Jonna Hansson på ungdomsmottagningen berättar varför man vände sig till Avesta BK.
-Det var ett riktat fokus till killar. Det är bara tio procent killar som brukar komma till ungdomsmottagningen. De ska känna sig välkomna till oss, säger Hansson som vill få fler att få kännedom om verksamheten.
Astrid Thorsberg som spelar i Avesta BK:s U14 lag tycker att det varit givande.
-Jag tar med att inte vara så macho i omklädningsrummet, och låta killarna visa känslor hur de mår.
Har du lärt dig något nytt?
-Jag trodde att det skulle vara fler killar som ville gå till ungdomsmottagningen.
Snart 13-årige Anton Dahlberg, som också finns med i det yngsta av ABK-lagen, berättar lite mer vad man fick ägna sig med.
-Vi har gjort lite allt möjligt, och pratat lite med fältare, och fått mat. Det var två timmar vi höll på. De var hit en gång. Det bästa var maten, tycker jag.
Mycket den senaste tiden har handlat om inkilningar där bland annat Kyle Beach i Chicago Blackhawks och programledaren i Viasat Hockey Erik Granqvist har blivit utsatta för övergrepp. Så mycket prat om ”inkilning” vart det inte när U14 laget hade sina informationstrffar. Ishockeyn har ofta fått stämpeln på sig att ha en tuff och hård jargong, något som Hansson vill råda bot på.
-Vi har pratat om machokulturen. Sedan har vi också tagit upp att man inte behöver följa normer och nämner bland annat HBTQ och allas lika värde.
Kristoffer Pettersson, som är tränare i U14-laget deltog inte själv, men har fått berättat att det var mycket som var värdefullt för ungdomarna att få ta del utav.
-Barnen fick göra den här utbildningen först på plats här, och sedan göra ett besök på Ungdomsmottagningen. Men har pratat mycket om värderingar och machokultur. Det är ordentligt i ropet och jättebra att man lyfter de frågorna i ung ålder.
Manfred Johnsson, lagledare i J18-laget har varit samordnare och haft kontakt med ungdomsmottagningen.
Med tanke på ålderspannet, har det uppkommit olika frågor, i olika åldrar.
-Tjejerna på ungdomsmottagningen har sagt att man främst vill nå ut till pojkar. De ser som en möjlighet att nå ut till pojkarna, genom föreningslivet helt enkelt. Jag tycker det är bra att Avesta BK går i bräschen, och föregår med gott exempel. Ungdomsmottagningen hade ställt frågan till flera föreningar, och att ABK nappade tycker jag är helt fantastiskt, och visa sig som en förebild bland andra föreningar i framförallt kommunen, säger Kristoffer Pettersson, som hoppas man man kommer göra någon form av utvärdering.
-Frågorna kommer vi vidröra framöver i olika former.
Informationen, som hölls på Avestavallen, togs emot positivt från deltagarna, enligt Jonna Hansson. Det var tre åldersgrupper som var med på informationen.
I gruppen 16-18 år var det 23 personer, 13-14 år (15 personer) och 15-16 år (27 deltagare. De yngsta har haft två informationsträffar, medans de övriga deltagarna kommer att ha ytterligare uppföljning senare.
-Då kommer också fältare från Avesta Kommun att vara med.
Ungdomsmottagningen, som just ligger på sjukhusområdet - men som kommer flytta tillbaka till centrum 2022, har vänt sig till flera idrottsföreningar för att få ut sin information, men att det bara var Avesta BK som nappade på att vara med.
-Det är jättekul. Det här något unikt, säger Hansson som tror man är ensamma om det här i Sverige.
Är du själv hockeyintresserad och kommer du se någon match med Avesta BK i vinter?
-Tyvärr inte. Jag är uppväxt vid en hockeyrink, men har inte tid.