2, Zimon Nyman.

Skott: 55-26 (22-6, 17-12, 16-8)

Domare: Björn Kjellberg, Falun.

Publik: Ca 75 (Avestahallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Hampus Mattsson-Filip Ström, Isak Rundblad, Viggo Meerits, Niclas Hero, Philip Andersson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Isac Ihrfors-Cristopher Gustafsson, Zacarias Ridderstam.