A-lag

Gustav Åman bakom Avesta BKs kross mot Vansbro
2019-11-29 22:36
Backen Gustav Åman fick målskyttet att lossna mot seriejumbon. FOTO: Olof Lindgren.

AVESTA. Det blev som väntat en komfortabel seger för Avesta i hemmamötet mot tabelljumbon Vansbro AIK IK. Segersiffrorna stannade vid 12-1 (3-0, 6-1, 3-0) och som resultatet visar var det långa stunder spel mot ett mål. Trepoängaren betyder ”BK” klev upp till den åtråvärda andraplatsen.

-Jag visste att vi skulle vara det spelförande laget, och jag tycker att vi gör en helt okay insats, i 30-40 minuter. Vi gör det vi ska, och tar hem tre pinnar, det är det viktigaste säger, ABK:s Gustav Åman, efter slutsignalen.

Tidigare toppduon Häradsbygden och Björbo tappade båda poäng, vilket betyder det nu bara skiljer fyra poäng mellan ettan Häradsbygden och fyran Björbo.

Häradsbygden har 29 poäng medans trion Avesta, Ludvika och Björbo samtliga har 25 poäng.

I den första perioden dröjde det ett tag innan matchen tog fart. Förvisso ägde ABK till stora delar perioden, men sett till spelövertaget, så skapade man för lite i chansväg. Närmast nätrassel hade Axel Dalén, Nico Ridderstam och Johan Palola.

En av Avestas tränare Jan Hammar, var inte heller tillfreds med vad laget visade upp inledningsvis.

-Perioden var sisådär. Vi hade i början problem komma in på mål, säger han.

Vansbro som haft en jobbig säsongsstart, mäktade bara med att skapa ett par halvchanser, framför Hampus Nordgren i Avestakassen. Avesta kunde ta ledningen med 1-0 i powerplay, genom Peter Ehn, som kunde raka in pucken efter Gustav Åmans förarbete. Målet gjorde att Avesta började flytta pucken på ett snabbare sätt. Periodens sista minut, blev en lyckosam sådan. Efter 19.21 kom 2-0 när Emil Modig var på rätt ställe framför Vansbromålvakten, och petade in pucken efter Johan Palolas skott. Och med fyra sekunder kvar av perioden, kunde Niclas Hero utöka till 3-0. Där märktes det att Vansbro är ett av seriens sämre lag, för försvarsarbetet var under all kritik.

Dessvärre tvingades Peter Ehn kliva av isen i slutet av perioden, och sedan inte komma tillbaka till spel. Dock ska det förhoppningsvis inte vara något allvarlig, säger Janne Hammar.

-Han fick en smäll i ryggen. Jag tror inte det ska vara någon fara och han ska snart vara tillbaka.

Med Peter Ehn ur spel, gjorde att man fick rulla runt på tre centrar.

-Ska jag vara ärlig så märkte jag inget av det. Det gick bra, säger Gustav Åman, som nu blickar fram mot nästa veckas toppmatch, borta mot Ludvika:

-Det ska bli en intressant match. Jag tror att det kan bli en riktig jämn, tight och kul hockeymatch. Gör vi det vi ska, så kan det bli en riktigt bra match. Vi gjorde det riktigt bra borta mot Häradsbygden, det var en riktigt lättnad.

I den andra perioden var det mer eller mindre ett lag på isen. Skotten 23-6, visade att Avesta spelade ut Vansbro. Bortalaget agerade minst sagt blekt i egen zon, och Avesta kunde utan större ansträngning dra ifrån till 6-0 under de första fem minuterna. Fram till dess hade ABK gjort två powerplay mål. En spelform, som nu äntligen verkar börja ge utdelning.

-Vi har börjat tränat lite på det, säger Jan Hammar.

Vansbro, som hade två 14-åringar och en 15-åring, kändes numret för små, även om man försökte bjuda upp till kamp. Vid ställningen 8-1 gjorde VAIK ett målvaktsbyte. Det hjälpte föga.

-Det var vår bästa period i matchen. Vi spelade bra i 20 minuter, och kommer in på mål. Då gör vi det killarna själva har kommit överens om att göra för att vara ett topplag i den här serien. Vansbro kommer knappt ut ur egen zon, säger ABK-tränaren.

I den tredje perioden blev det som väntat, två lag som väntade på slutsignalen. ABK ska ändå ha en eloge för att man inte slog av på farten, och kunde spä på sin ledning med ytterligare tre mål, fram till slutresultatet 12-1. Extra kul var det för Gustav Åman, som fick göra sina två första mål för säsongen.

-Det var riktigt skönt att få göra två mål, säger en av hemmalagets bästa spelare. Avestas #14 som totalt fick ihop 7 poäng (2+5).

Nu väntar i nästa omgång på fredag, bortamatch mot seriens formstarkaste lag Ludvika, som i och med 5-1 segern mot Häradsbygden, har radat upp fem raka segrar.

-Då måste vi komma upp som i andra perioden. Vi har fortfarande inte gjort någon match över 60 minuter, där vi spelat riktigt bra. Jag hoppas att vi någon gång, får ihop det i en hel match, säger Jan Hammar.

Matchens 3 bästa spelare:

1. Leighton Desjarlis, forward Avesta BK. Mot ett segt Vansbro fick kanadensaren stora ytor. Är en av lagets främsta skridskoåkare, vilket bevisades när han vid 4-0 målet enkelt trampade runt en av Vansbros backar och skapade sig ett friläge.

2. Emil Modig, forward Avesta BK. Nyttig spelare som gör ett stort arbete framför motståndarmålvakten och i powerplay. Såg rörlig ut i skridskoåkningen.

3. Gustav Åman, back Avesta BK. Placeringssäker och spelar med både ett lugn och driv. Fick göra sina två första mål för säsongen och noterades dessutom för fem assists.

Avesta BK-Vansbro AIK 12-1 (3-0, 6-1, 3-0)

Målen: Första perioden: 1-0 5/4 (13.42) Peter Ehn (Gustav Åman, Johan Palola), 2-0 (19.21) Emil Modig (Johan Palola, Joakim Nordqvist), 3-0 (19.56) Niclas Hero (Nicolas Ridderstam, Gustav Åman).

Andra perioden: 4-0 (1.34) Leighton Desjarlis (Gustaf Hermansson), 5-0 (2.55) Joakim Nordqvist (Gustav Åman), 6-0 5/4 (4.53) Emil Modig (Niclas Hero, Leighton Desjarlis), 6-1 Edvin Hellberg (8.57) (Rickard Fagrell), 7-1 (12.17) Isak Rundblad (Gustav Åman, Johan Palola), 8-1 (14.22) Keegan Pruden (Robin Andersson, Leighton Desjarlis), 9-1 (18.16) Neil Vermillion (Gustav Åman, Isak Rundblad).

Tredje perioden: 10-1 (4.47) Gustav Åhman, 11-1 (8.16) Gustav Åman (Leighton Desjarlais, Isak Rundblad), 12-1 (9.24) Niclas Hero (Robin Andersson, Anton Block).

Utv: Avesta: 3x2. Vansbro: 3x2.

Skott: 55-18 (17-5, 23-6, 15-8)

Domare: Martin Kaba.

Publik: Ca 60.

Avesta: Hampus Nordgren (Edvin Johansson)-Johan Palola, Gustav Åman, Peter Ehn, Niclas Hero, Isak Rundblad-Anton Wenngren, Gustaf Hermansson, Nicolas Ridderstam, Leighton Desjarlis, Anton Block-Samuel Bjurling, Gustav Jensen, Keegan Pruden, Axel Dalén, Robin Andersson-Joakim Nordqvist, Neil Vermillion, Emil Modig.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09