A-lag

Avesta grep halmstrået
2020-01-07 22:25
Tabellfyran Avesta BK mötte mittenlaget Kvarnsvedens GoIF och resultatet blev det förväntade. Hemmalaget vann med 5-2 (0-0, 3-0, 2-2) men det tog längre tid än förväntat innan de tre poängen var i hamn.

Avgörandet kom när Tony Nyström Eriksson med sitt tredje mål i matchen, skickade in 5-2 i öppen kasse i sista matchminuten. En annan hemmaspelare som bidrog till segern, var målvakten Hampus Nordgren som stod för sin främsta insats för säsongen.

-Det har känts bra på slutet för egen del, och det var nog kanske min bästa matchen hittills jag gjort.

Det var en lite svängig match, fram och tillbaka. Det var viktigt att vi fick in de första puckarna, och då blev det lite lugn i laget, säger Hampus Nordgren.

Efter förlusten senast mot Björbo, var Avesta tvingade att vinna för att greppa det lilla halmstrå som fanns för att knipa en topp två plats. Segern betyder att Avesta har fyra poäng upp till Häradsbygden på andra plats, som dock har en match mindre spelad. Dessutom måste ABK passera Ludvika som likt ”Bygda” ligger fyra poäng före Avesta i tabellen.

Kvarnsveden fick tidigt spela powerplay, fem mot tre i 51 sekunder. Då spelade Avesta bra med Tony Nyström-Eriksson, Gustaf Hermansson och Jesper Gustafsson som ”penalty killers”.

Kvarnsveden som i förra omgången besegrade Häradsbygden, spelade jämt med Avesta, i en period som inte bjöd på något stort underhållningsvärde.

-Det är ingen finhockey i första perioden. Det blir sådana perioder ibland också, säger Hampus Nordgren, som säger att den svaga första perioden inte berodde på underskattning.

-Det var ingen underskattning. De spelade jämt med Häradsbygden sist.

Avesta spelade dock bra i boxplay, och hemmamålisen, fick göra ett par vassa ingripanden och kunde hålla nollan. Närmast mål för bortalaget, var när Linus Persson fick ett friläge, som Hampus Nordgren kunde rädda. ABK ägnade sig ofta åt med soloåkning, istället för att passa pucken. ”BK” som vann skotten med 9-8, skapade ingen riktigt bra målchans i perioden.

Andra perioden såg bättre ut för Avesta. I alla fall målmässigt.

-Vi sa inför andra att vi skulle skärpa oss och höja spelet överlag, och följa vår spelplan, säger Hampus Nordgren som fick visa klass med tre kvalificerade räddningar i upptakten av perioden. På 29 sekunder kunde Avesta göra matchens två första mål. Först 1-0 (2.56) när Isak Rundblad från långt håll fick se pucken gå i mål efter den studsat rätt. Sedan var det comebackande Tony Nyström Eriksson som på egen hand tryckte in 2-0 (3.15). Hemmaledningen kändes dock inte betryggande, då Kvarnsveden alltför ofta kom i både två mot ett och tre mot två lägen. Bland annat hade Gustav Blomstrand en dubbelchans. Kvarnsveden såg starkare och mer taggade ut av de två lagen. Avesta ska tacka Hampus Nordgren för man kunde behålla sin ledning, och även utöka den till 3-0 (15.43) när Tony Nyström Eriksson från nära håll satte pucken bakom Johan Fjärdsmans. Då ska tilläggas att i anfallet före målet, hade Kvarnsvedens Fredrik Holmer ett skott i stolpens utsida.

Avesta drog på sig sju två minuters utvisningar i matchen, men man klarade av samtliga utan att släppa in något mål. En av de som fick spela i numerärt underläge var backen Jesper Gustafsson, som gjorde sin tredje match, efter anslutit från Trollhättan HC. Han missade matchen senast mot Björbo, efter haft tandvärk.

-Nu är det lugnt. Jag fick lite medicin av tandläkaren. Det var inget skönspel idag. Hafsigt och slarvigt, och jag vet inte om det var dålig inställning och underskattning från början. Vi plockade hem tre poäng till slut, och det var det som var det viktigaste nu. Jag tycker att första perioden är jämn. Vi har lite flyt med puckstuds i sargen vid 1-0 målet. Och sedan går vi på momentum och det är lite skönt och stänka dit några puckar.

Hur tycker du det gick för egen del, och hur tycker du det gått komma tillbaka till Avesta?

-Det var ingen höjdarmatch för mig idag, men det är på rätt väg. Det har funkat bra komma till ABK. Jag är inte riktigt där jag vill vara, men det kommer. Det är ju några matcher kvar, säger han.

I sista perioden fortsatte Hampus Nordgren spela bra i Avestakassen. Faktum är att utan hans storspel, kunde faktiskt Kvarnsveden fått med sig någon poäng. Emil Modig som är allra bäst framför motståndarkassen, spädde på Avestaledningen till 4-0 (5.27) med ett backhandavslut från nära håll.

Strax därefter drog Tony Nyström Eriksson på sig en utvisning, men blev själv liggandes på isen en stund. Man befarade att det skadedrabbade ABK-forwarden återigen hade dragit på sig en skada. Men lyckligtvis reste han på sig efter några minuter, med ett leende, och tog sig till båset.

-Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag blev lite groggy och fick ont i axeln igen. Men nu känns det bra, och jag tror jag ska kunna spela på fredag. Jag ska träna på torsdag, så då får vi se sen, säger han, och fortsätter:

-Det känns bra att vara tillbaka. Jag har varit borta fem, sex veckor. Sedan fick jag göra tre mål. Det kändes bra att få in några puckar när man har varit borta. Då får man tillbaka självförtroendet. Flåset och orken var inte riktigt där, men det kommer med lite träning.

Vad tror du de här tre poängen betyder inför fortsättningen?

-Varenda poäng betyder allt just nu. Vi bör få lite resultat med oss, men vi går för tre poäng i varje match. Det är inte kört förrän sista matchen spelats, säger Tony Nyström-Eriksson.

Kvarnsveden som inte har något med toppstriden att göra, närmade sig i målprotokollet när man reducerade till både 4-1 (9.23) och 4-2 (13.19). Men närmare än så kom inte Borlängelaget.

-Det vart lite väl spännande i slutet, men jag tycker vi knyter ihop säcken bra. Vi krigar för att vi ska vinna alla matcher. Det är det vi går för, så får vi se hur det slutar, säger Hampus Nordgren inför de sista matcherna.

Symboliskt var det en av matchens bästa spelare, Tony Nyström Eriksson som fick avgöra, med att sätta 5-2 (19.34), efter det att Kvarnsveden plockat ut målvakten.

I nästa match, ställs Avesta på fredag, mot IFK Ore i Avestahallen.

Matchens 3 bästa spelare:

1. Tony Nyström-Eriksson, forward Avesta. Snacka om succé. 3 mål i återkomsten. Var spelsugen efter sin långa frånvaro. Någon ringrostighet märktes inte av.

2. Hampus Nordgren, målvakt Avesta. Gjorde säsongens bästa match, och agerade lugnt, och släppte få returer. Enda misstaget var när han släppte in 4-2 invid första stolpen.

3. Robin Andersson, forward Avesta. Visade glimtvis upp sin fina skridskoåkning.

Avesta BK-Kvarnsvedens GoIF IK 5-2 (0-0, 3-0, 2-2)

Målen: Andra perioden: 1-0 (2.56) Isak Rundblad, 2-0 (3.15)Tony Nyström Eriksson, 3-0 (15.44) Tony Nyström-Eriksson (Gustaf Hermansson, Jesper Gustafsson)

Tredje perioden: 4-0 (5.27) Emil Modig (Keegan Pruden, Nicolas Ridderstam), 4-1 (9.23) Johan Dahlqvist (Gustav Blomstrand, Samuel Johansson), 4-2 (13.19) Daniel Bodeström (Oscar Lennartsson), 5-2 (19.34) Tony Nyström Eriksson ENG

Skott: 45-28 (9-8, 18-11, 18-9 )

Utvisningar: Avesta: 7x2 Kvarnsveden: 3x2

Domare: Martin Kaba

Publik: Ca 40 (Avestahallen).

Avesta BK: Hampus Nordgren (Marcus Dahlström)-Johan Palola, Gustav Åman, Peter Ehn, Niclas Hero, Alex Ahlbäck-Gustaf Hermansson, Jesper Gustafsson, Joakim Nordqvist, Zacarias Ridderstam, Viggo Meerits-Samuel Bjurling, Isak Rundblad, Nicolas Ridderstam, Keegan Pruden, Robin Andersson-Anton Wenngren, Emil Modig, Tony Nyström Eriksson, Axel Dalén, Neil Vermillion.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09