A-lag

ABK:s ungdomar gladde i storsegern
2020-01-24 22:50
Melvin Könönen med pucken som betydde hans första mål i A-laget. FOTO: Olov Lindgren.

AVESTA. När Avesta BK planenligt besegrade Vansbro AIK IK med 7-1, var det det yngre gardet som visade vägen.

-Första perioden var lite sämre än andra och tredje perioden, då vi jobbar upp oss lite. Det blir bättre och bättre i matchen, säger 16-årige Melvin Könönen, som själv bidrog med 1+1.

I hemmalaget fanns det 10 spelare födda 2000 eller senare. Vansbro, likt ABK, ställde upp med ett lag med flera unga spelare med en medelålder på 20,2 år, där 14-årige Hannes Bengtsson var yngst på isen.

Avesta som i praktiken är borta från en topp två plats, hade svårt att få någon fason på sitt spel inledningsvis. Det dröjde till mer än halva första perioden innan Tony Nyström Eriksson spräckte målnollan när han på egen hand snärtade in 1-0. Några fler mål blev det inte i perioden, trots att Avesta hade ett spelövertag.

-Vi gör ingen bra första period rent spelmässigt. Vi krånglar till det rejält. Vi slarvar runt linjerna. Vi blir bättre i andra och tredje och spelar med större marginaler, menar Avestatränaren Stefan Lundqvist.

Den andra perioden bjöd på tre ytterligare mål från hemmalaget. Först utökade Peter Ehn till 2-0, innan Nicklas Hero bjöd på hockeygodis, när han gjorde två rundor i anfallszon, och avslutade med ett skott som letade sig i mål, 3-0. Efter det att Vansbro reducerat till 3-1, kunde Melvin Könönen i sin andra match i A-laget göra 4-1.

-Det var ett d-a gruffmål, och jag lyckades kriga in den. Det var skönt, säger Hoforssonen som gör sin första säsong i Avesta BK.

-Jag ville söka hockeygymnasium. Jag har fått spela lite nu på slutet av säsongen, och jag trivs bra här.

Tror du att du får fler chanser i A laget?

-Ingen aning. Jag får hålla tummarna och fortsätta träna. Det är lite skillnad från juniorlaget. Pucken går snabbare, och man får vara mer vaken i hjärnan, säger Melvin Könönen som säger att hans främsta egenskap är skridskoåkningen.

-Jag tror skridskorna är det bästa jag har.

Vansbro som är seriens sämsta lag, hade inte mycket sätta emot ett Avesta som trots man inte visade något bländade spel, var överlägsna matchen igenom.

Avesta har i Tony Nyström Eriksson en pålitlig målskytt. När han i tredje perioden gjorde 5-1 och 6-1, betydde det hans artonde och nittonde mål i serien.

Men den här matchen  tillhörde i mångt och mycket ABK:s framtid, när man visade sig ha flera talangfulla spelare, som är redo att ta för sig i A-laget. Julian Winlöf-Palm spelade stabilt från sin backposition, och sedan finns det skridskostarka spelare som Melvin Könönen, Cristopher Gustafsson, Zacarias Ridderstam och Erik Lindgren. Den sistnämnde som fick göra sitt första mål i A laget, fram till 7-1.

-De som gör sin första eller andra match, gör det bra. De försöker och driver och gör det jättebra. De vill vara med och bidra. Alla gör det bra, säger Stefan Lundqvist.

I nästa omgång på fredag, väntar bortamatch mot Ludvika.

-I förra svängen gjorde vi en bra första period. Sedan hamnade vi i deras spel, och kom in i deras spelsätt. Det blir annan typ av hockey, och vi kommer inte få lika mycket tid. Det blir en mycket tuffare match, säger Stefan Lundqvist.

Avestas hopp om en topp två plats lever fortfarande. Med två matcher kvar har man fyra poäng upp till serieledande Ludvika, som förlorade hemmamatchen mot toppkonkurrenten Häradsbygden med 1-6. Däremellan återfinns Häradsbygden på samma poäng, och Björbo som har två poäng mer än Avesta. Då ska tilläggas, att Häradsbygden och Björbo en match mindre spelad än Avesta.

Matchens tre bästa spelare:

1. Gustav Åman, back Avesta BK. Placeringssäker och nyttig både defensivt och offensivt.

2. Melvin Könönen, forward Avesta BK. Gjorde sitt första mål i A-laget. Skridskostark och nyttig i offensiven.

3. Niclas Hero, center Avesta BK. Individuell skicklighet vid 3-0-målet. Alltid målfarlig.

Avesta BK-Vansbro AIK IK 7-1 (1-0, 3-1, 3-0)

Första perioden: 1-0 (11.09) Tony Nyström Eriksson.

Andra perioden: 2-0 (4.05) Peter Ehn (Niclas Hero), 3-0 (12.03) Niclas Hero (Marcus Dahlström), 3-1 (15.18) Rickard Fagrell (Simon Heens, Andreas Håkansson-Bjerke), spel fem mot fyra, 4-1 (19.35) Melvin Könönen (Keagan Pruden, Erik Lindgren).

Tredje perioden: 5-1 (3.48) Tony Nyström Eriksson (Melvin Könönen), 6-1 (16.17) Tony Nyström Eriksson (Peter Ehn, Isac Rundblad), 7-1 (16.28) Erik Lindgren (Isak Rundblad, Gustav Jensen)

Utvisningar: ABK: 3x2. VAIK: 5x.2.

Skott: 62-10 (23-4, 21-5, 18-1)

Domare: Björn Andersson.

Publik: Ca 50 (Avestahallen).

Laget: Marcus Dahlström (Edvin Johansson)-Julian Winlöf-Palm, Gustav Åhman, Peter Ehn, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson, Gustaf Hermansson, Jesper Gustafsson, Erik Lindgren, Keagan Pruden, Alex Ahlbäck-Isak Rundblad, Gustav Jensen, Viggo Meerits, Zacarias Ridderstam, Christopher Gustafsson-Melvin Könönen.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09