A-lag

Avesta tappade segern i tredje perioden
2021-10-22 23:54
Avesta vann skotten mot Ludvika, men förlorade matchen med 5-3. På bilden Philip Andersson med ett avslut mot Viktor Henriksson i Ludvikamålet. Foto: Per Lindgren.

Avesta BK hade ledningen med 0-3 i bortamötet mot Ludvika HF Lightning efter drygt halva matchen. Trots det det kunde hemmalaget vända till 5-3, och därmed åsamka ABK första förlusten i serien.

-Vi talade om det igår. Vi har inte tävlat på träningarna, och vi visste att Ludvika är ett lag som tävlar. Jag tyckte vi inte riktigt köpte in på det idag, och tävlar. De har inget större spel, men de tävlar och kör, och spelar lite halvgrisigt. Jag tycker det är det vi förlorar på idag, säger ABK-tränaren Jan Hammar efter förlusten.

Trots det inte blev några poäng, så visade Avesta under de två första perioderna, att laget har kvaliteter, som gör att man kommer utmana om att ta en av de två främsta platserna. Spelet man visade upp, var utan tvekan det klart bästa denna säsong, och bådar gott. Därför kändes det onödigt att man slarvade bort segern, även om Ludvika visade upp ett bra spel, andra halvan av matchen.

-Jag tycker vi dominerar stora delar av spelet fram till 3-3. Sedan tappar vi huvudet, och bara kör. Vi är lite bekväma och då blir det så här. De är lite hetare , säger Hammar i sin analys.

Elias Ströberg, tränare i Ludvika, var så klart glad efter tre poäng för sitt Ludvika, i en match där man behövde vinna efter poängtappet senast mot Björbo.

-Det var en svängig hockeymatch. Båda lagen vill mycket, kanske för mycket. Vi tar många utvisningar i de två första perioderna, som gör att vi sätter oss i en svår sits, och ger matchen till Avesta.

I den första perioden var Avesta det bättre laget, och kunde gå till ledning med 0-2. Matchen inleddes med böljande spel, och chanser skapades från båda lagen.

Viggo Meerits fick efter några minuter ett Ludvikaknä i svanskotan, och hade ordentligt ont. Han kom sedan lyckligtvis tillbaka till andra perioden.

ABK visade upp det bättre spelet, och Tony-Nyström Eriksson kunde ge Avesta ledningen med 0-1 efter elva minuter i spel fyra mot fyra. TNE utnyttjade slarv från en Ludvika spelare , och kunde fri från mittzonen dra bort Ludvika målvakten Viktor Henriksson och placera pucken i det halvöppna hållet. Med fem minuter kvar fick Avesta chansen i spel fem mot tre i två minuter. Hemmalagets Jesper Persson täckte skott. Gustav Åman hade den bästa chansen, men pucken hoppade över klubban, när han skulle raka in pucken i det öppna målet. Avesta skulle ändå utöka ledningen, till 0-2, efter 17.20, när Philip Andersson visade att det alltid lönar att skjuta, när hans avslut smet in vid första stolpen, hos Ludvikakeepern.

Avesta visade upp säsongens bästa spel, med bra spel både offensivt och defensivt. Ludvika skapade ett par bra chanser i perioden, men målvakten Lucas Johansson fick då visa vilken kvalitet han besitter.

I den andra perioden fortsatte Avesta var det något bättre laget även om Ludvika höjde sig från den första perioden. Hemmalaget startade perioden bäst, och skapade ett visst tryck mot Lucas Johansson. Men det var Avesta som gjorde nästa mål, 0-3 efter fyra minuter, när Hampus Mattsson hittade rätt efter ett vackert anfall. Hans sjunde mål för säsongen.

-Jag fick pucken av Tony (Nyström-Eriksson), och fick ett friläge. Jag pillade in den mellan benen. Jag vet inte hur det gick till, det gick så fort.

Ludvika fortsatte sig att dra på utvisningar, men Avesta förmådde inte utnyttja sina numerära överlägen.

-Man tar lite för gott om tid på sig, och då blir det så, säger Janne Hammar om lagets ineffektivitet.

Gustav Åman hade ett gyllene läge att spä på ledningen, men missade det öppna målet för andra gången i matchen. Istället kunde hemmalaget ta vara på ett "pp", genom Emil Ströberg som reducerade till 1-3 med ett tungt slagskott från blå, efter sexton minuter.

Tredje perioden gör Avesta bäst att försöka glömma, då man till synes onödigt tappade den till synes givna segern, och Ludvika kunde vända till 5-3.

Alexander Östberg reducerade tidigt till 2-3, när pucken studsade rätt för hemmalaget. Det var den start Ludvika önskade, samtidigt som Avesta hade velat slippa.

-Vi samlar ihop oss inför tredje, och kommer ut och vänder på matchen. Vi har ett bra boxplay, och alla sliter som ett djur. Vi sa inför tredje att vi skulle gå in för att få ett tidigt mål, och få positiv energi. Vi lyckades med det, och perioden blir precis som vi vill ha det. ABK blir frustrerade när matchen rinner ur händerna, säger Elias Ströberg.

Jan Hammar tycker ändå att känslan var bra i perioden, även om Ludvika kvitterade.

-Det blir ett olyckligt byte, och vi släpper in det målet. Jag tycker ändå vi kom ut bra, och det kändes också lugnt när de gör 3-3.

ABK lyfte upp spelet efter 2-3 reduceringen, och hade hyfsad kontroll på spelet. Zacarias Ridderstam hade också ett avslut i målställningen. Därför kom det ologiskt när Ludvika kunde kvittera till 3-3 dryga åtta in i perioden. Hemmalaget visade mest vilja och fick också utdelning, när Lucas Johansson som storspelet, plötsligt blev mänsklig.

Efter det att Ludvika vänt till 5-3, lyckades sedan aldrig Avesta ta sig in i matchen igen, och Ludvika kunde tämligen enkelt bevaka sin ledning, trots "BK" fick ett powerplay, med sex minuter kvar.

-Vi tappade koncepten helt, och vi kunde säkert gjort något annorlunda, säger Janne Hammar, om lagets svaga tredje period.

Hampus Mattsson hade svårt att fatta efter matchen, hur matchen gick ur händerna i tredje perioden, samtidigt som han sportsligt ville berömma ett bra Ludvika.

-Vi tappar matchen i tredje, när vi slutar tävla. De är extremt starka i tredje perioden, och har studsarna med sig. De är bättre än oss helt enkelt. Det är mycket som är bra i de två första perioderna. Jag vet inte vad som händer i tredje, de ville mer helt enkelt.

Med dryga två minuter kvar, fick Avesta tekning i offensiv zon. Vad de flesta då trodde var att man skulle plocka Lucas Johansson och satsa på en extra utespelare.

-Jag kände inte att vi hade skapat något i fem mot fyra strax före. Det kändes som vi inte var på hugget, och det kändes onödigt att få ett till mål i baken, säger Jan Hammar och fortsätter:

-Jag tror det här var lite av en näsbränna för killarna, och att de förstår vad vi egentligen behöver.

Elias Ströberg ville efter matchen passa på skicka en liten känga till Avesta, där vissa före säsongen hade glömt bort tippa Lightnings som ett lag att räkna med.

-Vi visar att vi inte är mittengäng, som vissa i Avesta kanske trodde inför matchen! Det är toppar och dalar, och matchen håller kanske inte division 2-klass hela tiden. Tempot är helt okej, och det är skönt visa vi har moral, säger Ludvikabossen.

Jan Hammar tyckte det fanns några som höjde sig över mängden i Avesta, samtidigt som det finns fler som kan bättre.

-Jag tycker (Viktor) Eliasson och Edvin Karlsson gör det bra. De gör vad man kan förvänta sig av, sedan finns det det fler man kan få ut mer av.

I och med förlusten passerades Avesta av Ludvika, och ”BK” ligger nu på tredje platsen, två poäng bakom Ludvika.

I nästa match, fredagen den 29 oktober, väntar hemmamatch mot Kvarnsveden. En match Hampus Mattsson hoppas och tror, att man ska ta tre poäng i.

-Då är det full fart. Jag hoppas alla är laddade för tre poäng på hemmaborgen, och att det här inte sker igen.

Ludvika HF Lightning-Avesta BK 5-3 (0-2, 1-1, 4-0)

Första perioden: 0-1 4/4 (11.30) Tony Nyström-Eriksson, 0-2 (17.20) Philip Andersson (Filip Ström, Joel Hedin).

Andra perioden: 0-3 (4.11) Hampus Matsson (Edvin Karlsson), 1-3 5/4(16.20) Emil Ströberg (Jesper Persson, Alexander Hänninen).

Tredje perioden: 2-3 (2.19) Alexander Östberg (Elias Nasila, Gert-Owe Andersen), 3-3 (8.50) Gert-Owe Andersen (Alexander Östberg, Elias Nasila), 4-3 (12.11) Linus Pettersson (Emil Ströberg), 5-3 (12.34) Elias Nasila (Gert-Owe Andersen)

Skott: 31-35 (8-14,11-10,12-11)

Domare: Björn Andersson

Publik: 199 (ABB-hallen)

ABK i ABB-hallen: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Hampus Mattsson, Joel Hedin, Filip Ström, Viggo Meerits, Niclas Hero, Philip Andersson, Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Erik Lindgren, Viktor Eliasson,

Isac Ihrfors, Zacarias Ridderstam, Isak Rundblad.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10